Platform voor de interieurbouwbranche
Reünie van houtverwerkend Nederland kondigt zich nu al als een voltreffer aan
Houtpro+ is dé verzamelplaats voor de Nederlandse houtbewerkingsbranche.

Reünie van houtverwerkend Nederland kondigt zich nu al als een voltreffer aan

Zelfs in de verlofmaanden juli en augustus bleven aanvragen binnenkomen

Het aftellen naar Houtpro+ is begonnen. Van 1 tot en met 4 november a.s. kan houtverwerkend Nederland opnieuw naar de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch om er kennis te maken met de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van houtbewerkingsmachines, plaatmateriaal, lakken, beslag, luchtbehandeling en software. Na 5 jaar zijn organisatoren, exposanten en bezoekers klaar om elkaar weer fysiek te ontmoeten, contacten te leggen en te netwerken. Meer dan 210 exposanten tekenden al in en dat aantal neemt nog wekelijks toe. De verwachtingen bij organisator Claever Associates zijn dan ook hoog.

De organisatoren wilden het aantal exposanten van 2017 – 199 in totaal – op z’n minst evenaren, maar dat cijfer ligt nu al een stuk boven 200.

Meer exposanten

De Nederlandse houtbewerkingsbranche maakt zich op voor de driejaarlijkse vakbeurs in ’s-Hertogenbosch. De 3e editie van Houtpro+ liet wat op zich wachten, want door de alom bekende redenen gingen intussen 5 jaar voorbij. De hele wereld stond stil en iedereen heeft zijn of haar uitdagingen over zich gekregen, ook de beursorganisatoren zijn daarvan niet gespaard gebleven. Gelukkig is men er nu opnieuw helemaal klaar voor. Hal 1 van de Brabanthallen wordt gedurende 4 dagen het mekka van de machinetechnologie, terwijl hallen 5 en 6 aan de toelevering gewijd zijn. 

Houtpro+ staat voor beleving onder meer met het geluid van draaiende machines.

“Als organisator zijn we blij dat de reünie van houtverwerkend Nederland opnieuw kan doorgaan. Terwijl veel bedrijven in het voorjaar nog terughoudend waren en vreesden dat we zouden hervallen in een gedeeltelijke of volledige lockdown door COVID-19 en daardoor de beurs opnieuw zouden moeten verschuiven, kenden de inschrijvingen de laatste maanden een enorme boost. Zelfs in de typische verlofmaanden juli en augustus stond de telefoon niet stil en tekenden verschillende firma’s in. Tijdens onze laatste editie in 2017 telden we 199 standhouders en we hadden ons als doel gesteld om dat aantal op z’n minst te evenaren. Maar intussen staat de teller al boven 210 exposanten en komen er nog wekelijks nieuwe aanvragen binnen. Dit overstijgt onze hoogste verwachtingen”, stelt Anja Stuerbout van organisator Claever Associates. 

De Brabanthallen ruiken gedurende 4 dagen naar hout.

Haar collega Lieve Vermeulen vult aan: “We verwelkomen veel nieuwe exposanten, maar stellen toch ook vast dat op vandaag 70% van onze bestaande ‘klanten’ opnieuw present tekenen. 90% van de groei komt wel van nieuwe deelnemers. Ook verschillende exposanten van Prowood beslisten om hun kans te wagen op deze Nederlandse vakbeurs, waardoor een mooie kruisbestuiving tussen onze beide beurzen ontstaat. Opvallend detail: bedrijven kiezen voor een verminderde standruimte. Dit is op zich geen probleem. In dit geval telt meer dan ooit de kwaliteit, die weerspiegeld wordt door het aanbod en het aantal deelnemers. Machinebouwers bleven lange tijd in de onzekerheid over de modellen die ze op hun stand zouden kunnen tonen door de schaarste aan elektronische componenten. De meest innovatieve machines zullen zeker aanwezig zijn, maar zullen als een gevolg hiervan misschien niet live gedemonstreerd kunnen worden.”

Dé vakbeurs voor de houtverwerkende sector

Toch blijft er een positieve wind door de sector waaien en dat kunnen de organisatoren van Houtpro+ alleen maar toejuichen. Ze behouden hun succesvolle concept met hier en daar wat kleine veranderingen. Zo worden kleine standen gegroepeerd, omdat ze anders op de beursvloer verloren gaan tussen alle grotere spelers. “Dit blijft een algemene vakbeurs, waardoor we bewust niet kiezen om de aandacht op te delen tussen verschillende thema’s. Uiteraard blijven factoren als automatisering en digitalisering, Industrie 4.0 en IoT (Internet of Things) ook in deze sector belangrijk. Bedrijven zijn daar al jaren mee bezig en ook nu zullen de nieuwste ontwikkelingen op dat vlak op verschillende standen te zien zijn”, geeft Stuerbout aan. 

“Verder zien we een toenemende aandacht voor watergedragen producten als alternatief voor solventgedragen
materialen en wordt ook steeds meer aandacht besteed aan bio-based producten. Termen als milieuvriendelijkheid, duurzaamheid, circulariteit en Cradle-2Cradle zijn immers dagelijkse kost geworden.”

In de rand

Houtpro+ staat voor beleving. Bezoekers kunnen hout ruiken en voelen, genieten van het geluid van draaiende machines en ontdekken hoe gereedschappen voor een nauwkeurige bewerking zorgen. “Er valt nog veel meer te beleven. Zo staat branchevereniging CBM voor het eerst op Houtpro+. Zij willen het gesprek aangaan met mensen uit de branche, horen wat er speelt en hoe de markt daarmee omgaat. Daarnaast zullen ze uiteraard ook aangeven waar ze zelf mee bezig zijn. Verder worden de bekende Baars & Bloemhof Maatwerk Awards uitgereikt. Tot slot is er een expo, die het bouwproces van het project HAUT belicht en werken studenten van de opleiding interieuradviseur van HMC live aan de inrichting van het Tiny House, waarvan de basis al neergezet werd”, sluit Vermeulen af. 

“Onze vernieuwde website werd intussen gelanceerd. Exposanten en bezoekers kunnen er op een eenvoudige manier informatie vinden en verspreiden. We stellen vast dat de bezoekers zich ook daadwerkelijk nu al registeren. Op hun ticket staat een QR-code. Die kan door de standhouders met een gratis scansysteem uitgelezen worden, waardoor iedereen zijn eigen bezoekerslijst ter beschikking heeft. Als organisator zijn we alvast klaar om er 4 dagen lang in te vliegen. De beurs is elke dag geopend van 10 tot 19 uur. Op vrijdag sluiten de deuren om 17 uur.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.