Platform voor de interieurbouwbranche
Wie gunt deuren geen tweede leven? Van pionierswerk naar blijvend duurzame oplossing
Easypers voorziet gebruikte deuren van een nieuwe, bestendige toplaag.

Wie gunt deuren geen tweede leven? Van pionierswerk naar blijvend duurzame oplossing

Wat in 2011 ooit begon als pionierswerk, is vandaag de dag onderdeel van de core business. Easypers voorziet gebruikte deuren van een nieuwe, bestendige toplaag. “Het concept is hier ooit uit nood geboren, in de financiële crisis”, vertelt directeur en eigenaar Gerard Koelewijn. “We moesten onze persen draaiende houden en zochten extra markt voor de plakstraat. Renovatiebedrijven konden in een financieel moeilijke tijd geld besparen door deuren een tweede leven te geven. Dus, dat was voor iedereen een win-win situatie. Door de duurzaamheidsambities die iedereen tegenwoordig heeft, bieden we niet alleen een financieel aantrekkelijke oplossing, maar ook nog eens een groene optie.”

Oplossing voor de vol-spaanplaat deur

Niet iedere deur is geschikt voor het renovatieproces, leren we. Koelewijn: “Dit procedé werkt alleen bij vol-spaanplaatdeuren. Dus deuren zonder kartonnen binnenkant, die zou namelijk platgedrukt worden. Ook deuren van multiplex komen niet in aanmerking, teveel negatieve spanning zou de kans op krom staan vergroten. Gelukkig zijn de meeste, grote indus-
triële deuren allemaal gemaakt van massief spaanplaat. Deze deuren komen naar ons toe uit renovatieprojecten van kantoren, hotels, scholen et cetera.” 

Het renoveren van deuren loopt bij Easypers parallel aan het regulier perswerk, maar door de toename van grondstofprijzen en de leveringsproblemen in de houtmarkt, ziet Koelewijn de stroom renovatiedeuren die naar Easypers komen met de dag groeien.

Oud HPL eraf, nieuw HPL erop

Het mooie is dat het hedendaagse keuzepallet in HPL zo enorm groot is, zegt Koelewijn. “We halen het oude HPL eraf en plakken het nieuwe erop. Ongelooflijk om te zien, die transformatie. Je haalt een oude deur in één keer 2022 binnen. We plakken allerlei uni kleuren en decors.” 

Omdat het gaat om renovatieprojecten waarbij deuren gedemonteerd worden uit hun bestaande kozijn, kan Easypers de betreffende deuren weer op referentienummer terugleveren. 

“Het enige dat daarvoor nodig is, is een feilloze administratie vooraan in het proces. We krijgen de deuren aangeleverd met een uniek nummer dat correspondeert met het kozijn waaruit de deur gekomen is. Zo leveren we hem ook weer terug. Het voordeel: de deur kan meteen gemonteerd worden en hoeft niet opnieuw afgehangen of afgeschaafd te worden. Dat scheelt enorm veel montagetijd en ergernis én het bespaart uiteindelijk veel geld.”

Op weg naar circulair

De renovatiemethode van Easypers heeft ook de aandacht van het CBM en loopt parallel aan het ‘Woodloop’ concept. “Het schuurstof bevat veel pigment en mineralen. Deze pigmenten kunnen als grondstof dienen voor de verfindustrie. De eerste labtesten zijn geslaagd. We werken het nu samen met het CBM uit naar een groter plan. Dat zou mooi bijdragen aan circulair werken”, schetst Koelewijn tot besluit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.