Platform voor de interieurbouwbranche
Van afzuigsysteem tot zaagtafel: one stop shopping in kwaliteitsmachines
Format4 Kappa 550 paneelzaag.

Van afzuigsysteem tot zaagtafel: one stop shopping in kwaliteitsmachines

“Bij ons ligt de focus vooral op het midden en hogere segment.” Aan het woord is Erwin van Schoonhoven, directeur bij Felder Nederland BV, onderdeel van de Van Schoonhoven Groep. Als zelfstandig Nederlands familiebedrijf, al 45 jaar actief in de branche en een vaste relatie met de Oostenrijkse Felder Group, die inmiddels 65 jaar actief is op het gebied van kwalitatief hoogwaardige machines voor houtbewerkingsmachines. In 2001 ontwikkelde Felder het merk Format4, een lijn houtbewerkingsmachines die als het neusje van de zalm beschouwd mogen worden. 

Tekst: Jan Mol   Beeld: Felder Nederland BV

“In 2002 kregen we Format4 in Nederland in ons programma, samen met het merk Mayer, dat door Felder gevoerd wordt. Mayer staat voor kwalitatief hoogwaardige opdeelzagen waarmee hout, aluminium en kunststof gezaagd kan worden.”

De moderne manier van bedienen bij Mayer en Format4 slaat een brug tussen het bedrijfsleven en de jeugd.

Groot onderscheidend vermogen

Zowel Format4 als Mayer zorgen voor een groot onderscheidend vermogen bij Felder. “Deze machines voldoen aan de hoogste eisen die men mag stellen aan houtbewerkingsmachines”, vervolgt Van Schoonhoven. “Mayer is een meer dan 70 jaar oud Duits merk en net als bij de Format4 lijn, denkt de Felder Groep graag mee met haar klanten. Alle machines zijn als maatwerk te krijgen en nog betaalbaar ook. Dat is het voordeel van zakendoen met Felder: je praat met machinebouwers in hart en nieren, niet met een dozenschuiver.”

Mayer Automatic 100 platenopdeelzaag.

Eenvoud in de bediening

Van Schoonhoven merkt op dat naast kwaliteit de focus enorm ligt op bedieningsgemak. “We innoveren continu op alle fronten en denken over elke machine na. Dat de focus ook op bedieningsgemak ligt, heeft te maken met het feit dat daar veel ontwikkeling in heeft plaatsgevonden. De bediening van de machine verzorgt de communicatie tussen operator en techniek. Felder heeft als visie dat iedereen ermee moet kunnen werken. We zien steeds vaker dat touchscreens worden toegepast. De userinterface blinkt bij Felder uit in duidelijkheid en bedieningseenvoud, gebruiksgemak en comfort staan op de eerste plaats”, legt Van Schoonhoven uit. “De moderne manier van bedienen bij Mayer en Format4 slaat een brug tussen het bedrijfsleven en de jeugd. De ‘screenagers’ voelen zich thuis bij de bediening op onze machines; dat neemt een drempel weg om te kiezen voor een baan in de houtbewerkingsindustrie. Niet onbelangrijk.”

Felder is een echt familiebedrijf en 100% zelfstandig. Inmiddels is ook de derde generatie Felder werkzaam binnen het bedrijf. “Format4 bestaat nu 20 jaar en je ziet dat dit concept vanuit een familiegedachte is ontwikkeld. Door mensen die zelf metaal verwerken, dus ontwikkeld door professionals, voor professionals. Dat maakt dat Felder de klant begrijpt en diens taal spreekt. We werken in Nederland met 16 medewerkers en doen alles voor onze klanten. Dat neemt echter niet weg dat iedere klant ook rechtstreeks met vragen of wensen in Oostenrijk terecht kan. Het is juist die driehoeksrelatie ‘Felder Oostenrijk – Klant – Felder Nederland’ die zo waardevol is. Samen klaren we de klus!”

Format 4 vijf-as nesting-CNC-bewerkingscentrum profit H150.

Connectiviteit in optima forma

Het voordeel van alles uit één hand kunnen betrekken, is dat de software van de machines ook makkelijk te koppelen is. Felder denkt in Industry 4.0 termen. “Daarnaast is het hebben van een Felder machinepark natuurlijk ideaal om service- en onderhoudswerkzaamheden te combineren”, aldus Van Schoonhoven. “En, hebben we het over digitalisering, dan is het zeker de moeite waard om je te verdiepen in F4 Vision, onze Augmented Reality oplossing. Met een hololens Mixed Reality bril op, kun je bij de machine op virtuele wijze de machinedata in beeld geprojecteerd zien. Er komt steeds meer vraag naar en we zijn er trots op om op kop te lopen met deze technologie.”

Sowieso ziet Felder het als haar taak om klanten te helpen met het bewuster worden van processen en aantallen binnen het eigen bedrijf. “Dat kan door de machinedata daarvoor in te zetten. Je kunt op basis van een goede data-analyse zelfs verbruik gaan voorspellen: dit is handig voor inkopen, jaarafspraken, planningen en voorraadbeheer”, zegt Van Schoonhoven tot besluit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.