Platform voor de interieurbouwbranche
Starten met CNC bewerken. 1573 Hout blikt terug

Starten met CNC bewerken. 1573 Hout blikt terug

“We kwamen de showroom van De Groot Bewerkingsmachines binnen voor een tafelfrees en we gingen weg met een CNC-machine.” Het bedrijf van Twan Gielens en Cees van Heist was slechts enkele maanden jong en de meeste van hun machines waren meegenomen uit de garage thuis. Een CNC-machine was dan ook een flinke stap voor 1573 Hout. Enkele jaren later kijken we met beide heren terug op deze periode vanuit hun gloednieuwe pand in Lieshout.

“De eerste weken waren best spannend, we gingen heel voorzichtig om met de machine,” zo vertelt Cees. “Voordat we op start drukten, controleerden we wel vier keer of de kap op de juiste positie stond en we niet door de cups heen zouden frezen. Het was immers een klein fortuin dat we uitgegeven hadden.”

“Op dat moment dachten we nog niet in FTE’s, maandkosten en afschrijvingen,” vult Twan aan. “We hebben de offerte met onze accountant besproken en die stelde ons de simpele vraag: ‘heb je er werk voor?’. Na ons bevestigende antwoord rekende hij voor ons uit wat we per maand kwijt zouden zijn aan de machine en wat we kwijt zouden zijn om hetzelfde werk met mensen te doen. Toen was de keuze snel gemaakt. Uiteindelijk bleek dat we dezelfde mensen hebben gehouden, maar kregen we gewoon meer werk.”

5-asser

1573 Hout koos voor een 5-assige CNC bovenfrees van Biesse. Destijds deden ze vrijwel alles met massief hout en een 5-asser gaf ze daarin veel vrijheid. De laatste jaren is het werk meer naar plaatbewerking gegaan.
De 5-asser heeft ze veel gebracht, zo vertelt Twan. “In het begin kregen we juist veel werk van andere interieurbouwers, omdat die wisten dat wij een 5-assige freesmachine hadden staan. Ook al hadden ze niet perse 5-assig werk voor ons, met de keuze voor deze machine werden we wel opeens serieus genomen als CNC-bewerker.”

Tips voor andere interieurbouwers

Lang hoeven Twan en Cees niet na te denken als we naar tips vragen. Twan heeft geleerd dat het vooral belangrijk is om goed over software na te denken: “Een softwarepakket moet je leren gebruiken en daar zit veel tijd in. We zijn begonnen met de standaard software van Biesse en daar kunnen we alles in een handomdraai in tekenen. We gaan nu verder investeren in een designpakket, waarmee we ook in staat zijn om 3D ontwerpen aan de klant te tonen. Deze koppelen we zometeen aan de software van Biesse.” Cees heeft geleerd om personeel niet als vanzelfsprekend te zien. “Zorg altijd dat de kennis van de machine bij meerdere mensen in de organisatie ligt. Als slechts één iemand met de machine om kan gaan, dan ben je heel kwetsbaar als bedrijf. Maak alleen wel één iemand verantwoordelijk voor het onderhoud van de machine. Het is echt belangrijk dat dit goed en zorgvuldig gebeurd, hiermee voorkom je storingen en stilstand.” Maar de belangrijkste tip van de heren is toch wel een hele simpele: “Gewoon doen!”

Presentatie 1573 Hout over hun ervaringen

Twan Gielens zal op 12 oktober nog meer verhalen en ervaringen delen tijdens de ‘Oriëntatie-ochtend CNC bewerken’ bij De Groot Bewerkingsmachines in Rosmalen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.