01:37
05-12-2018

Pastoe vereenvoudigt assemblageproces kasten met klikverbinding

 

 

Een periode  van uitvoerig testen ging er aan vooraf. En, op 7 november was het zo ver. Dankzij een unieke klikverbindingstechnologie kon Pastoe overstappen op een eenvoudiger assemblageproces van een van zijn kastenlijnen. Flens BV uit Oostzaan, licentiehouder van Threespine Click Furniture Technology van het Zweedse Välinge, verzorgt de productie. Voor beide partijen een mijlpaal en Binnenwerk was erbij.

Pastoe staat bekend om zijn minimalistisch, sober design en hoogwaardige afwerking. Creatief directeur Joost van der Vecht vertelt: “We waren al langer op zoek naar een die zowel volledig onzichtbaar is als ook ons assemblageproces vereenvoudigt. Na een eerste kennismaking met deze kliktechnologie op de Interzum, zijn we gelijk in gesprek gegaan met Flens, die al meer dan 20 jaar onze kasten produceren. Daar werden we aangenaam verrast. Want wat bleek? Flens was al in onderhandeling met Välinge over een licentieovereenkomst. En dat vereenvoudigde het concreet maken van onze plannen aanzienlijk.”

Voor Pastoe en Flens brak het moment aan van gezamenlijke productontwikkeling en een minutieuze voorbereiding van de productieoverstap. De productie-, lak- en assemblageprocessen werden uitvoerig getest. Joost: “Deze meubellijn is vervaardigd uit materiaal met een dikte van slechts 10 mm en zit in verstek in elkaar. Alles moet tot in de perfectie kloppen, zodat het product ook met glans een duur- en draagkrachtbelastingtest kan doorstaan.”

Toen we deze kliktechnologie voor de eerste keer zagen op de Interzum, beleefden we meteen een Euréka-momentje’

Zoals gezegd, is het doel van Pastoe een eenvoudiger assemblageproces. Joost: “Voorheen lakten we de panelen aan de binnenkant waarbij we de buitenkant afplakten. Daarna werd er gelijmd en werd de binnenkant afgeplakt om vervolgens de buitenkant af te werken. Met de kliktechnologie zijn al die extra handelingen niet meer nodig. We kunnen de panelen nu vooraf aan beide zijden lakken en daarna gelakt en wel in elkaar klikken. We gaan in onze assemblage dus ongekend veel tijd winnen.”

Esthetisch mooier én goedkoper
Volgens algemeen directeur Rudy Stroink worden de Pastoekasten daardoor zelfs goedkoper. “Als je als Nederlands bedrijf wilt kunnen blijven concurreren, dan is dat lastig. En dus moet je kijken waar je ‘de winst’ kunt halen in slimmer werken. Dat levert deze kliktechnologie ons met als bijkomend voordeel dat het product esthetisch veel mooier wordt. Vanaf het eerste moment dat we deze technologie zagen, wisten we dat dit onze innovatiekracht zou versterken. We zijn echt ontzettend blij dat we zo snel al met deze nieuwe wijze van assembleren van start kunnen.”

Rudy omschrijft Threespine Click Furnitury Technology als een ‘geniale’ uitvinding. “Eigenlijk is het bizar dat dit niet eerder is bedacht. Maar ja… dat is vaak zo met uitvindingen die zo ongekend goed zijn. Onze producten worden technisch en esthetisch in één klap, nee, in één klik, véél beter. We kunnen afstappen van de oude manier van assembleren die veel te tijdrovend en daardoor feitelijk te duur was.”

 

Tekst: Jerry Helmers | Beeld: Flens BV | Vlog: Jerry Helmers

Binnenwerk partners

Ostermann_PF_Cleaf_klCBM