Platform voor de interieurbouwbranche
Vacuüm á la carte luidt het nieuwe nesten in

Vacuüm á la carte luidt het nieuwe nesten in

Soms komen ons innovatieve oplossingen ter ore waarvan we denken: dat dit er nog niet eerder was! Zo werden wij ook verbaasd door de nieuwe, innovatieve nestingmachine van SCM Group. Richard Bouma, Sales Manager bij SCM Nederland, legt ons eerst uit wat de huidige pijnpunten zijn bij nestingmachines.

“Panelen worden door middel van vacuümtechniek vastgehouden. Kleine onderdelen zijn daarbij lastiger vast te houden, hoe kleiner des te kritischer kunnen we rustig stellen. Er zitten technische limieten aan de bewerkingssnelheidvan platen en onderdelen”, aldus Bouma.

Afzonderlijke vacuümvelden

“Onze nieuwe X200 en X400 nestingmachines gaan totaal anders om met het vacuümprincipe. Wij spreken hier over een Dynamisch Vacuüm, waarbij de tafel is opgedeeld in zones. Kleine vacuümvakken, die elk afzonderlijk zijn aan te sturen. De vacuüm werking treedt dus alleen daar op waar je hem nodig hebt. Waar de frees zijn werk doet wordt het onderliggende vacuümveld aangestuurd”, legt Bouma uit.

De maximale kracht die de luchtpomp bezit wordt bij de nieuwe nestingmachine van SCM dus alleen nog zeer gericht ingezet. “Er is geen sprake van kracht die zomaar verloren gaat. Wat we daarmee bereikt hebben is dat we tot wel 50 meter per minuut halen in één freesgang, waarbij de onderdelen netjes blijven liggen.”

De vacuümwerking treedt alleen op daar waar je hem nodig hebt.

 

De machine behoeft geen ingewikkelde aansturingshandelingen. Bouma: “Je geeft
het veld aan waar er aangelegd wordt en de machine regelt zelf de aansturing. Met een MSL-connector kan een externe koppeling worden gemaakt naar andere systemen. Wie wil kan de X200 of de X400 direct vanuit het ERP-pakket aansturen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een barcode scanner.”

Tijdwinst en secuurder werken

Nesting en verbindingen maken is een bekend probleem in de oude situatie. Dankzij een speciale boorkop is dit verleden tijd bij de X200 en X400. “Panelen vanaf 16 mm kunnen nu rechtstreeks op de onderplaat geboord worden. Dat scheelt tijd en werkt secuurder”, schetst Bouma. “Klanten willen een paneel compleet erop kunnen leggen, kunnen bewerken en daarna alleen nog maar langs de kantenlijmer moeten. Dat kan nu.”

Wat is het verschil tussen de X200 en de X400? Het antwoord luidt: “De X200 is geschikt tot 150 mm producthoogte en heeft een 3 of 4 assige bewerking, de X400 gaat tot 180 mm producthoogte en heeft een 3, 4 of 5 assige bewerking.” En de maatvoeringen van de machines? Bouma: “De klant kan kiezen uit 6 varianten, te weten 2556 x 1296 mm, 3156 x 1596 mm, 3736 x 1596 mm, 3756 x 1896 mm, 3156 x 2216 mm en 4356 x 2216 mm.”

Machine verdient zichzelf terug

De nieuwe nestingmachine van SCM bespaart op veel fronten. Bouma: “Voor het bedrag waarvoor je hem per maand kunt leasen heb je geen personeelslid lopen, terwijl je die wel uitspaart met de machine. Dankzij de nieuwe vacuümtechnologie is er minder kans op faalkosten, dat bespaart tijd en materiaal, dus geld en het werkt duurzamer. Een vacuümpomp is al snel 5,5 kW. Door dynamisch te werken spaar je energie uit.”

De machine is volledig leverbaar en draait inmiddels al op enkele plaatsen in het land. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.