Platform voor de interieurbouwbranche
Waar gaat het heen met de evolutie in keukens?

Waar gaat het heen met de evolutie in keukens?

Een van de belangrijkste plekken in een woning is de keuken. De evolutie van de keuken en de rol die de keukenruimte speelt in een huishouding is aan voortdurende verandering onderhevig. Waar vroeger de keuken een afgesloten ruimte was, waar vooral functioneel te werk gegaan werd, daar is vandaag de dag de keuken een sociale plaats, waar het gezin samenkomt. Kent u nog gezinnen met een dichte keuken? De enige dichte keukens die ik kan opnoemen, bevinden zich zonder uitzondering in oude monumentale woningen.

De open keuken vindt zijn oorsprong in ons kikkerlandje. We willen meer doen met de ruimte en harmonie in de inrichting bereiken. De keuken komt dus als object in beeld. Daar plukt de keukenontwerper/keukenbouwer de vruchten van. Het is de keuken van nu. De grote vraag is echter: blijft ons beeld van de ideale keuken zo?

De kloof tussen goedkope keukens en kwaliteitskeukens is groot

Starters op de woningmarkt, of men nu koopt of huurt, moeten het uit budgettaire overwegingen vaak doen met een in massa geproduceerd keukentje. Fantasieloos, goedkoop van materiaal en louter functioneel in de basis. Een stapje hoger treffen we de middenklasse keukens aan, die vaak worden uitgezocht bij een van ’s lands prijzen vechtende keukenbedrijven. Ondanks dat het uiterlijk van de keuken al een heel eind in de goede richting komt, blijft het onderhuids toch een verzameling van goedkope materialen. Dit zijn niet de keukens van onze oma’s, die een leven lang meegingen.

Generatie Z eet en drinkt straks vooral buiten de deur, volgens onderzoek.

 

Wie het kan betalen om louter te kiezen voor kwaliteit in een inrichting, gaat voor een maatwerk keuken, speciaal ontworpen om te passen bij de stijl van de woning, gemaakt uit degelijke componenten. De kloof tussen de allergoedkoopste keukens en de maatwerkkeukens is echter groot. Toch floreert het topsegment, maar blijft dit zo?

Generatie Z komt eraan

De woningnood neemt almaar toe. Dat betekent dat er meer woningen op minder oppervlak gebouwd moeten worden. Dat zien we terug in de kleiner wordende appartementen voor starters. Termen als “tiny living” komen in zwang. Waarom? Omdat de Generatie Z eraan komt. De generatie die de millennials opvolgt. Jongeren die nu al duidelijk aangeven geen waarde te hechten aan zaken die voor u en mij wel belangrijk zijn. Generatie Z vindt klein wonen geen straf, als de huur maar navenant laag is. Ze willen werkzekerheid, maar hoeven geen topsalaris. Net genoeg verdienen om sociaal buiten de deur te kunnen eten en drinken met vrienden en veel op reis te gaan om iets van de wereld te zien, dat is wat deze generatie straks massaal wil. Als we de onderzoeken mogen geloven tenminste.

Gaat Generatie Z eigenlijk wel klant worden bij u, als professional in interieur- of keukenbouw? In dezelfde onderzoeken wordt beweerd dat het hebben van een keuken in de kleine woning voor Generatie Z slechts bijzaak is, getuige de wens om vooral samen buiten de deur te willen eten. Gelukkig is het ook voor de onderzoekers een beetje koffiedik kijken. Om u gerust te stellen: Generatie Z wil vooral gezond eten en dat kan nog steeds het beste wanneer men zelf het eten bereidt. In eigen keuken. Houdt u er dan even rekening mee dat u alvast keukenontwerpen gaat maken die spraakmakend mooi zijn, maar wel in een formaat dat tot nu toe ongekend klein is? En de prijs van zo’n kleine, maar fijne keuken, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. In dezelfde onderzoeksrapporten staat dat Generatie Z gaat minimaliseren in de inrichting, maar wát men koopt, moet wel top of the bill zijn. Go tiny!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.