Metamerie
01:46
10-10-2018

Nooit meer last van metamerie

Metamerie. De leek op het gebied van kantenband zal ongetwijfeld denken dat we het hebben over iets waarvoor men direct naar de huisarts moet. Ook al is het geen ziekte, toch mag metamerie gezien worden als een echte ‘kwaal’. Even resumerend: metamerie, ofwel metamerisme, is een bekend fenomeen waarbij een enkele kleur een andere tint krijgt bij veranderende lichtomstandigheden. 

Een kantenband die bij een kleur gemelamineerd plaatmateriaal wordt gezocht, matcht dan opeens niet meer optimaal, wanneer de lichtbron of de invalshoek van het licht verandert. Ondanks dat dit geen afbreuk doet aan de kwaliteit, is het in vrijwel alle gevallen storend.

Een high tech oplossing die perfect werkt
Er is gelukkig een oplossing. We spreken met Marloes Hooiveld, marketing coördinator bij RET Interieur, over het goede nieuws. Hooiveld: “Onze partner Hranipex heeft een innovatief kantenband ontwikkeld waarmee metamerisme wordt uitgesloten. Zij hebben dit exclusief voor onze nieuwe Kronospan collectie gedaan. En dan in het bijzonder voor de 54 houtstructuren. De match tussen het ABS kantenband en de gemelamineerde spaanplaat is van een ongeëvenaard hoog niveau”, licht Hooiveld toe. “De Kronospan Global collectie biedt daarmee als eerste en enige in de markt deze oplossing voor een alom bekend probleem.”

Metamerie
Het kantenband waarmee metamerie voorkomen kan worden.

Steeds meer vraag naar alternatieve houtsoorten
De houtdecors waar het nieuwe kantenband voor is ontwikkeld, komen uit de ‘Contempo’ en ‘Standaard’ lijn van de Global collectie. Over houtdecors gesproken: “Binnen de nieuwe Trend collectie van Kronospan zijn nieuwe houtdecors toegevoegd. Naast uitbreiding in de eiken decors zijn er beuken en kersen decors toegevoegd, omdat ontwerpers ook steeds vaker vragen naar alternatieve houtsoorten. De 15m² moederplaat in de houtdecors kent géén herhalend patroon, dit draagt enorm bij aan de natuurlijke uitstraling”, aldus Hooiveld. 

“Overigens worden ook de nieuwe, uni kleuren erg goed ontvangen. Vooral op de ‘nude’ en ‘petrol’ teinten reageert de markt erg enthousiast alsmede de vernieuwde matte oppervlakstructuren, geheel volgens de heersende trend. We zien ook dat de wereldwijde dekking van Kronospan de nodige voordelen oplevert voor de markt. Interieur concepten met een internationaal karakter kunnen hierdoor ook buiten de Nederlandse grenzen optimaal gewaarborgd blijven. Iets wat de ontwerpende architect als erg prettig ervaart.” 

Metamerie
Kronospan Expressive Trend.

Groeiende samenwerking
Hooiveld benadrukt de goede samenwerking tussen RET Interieur en Kronospan. “We hebben echt voor elkaar gekozen en zullen de banden alleen nog maar meer aanhalen. We spreken dezelfde taal.  RET Interieur timmert behoorlijk aan de weg en is op het moment druk bezig met het openen van een compleet nieuw magazijn van waaruit ze onder andere de volledige Global Collection vanuit voorraad gaan voeren. Dit tot groot genoegen van de klanten, we hebben het dan over álle decors in HPL en Melamine. Deze voorraad ligt in een geconditioneerde ruimte, om de kwaliteit waarborgen. Dat maakt snelle levering en nalevering mogelijk, als service naar onze klanten”, aldus Hooiveld. 

“De planning is dat wij vanaf medio oktober dit jaar nog vanuit ons nieuwe magazijn gaan werken.”  

Het nieuw ontwikkelde kantenband en de nieuwe Trend serie uit de Kronospan Global collectie worden in september dit jaar gelanceerd tijdens Architect@Work (12 + 13 september). Via de site van RET Interieur kunnen bezoekers zich registreren voor gratis toegang.    

Tekst: Jan Mol  Beeld: RET Interieur

Binnenwerk partners

Molendijk Houtbewerkingsmachines BVTopvorm