Platform voor de interieurbouwbranche
Software van Proteus Systems geeft nauwkeurige projectinzichten

Software van Proteus Systems geeft nauwkeurige projectinzichten

Proteus Systems is al decennialang een toonaangevende softwareontwikkelaar met totaaloplossingen voor de maakindustrie. De softwarepakketten bieden zowel interieur- en meubelbouwers als hun klanten nauwkeurige inzichten in projecten, waarmee veel tijd en kosten bespaard worden. De overname door het Amerikaanse ECI Solutions biedt Proteus kansen voor verdere ontwikkeling.

Alweer dertig jaar geleden bracht Proteus Systems – toen nog onder naam T+F – als eerste in Nederland een plaatoptimaliseringsprogramma op de markt, zegt sales manager Henk van Heuveln. “Met die software konden maakbedrijven in de plaatverwerkende houtindustrie op een slimme manier planken uit grote platen zagen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot totaalautomatiseerder voor interieurbouwers, keukenbouwers en de meubelindustrie. We richten ons vooral op het MKB, van bedrijven met een paar medewerkers tot klanten met honderd man personeel.”

Totaaloplossing maakproces

Proteus Systems biedt totaaloplossingen met ERP-software, oftewel Enterprise Resource Planning. Van Heuveln: “ERP verbindt interne bedrijfsprocessen met elkaar. Naast onze eigen ERP-software zijn imos iX en Alphacam onze voornaamste producten. Met imos kunnen maakbedrijven meubels, keukens en interieurs in 3D ontwerpen en tekenen. Dat geeft een heel nauwkeurig beeld van het te realiseren project, zowel voor het bedrijf zelf als voor de klant. Alphacam is een programma dat verschillende onderdelen van een ontwerp samenvoegt, kan nesten en vervolgens de CNC-machines aanstuurt die het zaag- en freeswerk uitvoeren.”

Beter projectinzicht, minder faalkosten

“De softwareprogramma’s nemen bedrijven dankzij de voorcalculatie een hoop werk uit handen”, zegt Van Heuveln. “Ze maken berekeningen voor een project dat nooit eerder is uitgevoerd. Dat levert tijdsbesparing op, maar zorgt ook voor nauwkeurige projectadministratie. Gedetailleerde inzichten in tijd en kosten zijn enorm belangrijk, een verkeerde voorberekening kan een project nekken. De faalkosten worden dus een stuk lager. Bovendien weet de klant door een automatische prijsberekening meteen wat een project gaat kosten.” 

ECI Gatewise

Twee jaar geleden lanceerde Proteus Systems ECI Gatewise (toen nog onder de naam Trivest Connect). Bedrijven die aangesloten zijn op dit digitale platform vereenvoudigen hun gezamenlijke processen door het automatiseren van kostbare en veelal handmatige werkzaamheden. Van Heuveln: “ECI Gatewise is voortgekomen uit de samenwerking met onze zusterbedrijven van de Trivest Software Group. Het platform verbindt klanten met elkaar én hun leveranciers. Na voorcalculatie en werkvoorbereiding zorgt ECI Gatewise ervoor dat een meubel- of interieurbouwer automatisch de juiste materialen in de juiste afmetingen digitaal bij de leverancier inkoopt.”

Overname ECI Solutions

De Trivest Software Group, die naast Proteus bestaat uit Bemet, Ridder Data Systems, Trimergo, Wintheon en Inventive, werd vorig jaar overgenomen door het Amerikaanse ECI Solutions. Die overname zorgt voor meer slagkracht op de Europese markt, zegt Van Heuveln. “We hebben met Proteus zo’n vijfhonderd klanten in vooral Nederland en België. Door het samengaan met de vier zusterbedrijven kunnen we makkelijker voet aan de grond krijgen in andere Europese landen.”

Voorop blijven lopen

Daarnaast is de overname volgens Van Heuveln een belangrijke stap om hun eigen softwareproducten verder te kunnen ontwikkelen. “De houtindustrie is van oudsher vrij conservatief, maar de laatste jaren maken veel bedrijven een digitale transformatie door. Dat vraagt ook wat van ons, we willen voorop blijven lopen. De samenwerking met de andere softwareontwikkelaars zorgt ervoor dat er op alle vlakken meer resources beschikbaar komen: innovatie, samenwerking, ontwikkeling en een centrale servicedesk.” 

Grote verhuizing

Per 1 januari 2021 zal Proteus Systems haar huidige pand verlaten en samen met de andere softwareontwikkelaars naar Leusden verhuizen. Van Heuveln: “We gaan vanuit één locatie opereren, waar verschillende afdelingen, zoals marketing, verkoop en de helpdesk intensiever gaan samenwerken. We blijven wel gewoon onder de naam Proteus opereren. We zijn namelijk nog steeds onderscheidend voor de houtverwerkende industrie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.