Platform voor de interieurbouwbranche
Verf én duurzaamheid door de aderen
Bij Adler staat milieubewustzijn hoog in het vaandel.

Verf én duurzaamheid door de aderen

Met de komst van Adler Benelux heeft verf- en lakproducent Adler nu ook voet aan de grond in Nederland en België. Het Oostenrijkse familiebedrijf is vermaard om haar watergedragen producten en loopt met hun cradle-to-cradle coatings en verpakkingen ook nog eens voorop bij het verduurzamen van de houtverwerkende industrie.

Sinds twee jaar is Nederland een nieuwe verf- en lakleverancier rijker. Het van oorsprong Oostenrijkse familiebedrijf Adler dat in 1934 werd opgericht, opende in 2018 een nieuwe vestiging in het Brabantse Heeze. Hierdoor dekt Adler nu vrijwel elke uithoek van Europa, zegt Leon Cremers, directeur van Adler Benelux. “De Benelux was de laatste nog ontbrekende Europese schakel. We bieden hoofdzakelijk houtbeschermingsproducten, zoals verven, beitsen, lakken, wassen en andere coatings. Onze doelgroep is grofweg te verdelen in drie groepen: timmerfabrieken, de meubel- en keukenindustrie en de loonspuiterijen. We leveren onze producten rechtstreeks aan de klant. We zijn dus producent en leverancier ineen. Hierdoor staan we dicht bij de eindgebruiker.”

Het vijfkoppige team van Adler Benelux.

Pionier watergedragen coatings

Vorig jaar opende Adler bij de eigen productielocatie in Schwaz de modernste waterlakfabriek van Europa. Volgens Cremers is Adler pionier op het gebied van watergedragen coatings. 

“Onze R&D-afdeling houdt zich al dertig jaar bezig met de innovatie van watergedragen producten, zoals matte en natuurlijke lakken. Naast onze zelfherstellende antifingerprint kleurlak Bluefin Pigmosoft hebben we ook een tweecomponenten product op waterbasis, de Bluefin Pigmores 4in1. De Bluefin Pigmores 4in1 is een isoleer-, vulgrond-, kleur- en aflak in één. Dat geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld MDF in drie lagen dicht te spuiten. Daarnaast zijn we specialist in beitsen, conventionele lakken en hebben we vele mogelijkheden in traditionele oplosmiddelhoudende producten. Denk hierbij aan onze MDF 4in1, een product met dezelfde eigenschappen als de watergedragen Bluefin Pigmores 4in1, maar dan op solventbasis.”

Cradle-to-cradle

Een groot voordeel van watergedragen C2C lakken is dat ze minder schadelijke stoffen bevatten en daardoor minder belastend zijn voor het milieu. Duurzaamheid stroomt al van oudsher door de aderen van Adler, zegt Cremers. 

“Onze filosofie is om het milieu zo min mogelijk belasten. We zetten sterk in op cradle-to-cradle, een gesloten kringloop met zoveel mogelijk hoogwaardig hergebruik. Veel van onze producten bevatten bindmiddelen van herwinbare grondstoffen. Daarnaast zijn veel van onze verpakkingen recyclebaar en draait het productieproces van Adler volledig op groene energie. Hiermee zijn wij 100% klimaatneutraal.”

De R&D-afdeling werkt dagelijks aan innovaties. (Beeld: Daniel Gebhart de Koekkoek)

Samen met leveranciers en klanten

Waar het kan, zoekt Adler ook samen met leveranciers en klanten naar duurzame oplossingen. Cremers: “We werken zoveel mogelijk samen met bindmiddelleveranciers die dezelfde duurzame filosofie als wij hebben. Dat is soms lastig, bij de grote massa zijn nog lang niet alle grondstoffen duurzaam. Gelukkig wordt de vraag naar duurzame coatings steeds groter. Dat merken we al heel erg bij onze klanten uit de keukenindustrie. Ook hebben we recentelijk een coating geleverd voor een platenleverancier in de meubelindustrie. Dat bedrijf produceert platen uit reststoffen, zoals papierpulp. Om het product volledig cradle-to-cradle te maken, is het voorzien van een van onze herbruikbare coatings.”

Naamsbekendheid opbouwen

De voornaamste uitdaging van Adler Benelux is om de komende jaren verder voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse en Belgische markt, zegt Cremers. “We moeten nu naamsbekendheid opbouwen. Onlangs hebben we weer een nieuwe accountmanager – Jeffrey Gerritse – aangenomen, waardoor we nu met z’n vijven zijn in Heeze. De komende jaren willen we jaarlijks uitbreiden met twee nieuwe mensen. We timmeren dus druk aan de weg.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.