Platform voor de interieurbouwbranche
Snelle productie en direct stapelbaar

Snelle productie en direct stapelbaar

Van Drimmelen uit Zwijndrecht, in de buurt van Rotterdam, houdt zich bezig met de in- en verkoop en het verwerken van hout en plaatmateriaal. Eén van de belangrijkste activiteiten is de oppervlaktebehandeling van plaatmateriaal. De kwaliteit én de productiecapaciteit van de nieuwe UV-lijn voor interieurplaten is ongeëvenaard.

Van Drimmelen is een zelfstandig familiebedrijf dat wordt geleid door de vierde generatie, bestaande uit Arjan, Eric en Pieter-Jan van Drimmelen. In april 2023 vierden zij het 100-jarig bestaan. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich aan het water in Zwijndrecht. “In het verleden werd al het hout, vooral vanuit Scandinavië, per schip aangevoerd,” vertelt Arjan van Drimmelen, “maar vandaag de dag gebeurt dat meestal over de weg.” Met meer dan honderd werknemers wordt het hout en plaatmateriaal, bestemd voor een groot aantal verschillende afnemers uit verschillende sectoren op een bedrijfsterrein van ongeveer 85.000 m² opgeslagen, verwerkt en geladen. De klanten zijn actief in de bouw, de handel en de industrie. In de fabriek van Van Drimmelen worden vrijwel alle denkbare vormen van houtverwerking uitgevoerd: Het hout wordt geprofileerd, geschaafd, gezaagd, op maat gemaakt, ingekort, gebundeld, gedroogd en eventueel voorzien van een grondverfsysteem. Voor verfbehandelingen beschikt Van Drimmelen over drie productielijnen. Eén installatie voor hout, één voor verfwerk op plaatmateriaal in buitentoepassingen en de laatste voor plaatmateriaal voor binnengebruik.De laatstgenoemde is in 2023 ingebruik genomen.

Er worden alleen watergedragen en UV-lakken toegepast.

Nieuwe UV-productielijn met AkzoNobel Coatings.

Het coatingproces voor interieurwerk bij van Drimmelen vindt plaats op een volledig geautomatiseerde coatinglijn van Italiaans fabricaat. Er wordt hoofdzakelijk in wit behandeld. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in een nieuwe UV-productielijn voor het coaten van plaatmateriaal voor binnentoepassingen. “Dit vereist niet alleen een forse investering,” aldus Arjan van Drimmelen, “maar ook de commitment van iedereen die hierbij betrokken is.” Het systeem is geconfigureerd tijdens een testopstelling bij Cefla in Immola, Italië. Daarvoor moest het coatingsysteem worden gecontroleerd en moest de receptuur van de UV lakken precies worden aangepast voor deze applicatie. “Dat lijkt makkelijker dan het is,” zegt Rogier l’Abée, Account Manager Wood Finishes Benelux bij AkzoNobel, “want bij hoge verwerkingssnelheden moet er een perfecte en constante afwerking met een homogene uitstraling worden gerealiseerd.”

De voordelen zijn duidelijk: productie met een UV-systeem betekent een strak eindresultaat, nul restafval, geen VOS-uitstoot, onmiddellijke stapelbaarheid en verdere verwerking. Dit betekent dat de UV-productielijn zodanig is opgezet, dat de primer en de opeenvolgende coatings tot en met de eindlaag in één aansluitende sessie worden geproduceerd. Op deze manier kan er per dag tot 6000 m² plaatmateriaal (eenzijdig) worden gecoat.

De voordelen van UV-coating

“Doordat de laklaag onmiddellijk gedroogd wordt, kan het plaatmateriaal ook direct worden gestapeld. De gehele stapel wordt omgekeerd en onmiddellijk aan de andere kant gecoat. Dit is zeer efficient en het heeft bovendien een positief effect op voorraadbeheer,” aldus Martin van der Meer, technisch vertegenwoordiger van AkzoNobel. “De betreffende applicatie wordt met UV-lampen uitgehard.” De primer wordt binnen de productielijn volledig uitgehard en hierna geschuurd. De witte eindlaag wordt in meerdere stappen aangebracht. Na iedere laag zorgt een UV lamp voor de juiste doordroging. De laatste laag wordt met extra UV licht volledig uitgehard. Het resultaat: een volledig uitgeharde coating met een sterke hechting van de tussenlagen en de platen zijn onmiddellijk stapelbaar zodra ze het UV-systeem verlaten. Bij het coaten worden uitsluitend oplossingsmiddel- en VOS-vrije producten gebruikt. Een bijkomstig voordeel van UV applicatie is de hoge “transfer effiency”: alle lak uit het blik wordt aangebracht op de ondergrond; er is geen spuitverlies is van de lak. “We controleren de kwaliteit van de applicatie door weging,” licht Arjan van Drimmelen toe. “We doen regelmatig kwaliteitscontroles op een testpaneel van 50 × 20 cm. Op basis van het gewicht voor en na het coaten kunnen we de laagdikte bepalen en controleren we of de afwerking voldoet aan het normvereiste.”

Topkwaliteit en efficiëntie

“Topkwaliteit was een belangrijke overweging bij onze keuze voor het UV-systeem,” zegt Arjan van Drimmelen, “omdat we het gecoate plaatmateriaal binnen Nederland en België onder onze eigen merknaam Silva leveren. Dit merk staat voor duurzame producten met een hoog kwaliteitsniveau” Inmiddels draait de UV-productielijn ongeveer een jaar. “Hoewel we hiervoor een complete hal hebben moeten vrijmaken en het voor alle betrokkenen een intensieve klus is geweest, was het zeker de moeite waard. De geoptimaliseerde UV-productielijn draait uitstekend wat betreft snelheid en kwaliteit. Door deze goede ervaringen denken we er nu over om ook andere productielijnen voor het coaten van hout aan te passen,” aldus Arjan van Drimmelen. Van Drimmelen is een gevestigde naam en staat bekend om zijn hoge milieubewustzijn: FSC- of PEFC-gecertificeerd plaatmateriaal en hout, watergedragen verfsystemen, strenge afvalscheiding en gebruik van gerecycled verpakkingsmateriaal. Op dit gebied zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen en Van Drimmelen blijft inzetten op duurzaamheid, kwaliteit en betrouwbaarheid.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.