Platform voor de interieurbouwbranche
De Pen | Odette Ex

De Pen | Odette Ex

Wist u dat we in te vastgeroeste clichés leven? Logisch! We leven immers in een (te) welvarend land. Het gaat ons zo goed waardoor we vergeten echt na te denken. Ik heb in de loop der jaren dan ook enige weerstand opgebouwd tegen te veel vanzelfsprekendheden. Waarom zijn we in ons vak niet wat meer disruptive? 

Circulaire economie
Kijk eens wat er gebeurt in het streven naar een meer circulaire economie. Het dwingt ons om anders te denken. De radars gaan weer draaien. Mensen voelen zich betrokken.  Maar… hoe kan het dat we jarenlang hebben geaccepteerd dat het ging zoals het ging. We waren dus blijkbaar nog niet in staat om ‘anders’ te gaan denken. Eerst moeten er een crisis zijn, willen we in beweging komen. Kijk maar naar de klimaatdiscussie. Natuurlijk zijn wij in Nederland te laat. Als we met z’n allen eerder bewustzijn hadden toegestaan dan hadden we een groter draagvlak voor deze verandering kunnen creëren. En juist die verandering regenereert vernieuwing.

Een voorbeeld: zeer veel plaatmateriaal wordt verlijmd met schadelijke toxines en formaldehydes. Er is nog zeer weinig bewustzijn dat dit schadelijk is voor onze gezondheid. Nu bestaat er een OSB-plaat-ZERO waarin geen schadelijke stoffen zitten. Waarom konden we dat niet eerder bedenken? Waarom waren we in eerdere jaren helemaal niet bereid om over mogelijke schades na te denken. Puur omdat we gewoontedieren zijn en we vastzitten in ons clichédenken. En dat stopt in dit geval het ontwikkelen van een heldere visie in relatie tot het toepassen van materialen.

Leugens!
We moeten ons dus veel meer kritisch durven afvragen wat ‘waar’ is en wat ‘niet waar’. Omdenken is het credo! We leven te veel in ‘leugens’. En, eerlijk is eerlijk, ook ik betrap mezelf erop dat ik nog te veel in standaarden denk en niet kritisch genoeg ben. Dat neemt niet weg dat ik blij ben dat we nu in staat zijn om een berekening te maken van de milieu-impact van ontworpen meubels. INSIDE-INSIDE noemen we dat. Een  tool die we voor ontwerpend Nederland hebben ontwikkeld  samen met het NIBE en de Dutch Green Building Councel die de milieu-impact van een interieur zichtbaar maakt. Bovendien daagt deze ontwerpers uit om na te denken hoe ze een interieur samenstellen. Dit zet het vak in beweging.

Verslapping
Verbeteringen zijn dus zeer goed mogelijk. Het is daarom van belang dat we het geconditioneerde denken durven te verlaten. Het interessante is bovendien dat anderen het leuk gaan vinden als je het op die manier aanvliegt. Je ziet vooral dat we als mens dan aanhaken op zoek naar nieuwe inspiratie. We willen geprikkeld en uitgedaagd worden. Daar ligt een verantwoordelijkheid voor ons. Wij – de ontwerpers – moeten onszelf resetten. We ontwerpen nog nu te veel vanuit luxe terwijl je ook zou kunnen ontwerpen vanuit beperkingen en schaarste. Daarvan word je veel creatiever. En jawel… daar is de vernieuwing. 

Laten we daarom stoppen met ‘normaal’ doen. Word jezelf. Ga terug naar je eigen hart. Op die plek vind je de informatie en géén clichés. Het eindresultaat? We worden minder lui in ons denken en we ontwikkelen een prachtig laboratorium van mooie nieuwe circulaire producten. Nederland als Living Lab. 

‘Ik wil graag De Pen doorgeven aan Medard van Leeuwe van Avani van Leeuwe.’

Odette Ex, eigenaar van Ex Interiors in Nieuwegein.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.