Platform voor de interieurbouwbranche
Solid Surface helemaal met de hand schuren is verleden tijd

Solid Surface helemaal met de hand schuren is verleden tijd

Of we nu kijken naar de keuken- en badkamerindustrie, in ziekenhuizen of laboratoria; overal zien we het gebruik van composietmaterialen toenemen. Een logische keuze, aangezien deze ‘solid surface’ materialen op basis van acrylaat of polyester naadloos te verwerken zijn en daardoor hygiënisch in gebruik zijn.

Vaak worden deze solid surface materialen nog met de hand geschuurd. “Onnodig”, zegt Peter van den Berg, algemeen directeur van Boere Machinefabriek uit Waddinxveen. “Wij kunnen als expertisebedrijf in schuurmachines een perfecte schuuroplossing bieden.”

Van aanrecht tot gevelbekleding
Van den Berg constateert dat er verbazingwekkend veel handmatig geschuurd wordt. “We zien een toename van solid surface in gevelbekleding. Dat is logisch, aangezien het product onderhoudsvrij, vuilbestendig en makkelijk te reinigen is. Als je je indenkt hoeveel vierkante meter solid surface er dan handmatig geschuurd wordt voor één gevel, dan begrijp je dat er behoefte is aan een volwaardige schuuroplossing.” 

Een hoog afwerkingsniveau vergt volgens Van den Berg weliswaar nog steeds een handmatige schuur- en polijstbehandeling, het gaat er echter om wat er voor die tijd gebeurt. Van den Berg schetst: “Soms staan er teams van tien tot twaalf personen te schuren. Of je het dan hebt over één aanrechtblad of over een partij gevelbekledingsplaten, hoe makkelijk zou het dan zijn om dat met een breedbandschuurmachine te kunnen doen? Boere heeft de oplossing in de vorm van breedbandschuurmachines en de nodige expertise om solid surface goed te kunnen schuren.”

Wat is er zo specifiek aan het schuren van solid surface, willen we weten. Van den Berg legt uit: “De onderkant van solid surface dient eerst geschuurd te worden. Door de onderzijde mooi vlak te maken, bereik je aan de bovenzijde een mooier resultaat.  Schuren doe je met reguliere schuurbanden voor hout, echter dien je zo grof mogelijk te starten. Dit zorgt namelijk voor een minimale warmte inbreng, iets waar composietmaterialen gevoelig voor zijn, vanwege hun lage smeltpunt. In de opvolgende gangen eindig je met een band waarmee je meer poetst dan schuurt, om de schuurrichting eruit te halen.”

Boere Machinefabriek
Boere levert als expertisebedrijf in schuurmachines een perfecte schuuroplossing voor Solid Surface materialen.

Stofvrij werken is een must
“In verband met de ARBO-regels en het verkrijgen van een zo mooi mogelijk eindproduct is het belangrijk om stofvrij te werken. Dat vraagt om het dragen van Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM’s) en een goede aarding, omdat composietstof statisch geladen is. Onze schuurmachines de-ioniseren het werkstuk en de stofdeeltjes en hebben een goede afzuiging, mits een goede afzuiginstallatie aanwezig is uiteraard”, vervolgt Van den Berg zijn verhaal. “De snelheid van de schuurband is op onze machines te regelen en we hebben zeer veel aandacht besteed aan de samenstelling van het rubber op de contactwalsen. Esthetisch werken vraagt nu eenmaal om aandacht, ervaring en de juiste tools.”

Speciale demonstratiedagen
Samen met Maiburg lijmen en Marlan, leverancier van polyester composietplaten organiseert Boere Machinefabriek demonstraties met workshops. “De eerste vindt plaats op 12 februari aanstaande, met een uitloop naar 13 februari. Geïnteresseerden krijgen een stuk theorie mee, wonen demonstraties verlijmen bij en volgen workshops in afwerking. Wie de boot mist kan altijd op aanvraag een demonstratie krijgen”, zo besluit Van den Berg. 

Tekst: Jan Mol  Beeld: Boere Machinefabriek BV
Uitgelichte afbeelding: 
‘Schuren doe je met reguliere schuurbanden voor hout, echter dien je zo grof mogelijk te starten’.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.