Platform voor de interieurbouwbranche
Rust uit op je werk, trap op de rem! Tips om het minder druk te hebben want Nederland is opgebrand!
(Beeld: iStock / DragonImages)

Rust uit op je werk, trap op de rem! Tips om het minder druk te hebben want Nederland is opgebrand!

Hét probleem van werkend Nederland: het werk is nooit klaar! We hebben met z’n allen last van chronische drukte. En… we zijn snel afgeleid, we kunnen de verleiding niet weerstaan om binnenkomende mail te checken, we raken gestrest door een project dat niet op tijd gereed is, we springen van klus naar klus en we verliezen het overzicht. Het resultaat? We krijgen minder voor elkaar! 

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen in Nederland loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische aandoeningen. Ook in de interieurbouw en meubelindustrie ervaart ongeveer een derde van de medewerkers een verhoogde mate van werkstress volgens de Branche Rapportage Interieurbouw en Meubelindustrie 2022 van het Sociaal Fonds Meubel. Niet in de laatste plaats door het nog steeds voortdurende tekort aan arbeidskrachten in onze branche. De Conjunctuurmonitor 2022 van het CBM meldt dat maar liefst 53% van de bedrijven problemen ervaart. Hoe drukker we het hebben, hoe minder rust we onszelf gunnen. Toch is voldoende rust cruciaal. Deze maakt juist éxtra productief en creatief – en bovendien een stuk gelukkiger!

Even op mute

Rust heeft grote invloed op onze productiviteit en gezondheid. Het herstelt onze aandacht en motivatie, verbetert onze prestaties, bevordert de creativiteit, maakt ons efficiënter, is goed voor ons geheugen, houdt ons emotioneel stabiel, vermindert burn-outs, verlaagt de bloeddruk en hartslag en maakt ons gelukkiger. Het nemen van rust heeft een doel. Nee, we lummelen niet! Ons brein herstelt zich juist! 

Als we het denkwerk even laten voor wat het is, als we gedachteloos onder de douche staan of een wandeling maken, schiet de oplossing ons vaak zomaar te binnen. Dat maakt meteen duidelijk hoe belangrijk deze hersengebieden zijn voor onze creativiteit en voor het leggen van verbanden waar we met ‘gewoon’ denkwerk niet op komen. Tijdens het werk vullen we ons brein met informatie en wanneer we rust nemen, wordt die informatie pas verder verwerkt. Kortom: zet je gedachten af en toe op mute!

(Beeld: Pixabay)

Maar hoe?

1. Doe één ding tegelijk en maak het af. Daardoor is er volledige aandacht voor die ene activiteit en dát leidt tot kalmte en productiviteit in je werk. Ons brein kan namelijk helemaal geen twee dingen tegelijk doen, we denken dat alleen maar!

2. Blijf wél flexibel. Het is normaal dat je niet continu met volle aandacht bij een taak kan zijn.  Laat dit gevoel toe.

3. Wanneer je aandacht verslapt, neem een korte pauze. Ook wanneer je een taak beëindigt, las je een rustpunt in. Dat betekent dat je je geest vrij rond laat gaan. Doe iets waarbij je geen geestelijke inspanning moet verrichten zoals een luchtje scheppen, je werkplek netjes opruimen of een kop koffie halen.

4. Wie schrijft, die blijft. Schiet er je iets te binnen wat je straks nog moet gaan doen, dan kan je die actie in je agenda of op een actielijstje zetten. Daarmee is het tijdelijk uit je hoofd verbannen en kun je door met je taak van dat moment.

5. Ken je eigen piekuren. Een ochtendmens is onmiddellijk vrolijk en klaarwakker om er tegenaan te gaan. Voor anderen werkt dat totaal anders. Doe je meest denk-intensieve taken op die momenten waar jij je natuurlijkerwijze energieker voelt. De ‘denkloze’ taken kan je dan uitvoeren op momenten dat je lager in je energie zit.

6. Gebruik een schema met tijdsblokken om je eigen piekuren nog efficiënter te maken. Bijvoorbeeld elke dag van 9 tot 10 uur je mails opvolgen en bestellingen doen, elke maandag van 10 tot 13 uur werk je aan project x, etc …. Bonustip: begin ’s ochtends meteen met je moeilijkste taak. Daarmee creëer je nieuwe energie!

7. Gebruik je eigen talenten zinvol en vraag – als het even wat lastiger wordt – hulp. Werkzaamheden waarbij je in jouw kracht staat, geven je energie en lukken moeiteloos. Maak je een mooi stukje vakwerk en wordt je hier blij en trots van, dan creëert dit een buffer tegen stress. Als je onder te grote druk staat, haal je vaak niet dit afwerkingsniveau en dus ook niet de maximale energie uit je werk. Ook belangrijk: laat een collega taken van je over nemen of laat je leidinggevende meekijken om prioriteiten te stellen. Bovendien komen zo de ‘risico’s’ van de klus bij een ander te liggen: dat geeft rust in je hoofd! En juist daardoor wordt het échte vuurtje weer aangewakkerd!

HANS, productieleider plaatbewerkingen.

HANS – productieleider plaatbewerkingen bij Maiburg – GEEFT RUST.   

Wordt jouw planning te krap? De werkdruk te hoog? Of productierisico’s te groot? Maiburg geeft je extra tijd, ruimte en rust! Leg dus gerust het zagen en plakken van plaatmateriaal bij Maiburg neer. 

Zo halen wij de druk uit jouw productieproces en helpen wij vakmensen vooruit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.