Platform voor de interieurbouwbranche
Decoratieve en functionele panelen. Aantoonbare akoestiek
Classic oak uitvoering in een woonkamer.

Decoratieve en functionele panelen. Aantoonbare akoestiek

Tijdens de bouw en de inrichting van moderne woningen worden veel harde materialen gebruikt, met een slechte akoestiek tot gevolg. Interieurbouwers maakten hiervoor lange tijd oplossingen op maat. Dit was echter kostbaar en tijdrovend. Gelukkig zijn er nu producten zoals het Akupanel van WoodUpp die eenvoudig de akoestiek kunnen verbeteren.

Het verhaal van WoodUpp begint in Denemarken, bij een bedrijf dat zich oorspronkelijk specialiseerde in het fineren meubels. Jesper Elenbaas, directeur van WoodUpp Netherlands: “De fabriek is in familiebezit. Zij produceerden panelen, maar de huidig eigenaar kwam op het idee om iets te doen met een stuk vilt dat hij zag liggen. Zo ontstonden de eerste akoestische panelen, die in eerste instantie met de hand gemaakt werden.” 

In korte tijd groeide het idee uit tot een volledige bedrijfstak. “De ontwikkeling van dit product bracht aardig wat teweeg en de panelen worden nu in vele Europese landen verkocht. Wij zijn verantwoordelijk voor de verdeling in Nederland, waar Scandinavisch design het nog steeds erg goed doet.”

Sinds 2020 is WoodUpp actief op de Nederlandse markt. “Akoestiek is een groot probleem, dus we hebben het druk”, zegt Elenbaas. “Het Akupanel, is verkrijgbaar in verschillende kleuren, is gemaakt met het doel de akoestiek te verbeteren, maar geeft ook een mooie Scandinavische uitstraling aan de ruimte. Het product is dus decoratief en functioneel.” 

Akoestiek afhankelijk van toepassing

Dat de Akupanelen de akoestiek echt verbeteren kan WoodUpp natuurlijk onderbouwen met cijfers. “Al vrij vroeg begon het Deense bedrijf achter het product met testen, om de akoestische waarde aan te kunnen tonen. In een geluidslab zijn de panelen op meerdere manier getest. Het paneel is van zichzelf al akoestisch, hiermee valt ongeveer een klasse D te behalen. Een hogere waarde wordt mogelijk door de manier waarop de panelen toepast worden. Door de panelen op regelwerk te plaatsen ontstaat stilstaande lucht tussen de muur en de Akupanelen. Daardoor is de demping beter. Om klasse A te bereiken kunnen we ook isolatiewol plaatsen in deze lege ruimte. Dan wordt het geheel wel behoorlijk dik, namelijk 7 centimeter.” 

Het is volgens Elenbaas belangrijk om voldoende panelen toe te passen. “Over het algemeen moet je 25% tot 30% van vloeroppervlak rekenen en dit aantal vierkante meters met de panelen bedekken om het gewenste resultaat te halen. De meeste klanten kiezen ervoor dit op de wand of het plafond te doen.”

Interieurbouwer werk uit handen nemen

“Onze grootste focus is de webshop”, legt Elenbaas uit. “We verkopen dus rechtstreeks aan particulieren, maar zijn ook of B2B actief. Interieurbouwers en architecten die akoestische oplossingen zoeken komen vaak bij ons uit. Voorheen maakten interieurbouwers zelf vaak akoestische panelen, omdat er nog een kant en klaar aanbod was. Nu kunnen zij echter bij ons aankloppen. Dat scheelt hen makkelijk drie dagen werk, en ze kopen een esthetisch én functioneel product. Win-win dus.” 

Akupanelen achter een luxueus bed.

Interieurbouwers verwerken de panelen volgens de directeur niet alleen op de wand, maar gebruiken deze ook voor het maken van bijvoorbeeld keukenkastjes. Pieter Holtmanns van PKP Bouw, noemt de panelen een uitkomst. 

“Het werkt super efficiënt en de panelen zijn heel bewerkbaar, alles is mogelijk met de WoodUpp Akupanel”, aldus Holtmanns die al tientallen projecten heeft gerealiseerd met de Akupanel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?