Platform voor de interieurbouwbranche
Softwarematig het hele proces doorlopen: van ontwerp tot uitvoering

Softwarematig het hele proces doorlopen: van ontwerp tot uitvoering

In deze editie kunt u lezen dat de retailer vooral op zoek is naar totaalconcepten als het om het ontwerpen van de inrichting gaat. Er wordt van de interieurontwerper nogal wat gevraagd, hij krijgt immers te maken met vloer, wand, verlichting en meubilair. Steeds vaker werkt men om die reden al in de ontwerpfase met 3D ontwerpsoftware.

Met de gangbare softwarepakketten van vandaag kunnen op basis van de eerste lijntekeningen de ontwerpen gefinetuned worden, om uiteindelijk tot een zogenaamd ‘rendeerbaar polygoonmodel’ te komen. Het eindresultaat van het ontwerp wordt aan de klant getoond in vol ornaat, waarbij zaken als glansgraad, licht inval en opval en textuur volledig meegesimuleerd worden.

Op bezoek in de nog niet bestaande omgeving
Met de koppeling van de juiste plug-ins aan het 3D-pakket, of de conversie naar een ander softwarepakket, zijn virtuele bezoeken mogelijk aan de nog niet bestaande inrichting. Dat kan uiteraard via een beeldscherm, in 2D, maar ook met een virtual reality bril of augmented reality app. De kijker ervaart met een virtual reality bril een complete onderdompeling in de omgeving en kan virtueel door de nieuwe ruimte lopen. Wie kiest voor augmented reality, kan in de casco ruimte waar de inrichting moet komen door het oog van de camera op een tablet de nieuwe inrichting geprojecteerd in de actuele ruimte bekijken. Nog een stap verder gaat de inzet van mixed reality, zoals bijvoorbeeld Hololens verzorgt. Met de Hololens bril op ervaart men binnen een casco omgeving de nieuwe inrichting in 3D, waar men ook kijkt.

Transponeerbare data zorgen voor efficiëntie achterin de keten
Door interieurontwerpen qua maatvoering en materiaalkeuze digitaal beschikbaar te hebben, kan de volledig geautomatiseerde interieurbouwer aan de slag met de data. De recepturen die volgen uit het digitale ontwerp worden overgebracht naar de productieomgeving, waar zij vertaald worden naar (onder andere) meters plaatmateriaal, freespatronen, en boorgatpatronen. Het systeem kan zelfs rekening houden met hergebruik van zaagafval van eerdere orders, waardoor er zo duurzaam mogelijk gewerkt wordt.

3D ontwerpsoftware

Een 3D laserscanner waarmee een point cloud van een ruimte gemaakt kan worden.

 

Feilloze methode van gegevensinvoer
Relatief nieuw in het werken met 3D software is het op locatie maken van een scan van een in te richten ruimte. In plaats van handmatig de ruimte in kaart te brengen, wordt een 3D laserscanner naar binnen gebracht, die 360˚ om zich heen meet op duizenden referentiepunten. Het ontstane 3D raster heet een ‘point cloud’ en deze kan overgedragen worden naar het 3D pakket. Deze zet op basis van de gemeten punten het lijnenwerk van de ruimte uit, exacter dan met de hand gemeten of ingevoerd had kunnen worden. Daarmee wordt de basis gelegd om verder te werken. Snel, efficiënt en compleet, er wordt geen hoekje van de ruimte over het hoofd gezien.

Binnen de wereld van interieurontwerpen is software dus een waardevolle en zeer belangrijke schakel geworden, niet alleen voor wand, vloer en plafond, maar ook voor het ontwerpen van meubels in het interieur. Als je alle factoren bij elkaar optelt, dan levert dit een 3D-model op waarbij niets aan het toeval is overgelaten. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?