Het antwoord op bovenstaande vraag luidt: Door de robot te omringen met de allerbeste pompen en spuittools. We bevinden ons ten kantore van Van Leeuwen Kozijnen in Noordwijkerhout en zijn in gesprek met Thom van Leeuwen, eigenaar van Van Leeuwen Kozijnen, zijn dochter Eline, directeur en Michael Obeng, Commercieel Technisch Adviseur bij WSB Finishing Equipment BV (WSB).
“In 1960 is mijn opa begonnen als aannemingsbedrijf. De vraag naar kozijnen nam dermate toe, dat hij in het centrum van Noordwijkerhout een fabriekje begon. Na 7 jaar groei werd de jas te klein en verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie”, opent Eline het gesprek. “Later is er industrie bijgebouwd rondom onze fabriek. Vandaag beschikken we over 5.500 m² bedrijfsoppervlak en produceren we houten kozijnen voor de aannemerij.”
Onderscheidend vermogen in kwaliteit begint bij de houtsoort en eindigt bij het spuitwerk
Van Leeuwen Kozijnen verwerkt veel Accoya-hout, vanwege de uitmuntende kwaliteit. Voor Thom staat dan ook als een paal boven water dat je als kozijnenleverancier alleen onderscheidend kunt zijn, door vooraan in de productieketen al voor het beste te gaan, namelijk in de houtkeuze. Het spuitwerk is weliswaar de sluitpost, maar net zo belangrijk als de rest van het proces.
“We leveren kozijnen, deuren en ramen ten behoeve van geveltimmerwerk en interieur. In plaats van alleen aan de voorkant, het machinepark, alles optimaal voor elkaar te hebben, kozen wij ervoor om het gehele proces stap voor stap te optimaliseren. We hebben onze eigen spuiterij al sinds 1982 en in het optimalisatietraject bleek dat WSB een perfecte partner voor ons is. We zijn daarom rond 1990 overgestapt op de apparatuur van WAGNER”, aldus Thom.
“Tevens spuiten we uitsluitend met Sikkens lak. Handig omdat ze dichtbij zitten, perfect omdat deze lak voldoet aan onze hoge kwaliteitseisen.”
Van Leeuwen Kozijnen heeft altijd de laatste innovaties gevolgd en had een spuitrobot al langere tijd op de verlanglijst staan. “Die investering moest echter wel zinvol zijn. Het moment dat we serieus konden gaan kijken naar deze aanschaf, viel samen met het vertrek van de vaste spuiter die we in dienst hadden”, legt Eline uit. Thom voegt toe: “Met de wens om een robot aan te schaffen in het achterhoofd hebben we reeds in 2008 de nodige voorzieningen getroffen voor een geautomatiseerde spuitlijn met robot.” Toen het moment daar was om naar een spuitrobot te gaan kijken, werd WSB betrokken in het keuzeproces. Michael: “WSB heeft deelgenomen aan het overleg met de robotleverancier over het toevoegen van het juiste pompsysteem.”
De lakspuiter die nooit moe wordt
Aangekomen bij de door CEFLA via MBR geleverde FANUC robot, zijn we getuige van een machtig schouwspel. In de met glas omgeven spuitcel levert de robot kozijn na kozijn een prachtig en egaal spuitwerk af. In één tempo, met uiterste precisie. Michael toont de door WSB geleverde WAGNER apparatuur: “Het spuitpistool is een WAGNER GA250. De lak wordt aangeleverd door drie stuks WAGNER Cobra 40-25, pneumatisch werkende, pulsatievrije dubbelmembraanpompen. Verder staat er een WAGNER EvoMotion 20-30 als spoelpomp, een pneumatisch werkende plunjerpomp.”
Eline vult aan: “De robot wordt gevoed met recepten voor verf en laagdikte en scant de ingehangen objecten, zodat de juiste receptuur bij het juiste product gebruikt wordt. De WAGNER pompen en het spuitpistool maken dat de robot succesvol kan zijn. Ondanks de optische controle die we uitvoeren, is het van belang dat de robot zeer continu in het proces werkzaam is. De FANUC is slechts zo betrouwbaar als de apparatuur die hem de verf toedient en het pistool waarmee hij spuit. Voor ons zijn bijkomende voordelen van het robotgebruik een egaler spuitwerk, minder afval, een constante kwaliteit en over het geheel genomen duurzamer kunnen werken.”