Platform voor de interieurbouwbranche
Revolutionair plan faciliteert circulair werken in de plaat verwerkende industrie
Met 25 bedrijven in de pilot komen er 25 kratten per week op Baars & Bloemhoff af.

Revolutionair plan faciliteert circulair werken in de plaat verwerkende industrie

Alle grote technische en maatschappelijke verworvenheden die we vandaag de dag kennen hebben één ding gemeen: aan de basis stond pionierswerk. Een visionair idee, dat door passie gedreven uitgewerkt werd, soms tegen alle kansberekeningen in. We presenteren in dezelfde pioniersgeest het Wood Loop concept, een revolutionair circulair plan voor de plaatverwerkende industrie. De initiatiefnemer: John Faas, Business Unit Manager bij Baars & Bloemhoff. Bijgestaan door Koninklijke CBM, zijn eigen achterban bij Baars & Bloemhoff en klanten die vooruit durven te kijken, werkte John aan een retoursysteem voor zaagrestanten, die weer gebruikt worden voor het maken van nieuw plaatmateriaal. We spreken hem over de pilot die momenteel draait.

“In ons logistieke apparaat komen we iedere vijf dagen binnen 10 km van elke interieurbouwer”.

De logistieke keten omdraaien

Wederom doet de naam ‘Broeinest’ het door Baars & Bloemhoff in de markt gezette concept eer aan. In 2019 kwam een groep professionals uit de sector bijeen in Broeinest Rotterdam, om te brainstormen over de vraag ‘Hoe om te gaan met onze circulaire verantwoordelijkheid, als het gaat om restmateriaal?’

John vertelt: “De pitch die we hielden was: ‘Waarom draaien we de logistieke keten niet om?’ Daarmee werd een zaadje geplant bij de denktank. In een vorig artikel viel al te lezen dat UNILIN het proces van recyclen van spaanplaat, MDF en HDF onder controle heeft. Daarop voortbordurend ontstond het plan om een reststroom voor plaatmateriaal op gang te brengen. Ik ben intern met het idee rondgegaan en kreeg steeds meer enthousiaste medestanders. Ook Dirk van Deursen van Koninklijke CBM was ervan overtuigd dat dit serieus onderzocht moest worden. Na twee jaar te hebben gewerkt aan het plan, kunnen we rustig stellen dat we een hele beweging op gang hebben gebracht. Zo is Wood Loop als concept ontstaan.”

Schematische weergave van het Wood Loop proces.

Doorpakken bleek mogelijk, zij het dat er een fiks aantal hobbels genomen moest worden. “We hebben als Baars & Bloemhoff onze tanden erin gezet, omdat dit idee aansluit bij de zoektocht naar wie we als bedrijf willen zijn over 10 tot 20 jaar. In een echte circulaire economie is geen plek voor lineaire handelswaar, daar ben ik van overtuigd”, aldus John.

“Als karrentrekker moeten we faciliteren dat iedereen in dit verhaal kan instappen. Door te bewijzen dat het kan, nemen we tegenwerpingen weg, over de gehele breedte van de markt. Het is een flinke logistieke uitdaging, maar ik lust hem rauw. Met mijn roots in de logistiek en verpakking weet ik wat er mogelijk is. Je moet ontwikkelen en innoveren, om door te kunnen pakken. Veel tegengas kwam uit de afvalverwerkende industrie, die ons als concurrent ziet. Het is echter geen afval dat wij terugsturen naar België, maar een restant van een grondstof.”

Partners in een uniek proces

Ten tijde van dit schrijven loopt er een pilot met 10 klanten, met het doel om op te schalen naar 25 klanten. “We praten niet meer over klanten, maar over partners in een uniek proces”, zegt John. “Door samen reststromen te verwerken bewaren we waarde in de keten. Zeker met de grondstoffenschaarste van nu wordt dat alleen maar rendabeler naarmate we het proces finetunen.”

Hoe werkt het? John antwoordt: “In ons logistieke apparaat komen we iedere vijf dagen binnen 10 km van elke interieurbouwer. Zo kunnen we een retourschema in het werk stellen, waarbij we door breng- en afhaalritten te combineren enorm veel CO2-uitstoot besparen. Ecologisch en economisch dus een goede oplossing. De tussenopslag vindt bij ons plaats, daar wegen we de kratten. Hebben we een volle trailer aan kratten? Dan geven we UNILIN een seintje, de kratten gaan dan per schip of vrachtwagen naar België. We raken het restmateriaal verder niet aan, we slaan het alleen op en verschepen het verder. Het retourproces is snel, binnen een dag na melding wordt alles bij ons opgehaald. Dat is nu nog een handmatig in te voeren proces, ondanks onze sterke automatisering. Daarom moet je mensen hebben die dit zelf ook willen en die hebben we!”

Kostendekkend werken

Met 25 bedrijven in de pilot komen er 25 kratten per week op Baars & Bloemhoff af. “Alleen die kratten voorfinancieren is al een hele kluif”, stelt John. “Maar met deze pilot kunnen we onderzoeken of we kunnen opschalen tot een niveau dat het retourneren niet meer kost dan het laten ophalen van het materiaal als afval. De kosten gaan hier dus echt voor de baten uit.”

Wood Loop zorgt voor een geheel nieuwe dynamiek, zowel intern als extern. “Dit kun je niet doen zonder passie. Samen zijn we trots op wat we bereiken. Het past bij Baars & Bloemhoff als familiebedrijf, want wat we nu gestart zijn, gaat niet over omzet of winst, maar over generaties”, zegt John tot besluit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.