Platform voor de interieurbouwbranche
Samenwerken is de sleutel tot automatisering

Samenwerken is de sleutel tot automatisering

Verslag Kennissessie Automatisering bij De Groot

Hoe ziet de werkplaats er over vijf, tien of zelfs twintig jaar uit? Die vraag stond centraal op 9 februari in Rosmalen tijdens de Kennissessie Automatisering. De conclusie van de ochtend is dat er al heel veel oplossingen beschikbaar zijn, dat de juiste combinatie van oplossingen voor iedereen anders is en dat het succes van automatisering vooral in duurzame samenwerkingen zit.

Softwarekoppelingen en automatisering
Harld van Hattum, Luuk Teurlinx, Stijn Münninghoff en Kaming Ming

Team Automatisering van De Groot trapt de dag af met een korte reis door de geschiedenis van CNC-programmeren. Nu we weten waar we vandaan komen kunnen we snel door naar de toekomst. Koppelen met DXF, ISO, CIX? Geen probleem, elk bestandsformaat heeft zo zijn voordelen en nadelen en zijn daarmee geschikt voor verschillende toepassingen.
Data is ook zeker een belangrijk thema in de toekomst. Wil je weten hoe jouw machines presteren? Dankzij de IoT-tools Biesse Sophia en Weinig AppSuite weet je het binnen enkele tikken.
Een korte inleiding in de nieuwste Biesse software SmartAction, bOpti en SmartStacking laat zien hoe software veel tijdrovende taken uit de werkplaats kan overnemen.

Tot slot krijgen we nog enkele tips over het maken van back-ups van de computers achter de machines met als doel een hogere bedrijfszekerheid. Voor veel bezoekers een echte eye-opener.

Klantverhaal Elkekastopmaat.nl
Dick van den Brink

De naam doet het al vermoeden en eigenaar Dick van den Brink bevestigde het tijdens de ochtend. Elkekastopmaat maakt maatwerk kasten. Enkelstuks productie dus, elke opdracht is anders. Wat kan je automatiseren bij zo’n bedrijf? Best wel wat, vertelt Dick. In de koppeling van de software naar de machines maken ze zoveel mogelijk gebruik van macro’s en standaardisaties. Voor elk paneel kunnen ze in de werkplaats nog kiezen welke van hun twee Biesse CNC-machines het paneel gaat bewerken. De QR-code wordt gescand en de rest doet de machine. Het proces werkt heel efficiënt. De operator kan de ene machine beladen terwijl de andere aan het werk is.

Koninklijke CBM – impact van automatisering op personeel
Anouk van Stipriaan en Monique van Niekerk

Anouk ging het gesprek aan met de deelnemers van de kennissessie. Welke impact heeft automatisering op personeel? Wordt het werk saaier of leuker? Wordt de medewerker ongezonder met minder lichaamsbeweging? Hebben ze wel zin om een nieuwe manier van werken aan te leren? Er zijn genoeg meningen over dit onderwerp.
Ja, het werk wordt anders en veel medewerkers zien dit als bedreiging. Het is daarom belangrijk het personeel al vanaf de planfase mee te nemen. Maak gebruik van de beschikbare talenten en blijf continu het werkgeluk peilen in de organisatie. Het Koninklijke CBM helpt je er graag bij.

Klantverhaal Plessers Deuren
Ruben Plessers

Sommige klanten weten exact wat ze willen hebben en Plessers Deuren is daar een goed voorbeeld van. Een platenmagazijn met een nestingmachine, direct aangestuurd vanuit een Excel-document en met de mogelijkheid om kops te boren. Met die wens ging Ruben Plessers op zoek naar een machineleverancier en hij vond de oplossing bij De Groot. Wat volgde was een mooie samenwerking en de bezoekers zaten dan ook geboeid te kijken toen Ruben in een video de oplossing presenteerde.

Werkplaats van de toekomst
Arjan Hannewijk

Sneller nesten in de toekomst? Tuurlijk kan dat, maar wat ga je dan met je stof doen? Met T-Jet heeft Biesse hier de oplossing voor.
Automatisch beladen van je machine? Prima, maar hoe weet je collega achter de kantenaanlijmmachine welke kanten afgeband moeten worden? Een automatische labelaar verkleint de foutmarge in jouw werkplaats.
Arjan kon nog wel uren doorgaan met zijn verhaal, maar het belangrijkste wat we mee kunnen nemen is dat de oplossing er is, maar dat je niet meer alleen met een accountmanager op zoek moet gaan naar het antwoord. Bij trajecten van nu hebben we meerdere disciplines nodig om een succesvolle oplossing te bedenken. De Groot investeert daarom ook veel in partnerschappen. Bijvoorbeeld tijdens deze kennissessie, waar ook meerdere softwareleveranciers aanwezig waren.

IMOS – WoodIntelligence
Alexander van der Linden

WoodIntelligence presenteerde tijdens de kennissessie de revolutionaire Biesse iX softwareoplossing van imos. Bij deze unieke modulaire oplossing staat het ontwerpen van op maat gemaakte parametrische kasten centraal. In slechts 20 minuten werd er een complete keuken ontworpen en gereed gemaakt voor productie.
Wat Biesse iX uniek maakt, is dat het niet alleen tools biedt voor het ontwerpen en produceren, maar ook voor het verkopen van op maat gemaakte kasten. Dankzij de configurator kunnen klanten online hun droomkast samenstellen. Met de toenemende verkoop van meubels online, is Biesse iX een uitstekende aanvulling op elke productie van plaatmateriaal.

WoodIntelligence is de Nederlandse en Belgische kennispartner voor imos-producten. Alexander en zijn team bieden begeleiding, e-learning en slimme modules aan die eenvoudig te importeren zijn in jouw bibliotheek.

Stel jouw unieke oplossing samen

Automatiseren, we komen er niet onder uit. We worden uitgedaagd in een veranderend landschap. Gelukkig kun je als plaatbewerker vertrouwen op veel bedrijven die elk een stuk van de puzzel bieden. Of je nu met personeelsvraagstukken loopt, je software wilt optimaliseren of op zoek bent naar nieuwe machines. De juiste combinatie van oplossingen zal voor jou succes betekenen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.