Platform voor de interieurbouwbranche
Speciale akoestische panelen met optimaal geluidsabsorberend vermogen

Speciale akoestische panelen met optimaal geluidsabsorberend vermogen

Het gebruik van akoestische panelen wint aan populariteit. Door diverse ontwikkelingen zijn niet alleen de geluids-absorberende eigenschappen verbeterd, maar is ook de brandveiligheid van de platen te verhogen en biedt een fabrikant als Boerboom Hout diverse mogelijkheden om logo’s of andere afbeeldingen in het gatenpatroon te verwerken.

Boerboom bewerkt en levert Sonans panelen die zorgen voor een optimaal geluidsabsorberend vermogen. Een vermogen dat wordt behaald dankzij het gebruik van een akoestische toepassing van geselecteerde en gecomprimeerde top fineren, een nauwkeurige perforatie en passende achterliggende constructie.

Nieuw is de mogelijkheid om random perforatie aan te brengen.

 

“In samenwerking met Metsa is dit duurzame Sonans paneel ontwikkeld”, zo laat Ruud Goossens van de afdeling verkoop weten. “Metsa produceert de bruto plaat en Boerboom zorgt voor de bewerking. Dankzij de constructieve eigenschappen zijn deze panelen uitermate goed geschikt voor gymzalen, sporthallen en openbare ruimten. Deze plaat voldoet aan de eisen van het NOC*NSF en zijn toepasbaar als wand- en plafondpaneel. In de praktijk heeft dit product zich ruimschoots bewezen.”

De reacties vanuit de markt zijn in ieder geval enthousiast, zo laat Goossens weten. “Diverse hallen hebben al bewust voor deze akoestische Sonans panelen gekozen, zoals Het Spectrum in Hoofddorp, een hal waar rolstoelbasketbal wordt gespeeld, de meest extreme mechanische belasting. Een ander voorbeeld is het Sportcentrum Tijenraan in Raalte.”

Minder weerkaatsing

Hoe komen deze optimale akoestische eigenschappen tot stand? “Wij zorgen dat de panelen op efficiënte wijze geperforeerd worden. Daarbij is het vooral essentieel dat de nagalm of de zogenaamde flutter verdwijnt. Er is dankzij deze panelen uiteindelijk minder weerkaatsing van het geluid. Zowel pandeigenaren als gebruikers hameren daar steeds meer op. Architecten schrijven het voor. Naast het Sonans (geperforeerde KertoQ), gebruiken wij specifieke houtachtige platen als multiplex van vuren, berken of MDF en OSB. Maar ook samengestelde platen met fineer, HPL, trespa worden door ons geperforeerd. Om de prestaties van de elementen te optimaliseren is uitgebreid laboratoriumonderzoek gedaan.”

Tevens bestaat de mogelijkheid om de Sonans panelen te impregneren zodat deze voldoen aan Brandklasse B-s1,d0.

 

Random perforatie

De standaard perforaties zijn strakke lijnen van gaatjes van Ø8 of Ø10 mm met een hart op hart afstand van 15 of 20 mm. Goossens: “Dankzij onze nieuwe boorstraat zijn wij in staat om platen nog efficiënter te perforeren. Nieuw is de mogelijkheid om random perforatie aan te brengen. Sommige klanten hebben een voorkeur voor gaten die onderling verschoven zijn. Dit zorgt voor een rustiger beeld. Het is wel belangrijk om te weten dat de panelen op maat besteld moeten worden; in het werk kan niets meer afgezaagd worden omdat je dan altijd door de gaatjes zal zagen. De pilot is uitgevoerd in onze eigen kantine en de eerst sporthal staat op stapel. Op de nieuwe boorstraat zijn wij ook in staat om speciale figuren in het gatenpatroon te verwerken. Zo koos een kinderdagverblijf er voor om dierfiguren in de wand te verwerken.

Brandklasse B

Goossens benadrukt dat naast de verkrijgbaarheid in grote plaatafmetingen, de mogelijkheid bestaat om de Sonans panelen te impregneren zodat deze voldoen aan Brandklasse B-s1,d0. “Dat is vooral in België een belangrijk issue. Tevens zijn de platen vochtregulerend, ze hebben een warme uitstraling en een hoge balvastheid. Het is een plaat die aansluit bij moderne toepassingen. Het plafond van het zwembad van King’s College, een universiteit in Londen, is met Sonans FR afgewerkt.”

Plafondtegels

Door te combineren met de lichte houtsoort Albasia, waarvan Boerboom beddenplanken voor de vrachtwagens van DAF en Mercedes maakt, is een aantrekkelijke plafondtegel te maken. Akoestische werking, licht van gewicht, echt hout en betaalbaar. Vanwege de vaste afmetingen kan iedereen prima werken met het random perforatiepatroon.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.