Hoe maak je het oppervlak van een in oorsprong traditioneel plaatmateriaal spannender en spectaculairder zodat de markt – en dus ook de kritische consument – blijvend verrast wordt? Wel, linksom of rechtsom: de basis zit ‘m uiteraard in het toepassen van nieuwe oppervlaktetechnieken. Dekker Zevenhuizen heeft er in de afgelopen maanden geen gras over laten groeien.
Ben van Elk, verantwoordelijk voor de marketing bij Dekker Zevenhuizen vertelt met zichtbaar enthousiasme: “Ons uitgangspunt is om aan die behoefte te voldoen en daarom is ons programma uitgebreid met het superinteressante Evora® Compact Granite. Uiteraard bezit dit materiaal veel verschillende kleuren en afwerkingen waardoor er een geweldige uitstraling ontstaat. De Lapato afwerking is echt uniek.”
Als eerste over Evora® Compact Granite (graniet). Ben legt uit: “Het materiaal is puur natuur. Precies zoals het steen wordt gedolven, wordt het ook gebruikt voor het blad; geen enkel bestanddeel wordt er nog uitgehaald of aan toegevoegd. Letterlijk dus: puur natuur. Daarom is dit robuuste materiaal niet alleen vrijwel onverwoestbaar, maar ook bijzonder expressief. In een granieten keukenblad kunnen steeds weer andere patronen worden ontdekt, en de tint past zich iedere keer aan de lichtval en de inrichting van de keuken aan. En, omdat geen enkele granietsoort hetzelfde is, en zelfs binnen één en dezelfde groeve de kleur en structuur van het steen nog variëren, is ieder granieten keukenblad uniek. Bovendien gaat deze natuursteen lang mee. Duurzaamheid in optima forma dus.”
Het onregelmatige oppervlak zorgt voor de unieke uitstraling.
Ben legt uit dat Dekker Zevenhuizen de regie in eigen hand wil houden om ook de component Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen structureel handen en voeten te geven. Dat gebeurt onder andere bij het productieproces van het nieuwe Evora® Compact Granite. “Wij kopen de granieten zelf in bij de groeven. In dit geval in India. Feitelijk slaan we dus een aantal stappen in de keten over. Zo kunnen wij meer invloed uitoefenen op de plaat en de Look and Feel ervan. Samen met de groeve in India hebben we de techniek ontwikkeld om het materiaal te bewerken. Zo is ook de Lapato afwerking ontstaan. Door waterjetten worden zachte delen van de plaat ’uitgegraven’ terwijl de Lapato-techniek de hoge plekken van de plaat poetst waardoor er hoogglans delen ontstaan. Het onregelmatige oppervlak zorgt zo voor die unieke uitstraling met zowel mat als glans optiek.”
“Verder kunnen we strikt vinger aan de pols houden als het gaat om onze controle op wat er bij de groeve gebeurt; zo willen we nooit gekoppeld worden aan bijvoorbeeld kinderarbeid of milieuvervuilende procedés. Als er ook maar enige indicatie is dat men in India op dit vlak onze normen en waarden overtreedt, dan grijpen we in. We zijn daar heel strikt op. Daarom vindt het zagen van de platen op 12 mm en de oppervlaktebehandeling in India plaats, waardoor we kunnen garanderen dat er een daadwerkelijk eerlijk product is ontstaan.”
“Maar wat in de essentie nog belangrijker is dat wij een graniet maatwerkblad van 12 mm maken en die volledig onderlijmen”, vervolgt Ben. “Dat heeft verschillende voordelen. Ten eerste is er minder materiaal graniet nodig. We besparen dus kostbare grondstoffen. Maar wat ook belangrijk is dat het minder breukrisico geeft. Omdat graniet een natuurlijk materiaal is, zijn de plekken waar aders liggen breukgevoeliger. Ander voordeel is dat het lichter is (handig voor de monteur en minder CO2 uitstoot bij het vervoer).”
Ben vertelt dat begin dit jaar (2019) het materiaal in de verkoop is gegaan. De reacties zijn méér dan positief. “Men ziet niet alleen dat het echt nieuw is, en daardoor uniek, maar dat er ook een goed onderbouwd verhaal achter zit. Daar willen consumenten ook mee worden geassocieerd.”
Eigenschappen graniet
(Beeld: Victor van Leeuwen, LevendEcht)
Tekst: Jerry Helmers Beeld: Dekker Zevenhuizen