Platform voor de interieurbouwbranche
Werk verantwoord met uit het goede hout gesneden Multiplex
Ecoplex is een uiterst duurzaam product dat oerbossen intact laat en geen lange transportroutes behoeft. (Beeld: ©cojanvantoor.nl)

Werk verantwoord met uit het goede hout gesneden Multiplex

Tekst: Jan Mol  Beeld: Legit Forum Groep

Legit Forum Groep is een holdingstructuur bestaande uit 16 zelfstandige werkmaatschappijen die zich met al haar activiteiten richt op interieurs van gebouwen. Nog specifieker: men richt zich op de bedrijven en personen die maatwerkinterieurs ontwerpen, produceren en plaatsen. De Legit Forum Groep is vanuit haar ontstaan een familiebedrijf en wil dit graag ook blijven. De organisatie kenmerkt zich door nauwe betrokkenheid met medewerkers, afnemers en leveranciers.

Een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam alternatief

Bij Legit Forum Groep heeft men altijd moeite gehad met het feit dat er oeroude bomen in Indonesië werden gekapt, om vervolgens 13.000 kilometer verderop verwerkt te worden, in onder andere de fineerlagen in multiplex platen. Dat kon beter en na een intensieve zoektocht werd de oplossing gevonden in Europees populierenhout. “Hiermee hebben we een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam alternatief, voor elke klant die graag zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor deze aarde.”

De bomen krijgen hun voeding louter uit de sedimenten van de rivier de Po, er worden geen pesticiden of kunstmest ingezet.

Een stukje ‘Populierenkunde’ is noodzakelijk

Voor Ecoplex is alleen het beste hout goed genoeg. Echter, de ene populier is de andere niet. Een aantal zaken is belangrijk: de leeftijd van de populier speelt mee. Er zijn verschillende populierenklonen (de populier is eigenlijk een waterplant) en gekapt populierenhout moet eerst ‘besterven’ – net als bij vlees – alvorens het te kunnen gebruiken. Naast de juiste leeftijd van de populier en de juiste populierenkloon, heeft het hele proces tijd nodig. René Straver, founder van Ecoplex, heeft er een lange zoektocht naar de perfecte populierenkloon voor plaatmateriaal opzitten. Uiteindelijk bleek een specifieke populierensoort zeer geschikt, een soort die onder andere voorkomt langs de uitlopers van de Italiaanse rivier de Po.

Nauwe samenwerkings-verbanden met lokale producenten

Ecoplex laat in Italië fineer maken van ongeveer 12 jaar oude populieren, bij lokale fabrikanten. “Fineer dat volledig voldoet aan onze strenge eisen. Dat wordt vervolgens verwerkt in Ecoplex-platen”, aldus Legit Forum Groep. 

“Voor Ecoplex is alleen het beste hout goed genoeg. Dus mooie, rechte, zuivere stammen, kwastvrij hout, licht van kleur en gewicht.” Het resultaat mag er dan ook zijn: Ecoplex heeft een programma multiplex en meubelplaten in een constante kwaliteit, met een fijne laagopbouw en bovendien prettig te verwerken.

De voordelen van Ecoplex in vogelvlucht: het gewicht varieert tussen de 380 en 450 kg/m³. Een plaat met een dikte van 18 mm weegt daardoor nog geen 8kg per m². De constante deklagen vormen de perfecte basis voor bijvoorbeeld lakwerk. Wie een lichtgewicht multiplex zonder toegevoegde formaldehyde zoekt, kiest voor Ecoplex NAF. Ecoplex is dan ook een uiterst duurzaam product dat oerbossen intact laat en geen lange transportroutes behoeft. Na het kappen worden op de akkers direct nieuwe stekken aangeplant, goed voor het weer snel opnemen van CO2.

Ecoplex laat in Italië fineer maken van ongeveer 12 jaar oude populieren, bij lokale fabrikanten.

De vinger blijft aan de pols

De Legit Forum Groep maakt zich sterk voor een stuk maatschappelijke verantwoordelijkheid rondom de productie van Ecoplex. Zij ziet erop toe dat de arbeidsomstandigheden bij de toeleveranciers in Italië goed zijn. De bomen krijgen hun voeding louter uit de sedimenten van de rivier de Po, er worden geen pesticiden of kunstmest ingezet. 

“We houden het hele productieproces transparant, zodat we kunnen spreken van een goudeerlijk product. Er is daarom geen reden meer om niet met duurzaam multiplex te werken!”

Ecoplex is uitsluitend verkrijgbaar bij de handelsmaatschappijen van de Legit Forum Groep: Alldeco, Asilva, Iboma, Decovisie, Deco-Nova en Drimensa.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.