Plattform für die Innenarchitekturbranche
Investeer in menselijk kapitaal voor de toekomst van de interieurbouwbranche
Stefan bleef na zijn BBL-opleiding (werkend leren) via BosMti plakken bij een interieurbouwbedrijf. (Beeld: BosMti Groep)

Investitionen in Humankapital für die Zukunft der Innenarchitekturbranche

Ga vooral ook op zoek naar verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven

De meubel-, interieurbouwbranche en timmerindustrie hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt. Met de oplevering van indrukwekkende panden, de aanwezigheid van geautomatiseerde werkplaatsen en het gebruik van geavanceerde software lijkt alles op rolletjes te lopen. Maar is dit voldoende om de toekomst van de bedrijven te waarborgen? Rien Oerlemans, directeur van BosMti Groep, een vooraanstaand samenwerkingsverband in de branche, benadrukt het belang van investeren in menselijk kapitaal om deze groei voort te zetten en de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

In gesprekken met bedrijven hoort Oerlemans regelmatig dat er geïnvesteerd is in softwarepakketten en CNC gestuurde machines, die op zichzelf geen oplossing bieden voor de uitdagingen van de branche. Het aansturen van deze technologieën vereist gekwalificeerde en goed opgeleide medewerkers. Investeringen in menselijk kapitaal zijn daarom noodzakelijk. Alleen zo zorg je voor gekwalificeerd personeel dat kan omgaan met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

BosMti beeld optie 10
Studenten Ralph en Eline doorliepen verschillende opleidingstrajecten bij BosMti. (Beeld: BosMti Groep)

Belang van menselijk kapitaal

“Goede vakmensen komen niet zomaar uit de schoolbanken”, stelt Oerlemans. “Ze moeten worden opgeleid in de praktijk, en dat vergt tijd, geld en energie. Bovendien is de huidige generatie jongeren anders dan vroeger. Parttime werk, sabbatical en opname van ouderschapsverlof zijn nu de norm, en als branche moeten we ons aanpassen aan deze veranderingen. Het is essentieel om te leren van de jongere generatie en te kijken hoe we op een goede manier met hun behoeften en verwachtingen kunnen omgaan. Een veelbelovende kans ligt bij zij-instromers, mensen met ervaring in andere vakgebieden die geïnteresseerd zijn in de interieurbouwbranche. Het is cruciaal dat bedrijven in hen investeren en de nodige opleiding én begeleiding bieden.”

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven

“In het bedrijfsleven speelt er een opvallende uitdaging: de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven”, aldus Oerlemans. “Ondanks de verschillen in hun DNA zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten ze samenwerken om succesvol te zijn. Hetzelfde geldt voor bedrijven, we vissen nu eenmaal allemaal in dezelfde personeelsvijver. Daarom is BosMti groep, een collectief opleidingsbedrijf voor de meubel-, timmer- en interieurbouwbranche, 34 jaar geleden opgericht. Het werd gevormd door bedrijven die het tekort aan gekwalificeerd personeel erkenden en besloten samen te werken in plaats van elkaars werknemers weg te kapen. Aanvankelijk lag de focus op het vergroten van de instroom, later werd ook de nadruk gelegd op het verbeteren van de kwaliteit. Leerlingen krijgen extra vakkennis bovenop de reguliere opleiding.”

BosMti beeld optie 11
Bosmti Groep werkt nauw samen met onderwijsinstellingen in de regio zoals Summa College en Fontys. Hier in beeld: directeur Rien Oerlemans van BosMti Groep met Maartje Damoiseaux, directeur Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek. (Beeld: BosMti Groep)

Houd medewerkers up to date

“Naast het aanpakken van het tekort aan vakmensen, is het belangrijk om te investeren in de voortdurende ontwikkeling van bestaande medewerkers”, vervolgt Oerlemans. “Technologische ontwikkelingen en veranderende markteisen vereisen dat werknemers voortdurend nieuwe vaardigheden leren en zich aanpassen. Door middel van trainingen, workshops en bijscholing kunnen bedrijven hun medewerkers up-to-date houden en hen de mogelijkheid bieden om te groeien binnen de organisatie.”

Ontwikkeling van soft skills

Behalve de ontwikkeling van vaktechnische vaardigheden geeft Oerlemans aan dat het ook belangrijk is om aandacht te besteden aan de soft skills van werknemers. “Communicatie, samenwerking, probleemoplossend vermogen en creativiteit zijn essentiële eigenschappen in de interieurbouwbranche. Door het bevorderen van een positieve werkcultuur en het aanbieden van trainingen voor persoonlijke ontwikkeling, kunnen bedrijven het potentieel van hun medewerkers optimaal benutten.”

Tot slot benadrukt Oerlemans dat investeringen in menselijk kapitaal, inclusief opleiding, begeleiding en ontwikkeling van vaktechnische vaardigheden en soft skills, essentieel zijn voor de toekomst van de interieurbouwbranche en het succes van bedrijven in deze sector.  

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Können wir Ihnen dabei helfen?

Bekijk alle resultaten