Platform voor de interieurbouwbranche
Waarom is het zo belangrijk om de badkamer te ventileren?

Waarom is het zo belangrijk om de badkamer te ventileren?

Niet alleen frisse lucht is van belang
De badkamer goed ventileren is van groot belang. En niet alleen omdat de gemiddelde Nederlander nu eenmaal mee van frisse dan van muffe lucht houdt. Gebruikmaken van een ingebouwde ventilator badkamer heeft meer voordelen dan alleen de ervaring dat de lucht lekker zuiver en fris is.

Schimmelvorming voorkomen
Badkamers die onvoldoende geventileerd worden, hopen vocht op. Uiteindelijk leidt dit tot schimmelvorming en de groei van zwammen op de muren van de badkamer en/of het plafond. Schimmels veroorzaken een vieze, alles doordringende walm die onprettig ruikt. Een ventilator badkamer kan schimmelvorming voorkomen. En dat is belangrijk, want door schimmels kun je ook last krijgen van gezondheidsklachten, zoals allergieën, een verergering van reumatische pijn, verkoudheid en/of migraine. En ten slotte ziet schimmel er gewoon onfris en vies uit: donkere plekken in de badkamer maakt het douchen of baden tot een minder aangename activiteit.

Pas op voor de vorming van radongas
Een andere nadelig gevolg van een onvoldoende of niet-verluchte badkamer, is het feit dat zich radon kan vormen, die je vervolgens inademt. Radongas, een geur- en kleurloos radioactief gas, kan zeer schadelijk voor de gezondheid zijn. Radon kan namelijk op termijn longkanker veroorzaken en wil je daarom liever niet binnenkrijgen.

Kies voor een goed ventilatiesysteem in jouw badkamer
Redenen genoeg dus om te kiezen voor de installatie van een ventilator badkamer. In hoofdzaak kun je kiezen uit twee hoofdsoorten badkamerventilatie, namelijk standaard badkamerventilatoren of een mechanisch ventilatiesysteem. Een reguliere badkamerventilator is verkrijgbaar in drie typen: opbouwventilatoren, buisventilatoren en kanaalventilatoren. De opbouwventilator is voordelig en eenvoudig te installeren. Ze werken op enkel stroom en hebben een afvoer naar buiten of via de schoorsteen. Als je deze ventilator automatisch wilt laten werken, is dat mogelijk via bijvoorbeeld een bewegingssensor of een vochtsensor. De buisventilator – een ventilator in de afvoerbuis – wordt veel gebruikt in kleinere badkamers. En een kanaalventilator wordt onzichtbaar tussen twee afvoerbuizen ingezet en is een goede optie bij grotere badkamer. Naast deze drie reguliere ventilatiesystemen is mechanische ventilatie van de badruimte mogelijk. Dit betreft dan een centraal ventilatiesysteem die automatisch de luchtinstroom en -uitstroom reguleert. Deze systemen recupereren ook warmte, zodat jouw energienota omlaag gaat!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.