01:33
17-09-2015

Veelzijdige en allround 5-assige CNC te zien tijdens Prowood

De Homag BMG311 5-assige CNC is een allround en compleet afgewerkte 5-assige CNC en daardoor de meest veelzijdige in zijn klasse. Ten eerst biedt deze machine mooie configuratiemogelijkheden.

Zo is er een 5-as spindel van 10,12 of ­15 kW. ­Deze is te combineren met verschillende boorkoppen. De gebruiker heeft de keuze uit 14,18 of 27 gereedschapswissels. Daarnaast kan men een lengte kiezen van 3200 tot 6200 millimeter. De Cups zijn te positioneren met behulp van LED-weergave op de balken zowel in de X-as als de Y-as van de CNC. Tevens zijn deze cups ook volledig automatisch te positioneren.

Maar Homag gaat verder. Zo is het mogelijk om de 5-as spindel alsnog bepaalde aggregaten te laten opnemen. Eén aggregaat om aan de onderkant van een onderdeel te frezen of een aggregaat om op gebogen delen te frezen. Dankzij deze lijmunit in de 5-asspindel is het mogelijk om kantenbanden op vormstukken te lijmen. Andere getaste aggregaten kunnen de kantenband dan weer piekfijn afwerken.

Via Homag Automation is tevens de robotbelading mogelijk. Hieraan lijkt niets bijzonders, maar de volledige sturing van zowel CNC als robot zijn één geheel waardoor de gebruiker geconfronteerd wordt met één soort sturing.

Deze CNC-machine is uiterst beveiligd. De watergekoelde hoofdspindel is voorzien van een swingsensor. Bij de minste trilling, door bijvoorbeeld een niet uitgebalanceerd gereedschap, stopt de machine om zo een breuk op de lagers te voorkomen Een pickup vooraan de machine, biedt de machine de mogelijkheod om zelf de gereedschappen op te bergen en deze tevens te managen in de gereedschapswisselaar, zodat menselijke fouten uitblijven. De gereedschapswisselaar is voorzien van een crashsensor zodat bij het opruimen geen ongelukken gebeuren.

Tot slot houdt de Homag BMG311 ook rekening met de energiefactuur. Behalve de ecomodus, waarbij het scherm uitvalt als het niet in functie is, gebruikt Homag bypasses op de frequentieregelaars en energiearme vacuümpompen nu ook een nieuwe aerodynamische afzuiging waardoor het debiet herleid wordt tot 4800m³/h. Dat is een reductie van maar liefst 30% ten opzichte van ieder ander merk. Het is mogelijk deze machine te bekijken op de Homagtreff en/of de Prowoodbeurs te Gent.

Tekst: Rob Buchholz   Beeld: Klingelnberg Klaus

 

Klingelnberg-Klauss BV, dat deel uitmaakt van Optimat Group, is verhuisd naar de Ecustraat 17 4879 NP Etten-Leur. Deze verhuizing staat in het teken van een verdere stap in de nauwe samenwerking met onze Belgische collega’s van Vens&Thiers. Dankzij de verhuizing is het bedrijf geografisch beter bereikbaar en is het voor Nederlandse technici mogelijk flexibeler in te spelen op vragen van klanten in het Noorden van België. De bedoeling van Optimat Group is een optimalisatie te bewerkstelligen op alle serviceaspecten voor onze klanten; zowel in Nederland als in België.

In het nieuwe pand in Etten-Leur beschikt Klingelnberg-Klauss BV over een showroom en een magazijn met onderdelen zodat deze zeer snel beschikbaar zijn voor de klanten.

Binnenwerk partners