Platform voor de interieurbouwbranche
Unieke techniek maakt hergebruik mogelijk

Unieke techniek maakt hergebruik mogelijk

Circulair bouwen is in opmars. Ondanks heel wat bestaande uitdagingen wordt circulair bouwen volgens Unilin binnen enkele jaren onvermijdelijk. Als pionier binnen de circulaire economie nodigt Unilin Panels bouw- en interieurprofessionals uit om mee te bouwen aan een duurzame toekomst. Dit kan nu voor het eerst met gerecycleerde houtvezelplaten.

(Beeld: Sofie Coulier)

Unilin Panels, de divisie binnen Unilin Group die MDF en HDF plaatmateriaal produceert, kiest er bewust voor om ‘herwonnen’ hout te gebruiken voor haar productie. Dit hout of houtafval is niet meer bruikbaar en wordt dus gered van verbranding. Op die manier rooit Unilin Group in de eerste plaats al geen bomen voor haar productie, maar geeft het resthout een extra leven met een nieuwe materiaaltoepassing. Al jaren zocht Unilin naar een manier om nóg een stap verder te gaan en onze houtvezelplaten aan het einde van hun levensduur een nieuw leven te geven. Tot nu toe was het echter technisch onmogelijk om de 100 miljoen m³  MDF- en HDF-platen die jaarlijks wereldwijd worden geproduceerd aan het einde van hun levensduur te recyclen. Na veel onderzoek en ontwikkeling zijn we daar als eerste speler wereldwijd uiteindelijk ook in geslaagd. Dankzij een nieuwe recycletechnologie kan Unilin voortaan op industriële schaal de houtvezels van afgedankt MDF en HDF verwerken in nieuwe platen. Dankzij deze wereldprimeur is Unilin Group op termijn in staat om jaarlijks 380.000 ton aan C02 opgeslagen te houden in de houtvezels die het met deze nieuwe technologie een nieuw leven geeft.

Ontbrekende schakel in een duurzaam verhaal

Véronique Hoflack, president van Unilin Panels, die zelf aan de basis stond van de nieuwe recycletechnologie licht toe: “Door het gebruik van lijm als bindmiddel voor de houtvezels bestond vandaag nog geen industrieel haalbare manier om de vezels uit plaatafval bij het einde van hun productleven te recycleren. Het grootste deel hiervan wordt na gebruik (gemiddeld 14 tot 20 jaar) dus verbrand. 

We zijn er nu in geslaagd een nieuw innovatief procedé te ontwikkelen om deze houtvezels te recycleren en opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuw plaatmateriaal. Denk maar aan onze decoratieve Evola-panelen of de laminaatvloeren van Quick-Step. Op die manier verdubbelen we de levensduur van de houtvezels! Tijdens deze langere levensduur krijgen nieuwe bomen de kans om te groeien en op hun beurt de CO2 op te slaan. Een grote stap vooruit richting circulariteit.”

Circulariteit in het DNA 

De ontwikkeling van deze baanbrekende nieuwe technologie past volledig binnen de duurzaamheidstrategie van Unilin Group. Daarbinnen engageert het bedrijf zich om bij te dragen aan de doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5°C. Unilin Group ziet haar zin voor innovatie als een belangrijke voorwaarde om deze ambitieuze doelstellingen te verwezenlijken. Het plant de komende twee jaar nog € 160 miljoen investeringen in België in onder andere onderzoek en ontwikkeling. 

Bernard Thiers, CEO Unilin Group: “Bij Unilin Group zit circulariteit al sinds het begin in ons DNA. In 1960 begonnen we als producent van vlasspaanplaten, en brachten we een oplossing voor het  afval uit de lokale vlasindustrie. De uitdagingen rond hergebruik van materialen zagen wij toen al als opportuniteit. En dat is vandaag nog steeds zo. Met onze nieuwe technologie kunnen we de cirkel nu ook volledig sluiten voor onze MDF- en HDF-platen (de basis van het Quick-Step laminaat). Deze ontwikkeling ligt volledig in lijn met onze duurzame grondstoffenstrategie, waarbij we 100% herwonnen of gerecycleerd hout gebruiken én de productlevensduur van hout zo veel mogelijk verlengen.”

In een eerste fase zal Unilin Group de techniek inzetten voor het recyclen van intern gebruikt materiaal in de productiesite in Bazeilles, waar het bedrijf al jaren investeert in spitstechnologie voor de productie van MDF- en HDF-platen. In een volgende fase wordt de recyclagecapaciteit opgedreven zodat ook extern verzamelde vezelplaten en laminaatvloeren gerecycled kunnen worden. Deze technologie, die intussen geoctrooieerd is, is een absolute wereldprimeur. Tegen 2030 moet minstens 25% van Unilin Group’s grondstoffenmix vervangen zijn door gerecycleerde vezels.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.