01:47
11-03-2016

Positieve tendens bij markt voor afbouwproducten

Toename nieuwe producten bevestigt dat de consument weer actief is. Het is geen geheim dat over het algemeen de bouwsector weer in de lift zit. Meer projecten en opdrachten leiden vanzelfsprekend ook tot een betere verkoop van bouwgerelateerde artikelen; dus ook voor afbouwproducten als spuit- en sierpleisters.

Een specialist op dit gebied is Brander. Als producent, verkoper en distributeur van afbouwproducten heeft dit bedrijf een positief jaar achter de rug. Het duurzaam verfraaien van wanden, plafonds en gevels is een essentieel onderdeel bij zowel renovaties als nieuwbouw. Ronald van Rijsbergen is commercieel manager Afbouwproducten bij Brander. Hij zag de positieve trend al eind 2014 vorm krijgen. “Toch hadden wij voor de eerste helft van afgelopen jaar nog niet al te hoge verwachtingen, maar het complete jaar 2015 is gewoon top geweest Ik durf nu gerust te zeggen dat we de crisis achter ons hebben gelaten.”

Groei
De commercieel manager is aan één kant nog relatief nieuw binnen de afbouwmarkt, aan de andere kant moet gezegd worden dat hij toch ook alweer ruim 25 jaar werkzaam is voor PPG.  “Maar dit is mijn vijfde jaar bij Brander; dat onderdeel is van PPG Architectural Coatings EMEA. In het verleden was ik betrokken bij de verf- en industrietak van het bedrijf. Het verkopen van afbouwproducten is voor mij relatief nieuw, maar daardoor ben ik bij de start wel direct diverse kritische vragen gaan stellen waar Brander alleen maar baat bij had. Dit zorgt uiteindelijk alleen maar voor betere producten en aanpak van de markt.”

De uitspraak van Van Rijsbergen dat de crisis voorbij is, lijkt terecht want ook het begin van 2016 verloopt bij Brander voorspoedig. “Ik hoor die geluiden niet alleen bij onszelf, maar ook bij partners klinken positieve geluiden. Ook de groei van zowel het prefab als het turnkey bouwen, neemt verder toe. Dat werkt door naar onze omzet.”

Het prijsniveau in de grootschalige afbouwmarkt is nog wel een punt van zorg. “Er zijn in de afgelopen jaren projecten aangenomen tegen erg lage prijzen waardoor er nog steeds weinig vlees op de botten zit.   Veel (natte) afbouwers, aannemers en andere vakmensen werken nog steeds tegen dat relatief lage niveau, en de verwachting is dat bij nieuwe nog te boeken projecten er een stijging  zichtbaar zal zijn. Ook op dat front ben ik positief over de toekomst.”

Brander-Salsa-familie-15kg

Sierpleisterwanden
Brander gaat de decoratieve productlijn verder uit te breiden. “In de afgelopen jaren kozen mensen heel bewust voor een gladde wand, maar er is een trend dat een ruwere wandafwerking terrein wint. De verwachting is daarom dat de sierpleisters, met kleinere korrelgrootte, het steeds beter zal gaan doen. Een sierpleisterwand is vaak veel robuuster dan een glad afgewerkte. Mensen kiezen hier vooral voor bij delen van de woning waar veel traffic is, zoals bij de trap of de hal bij de ingang. Het is een ontwikkeling die merkbaar is en waardoor Brander achtereenvolgende jaren een volume stijging in de productlijn Sierpleisters ziet. Net zoals een duidelijk toenemende vraag naar hoogwaardige muurverf. Tegenwoordig is deze goed reinigbaar en dat is zeker zo handig bij vieze vegen. Door deze positieve ontwikkelingen zullen wij zeker in de loop van het jaar nieuwe producten lanceren. Producten waarmee wij wederom de markt gaan verrassen.”

Tekst: Rob Buchholz   Beeld: PPG

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Binnenwerk partners