Magazines / Nr 01 2018

Nr 01 2018

De hang naar nostalgie… met behulp van hout

“Overal waar een bar staat, daar komen wij”, zo laat de eigenaar van Kortekaas Interieurs BV verderop in dit blad weten. Het ontwerp- en designbureau is gespecialiseerd in interieurprojecten in de horeca en merkt dat daarbij de keuze voor hout sterk toeneemt.

Een vergelijkbare opmerking hoorde ik bij een lokaal timmerbedrijf. “Als het maar hout is, dan weten wij er wel raad mee”, zo vertelde de eigenaar van Brünken Timmerwerken mij tijdens een rondleiding door zijn bedrijf. Wat opviel bij beide bedrijven is de toenemende populariteit van hout en de hang naar het verleden bij het ontwerpen van nieuw interieur. ‘Hout is weer booming’ schreef ik in het voorjaar van 2017 al in dit voorwoord van uw vakblad.

Het is een trend die zich duidelijk voortzet.

Zo veranderde Brünken Timmerwerken bijvoorbeeld het volledige interieur van het clubhuis bij de fameuze golfbaan The Duke in Nistelrode in de stijl van een oud Engels landhuis; maar kreeg het namens de oudste carnavalsvereniging in ons land de opdracht om het interieur van een theaterzaal in Venlo voor een feest volledig te veranderen in een klassieke boerderij. Met louter hout en vol nostalgie. Inclusief knusse bovenlichten en een rieten dak. Kortekaas kreeg de opdracht om een restaurant dat gevestigd is in een bestaande boerderij uit 1835 in het Drentse Dalen te restylen. Met behoud van de traditionele sfeer, warmte en gezel-ligheid. Een entourage die past bij de omgeving en waar weer steeds meer mensen voor warm lopen. Daarbij koos hij voor plaatmateriaal waarin nostalgie verborgen zit. Dat verhaal leest u dus verderop in Binnenwerk.

Het is onze missie – als vakblad – om hierover te berichten. Wij gaan in gesprek met diverse partijen uit de interieurbouw- en houtbranche. U hoort daar ook bij. Onze partners zijn onze voelsprieten als het gaat om ontwikkelingen en trends. Ook als het een trend is om terug te keren naar een stijl uit het verleden. Maar natuurlijk is niet alles oud of klassiek wat de klok slaat. Want, wij vertellen net zo graag hoe een modern kantoorinterieur op de Zuidas in Amsterdam tot stand komt. Daar is traditie juist een gepasseerd station en kiest de interieurarchitect voor een compleet vernieuwend concept: The City Within. Het kantoor als een stad met verschillende zones waarin mensen zich bewegen en laten inspireren. Door zowel het interieur als door de omgeving. Alles is er open en transparant.

Is dit dan juist de tegenhanger van nostalgie en traditie? De overeenkomst is dat ook hier de keuze voor het materiaal bepalend was om de locatie de juiste sfeer te geven en werkbaar te maken. Stoffen, fineer of juist door het gebruik van planten om tot de beste werkplek te komen.

Ook in deze eerste editie van Binnenwerk van 2018 nemen wij u weer graag mee op reis. Wij bieden wederom de traditionele update over de nieuwste ontwikkelingen. Zowel de hang naar het verleden of juist volledig vernieuwend. Laat u zich door ons inspireren, zoals wij telkens weer graag door ú geïnspireerd worden.

Rob Buchholz

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

02 2018