Platform voor de interieurbouwbranche
Specialist in scheepsbetimmering en interieurbouw werkt efficiënter door geïntegreerde CAD/CAM-software
Da Capo is al sinds 1972 gespecialiseerd in scheepsbetimmering en interieurbouw. Zo richt het bedrijf voor de rederij Scylla riviercruiseschepen van voor naar achter in.

Specialist in scheepsbetimmering en interieurbouw werkt efficiënter door geïntegreerde CAD/CAM-software

Bedrijven houden graag vast aan hun tradities, maar vernieuwing is belangrijk om tegemoet te komen aan de steeds strenger wordende eisen van de klanten. Zo beslisten de nieuwe eigenaren van Da Capo om het productieproces stap voor stap te automatiseren. De specialist in scheepsbetimmering en interieurbouw uit Hardinxveld-Giessendam koos voor de tekensoftware TopSolid’Wood in combinatie met TopSolid’WoodCam voor het aansturen van CNC-machines, geïmplementeerd door het team van het nieuwe filiaal TOPSOLID Belgium.

Sinds de oprichting in 1972 heeft scheepstimmerbedrijf Da Capo heel wat passagiersschepen en binnenvaartschepen, maar ook kantoren en andere gebouwen voorzien van een stijlvol interieur met een hoogwaardige afwerking. 

“We staan in voor ontwerp, productie en levering van interieurs. Zo richten we voor de rederij Scylla riviercruiseschepen van voor naar achter in. Dit zijn drijvende hotels voorzien van onder meer een lobby met balie, salons, restaurants, luxehutten, een impressionante stuurcabine, …”, vertelt 3D engineer Rowan van Vlierden. “De Zwitserse rederij werkt met een eigen architect, die samen met ons bekijkt wat de mogelijkheden zijn en dan het ontwerp tekent.”

TopSolid’Wood garandeert de gebruiker een ongelimiteerde creativiteit voor het tekenen van ontwerpen op basis van een ruime en uitbreidbare bibliotheek.

“Vervolgens zijn we bij Da Capo verantwoordelijk voor de engineering en de productie van het masterplan. Dat doen we ook voor andere opdrachtgevers, waarvoor we vaak zelfs het volledige traject vanaf het ontwerp op ons nemen. Elk schip ligt bij ons aan de kade, waardoor we continu de nodige details kunnen bekijken. De levensduur van een interieur bedraagt tussen 5 à 10 jaar. Bij een refit wordt eerst een nieuw ontwerp gemaakt, dat voldoet aan de laatste trends. Daarna nemen we het schip onder handen en richten het opnieuw in.”

De stap naar automatisering

De interieurbouwer werkt met de nieuwste machines, technieken en gereedschappen én beschikt over ervaren vakmensen. Alleen die finishing touch ontbrak om de productiviteit en efficiëntie nog te verbeteren. “Arjan de Vos, die samen met Ron van Meeteren Da Capo leidt, was jarenlang zelf een werknemer en kende het bedrijf door en door. Hij wist dat we in technologie achter de feiten aanliepen en dat alle machines nog manueel aangestuurd werden op basis van schetsen. Daarom wordt nu de stap naar automatisering gezet”, licht van Vlierden toe. 

2D-schetsen maken plaats voor 3D-ontwerpen als basis voor het productieproces. Dankzij TopSolid’WoodCam kunnen de CNC-machines aangestuurd worden, wat finaal resulteert in een stijlvol afgewerkt interieur.

“Grondige vergelijking van de systemen op de markt bracht ons bij de tekensoftware TopSolid’Wood en TopSolid’WoodCam voor het aansturen van CNC-machines.” 

Boris De Doncker, business development manager bij TOPSOLID Belgium, vult aan: “Da Capo investeerde in TopSolid’Wood, de krachtige geïntegreerde CAD/CAM-software voor de interieurbouw, hout- en meubelindustrie. Deze garandeert de gebruiker een ongelimiteerde creativiteit voor het tekenen van ontwerpen op basis van een ruime en uitbreidbare bibliotheek. 2D-schetsen maken zo plaats voor 3D-ontwerpen, die ook de basis voor het productieproces vormen. Deze software maakt immers flexibele en parametrische 3D-modellering van elke vorm mogelijk. De combinatie met TopSolid’WoodCam laat toe om zelfs de meest complexe CNC-houtbewerkingsmachines vanuit de tekening aan te sturen. De goede samenwerking met 3D Engineer Rowan van Vlierden zorgde voor een vlotte implementatie. De verdere uitwerking gebeurde via een één-op-één begeleiding van afstand, de nieuwe standaard door Covid-19.”

Nog ruimte voor verbetering

Bij Da Capo zijn ze onder de indruk van de software, want nu kunnen ze nog sneller en nauwkeuriger interieurs tekenen en produceren. “De eerste stappen richting een volledige automatisering zijn gezet”, sluit van Vlierden af. “Samen met het team van TOPSOLID Belgium evalueren we continu onze werking om alles verder optimaliseren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.