Platform voor de interieurbouwbranche
Nieuwe norm in CNC-houtbewerkingscentra
De VISE-led tafel, waarbij de posities voor de handmatig te verschuiven supports en cups worden aangegeven door middel van gekleurd ledlicht.

Nieuwe norm in CNC-houtbewerkingscentra

Epicon range legt de lat hoog

De ontwikkelingen staan niet stil bij Holz-Her. Met de introductie van de nieuwe Epicon range 5-assige CNC-bewerkingscentra heeft het bedrijf een pasklare oplossing voor zelfs de meest verwende houtbewerker. Molendijk Houtbewerkingsmachines voert Holz-Her exclusief voor Nederland. Bas Konijnenburg, commercieel adviseur bij Molendijk, vertelt Binnenwerk alles over drie nieuwe krachtpatsers die het leven in de werkplaats makkelijker maken en het productieproces optimaliseren.

Epicon Safe Detect Sensor Technology.

Drie modellen

“Epicon komt in drie modellen, te weten de HH 7135, de HH 7235 en de HH 7335, ieder met hun eigen mogelijkheden”, opent Bas het gesprek. “Of je nu een eenmanszaak runt, of een groot productiebedrijf, met de Epicon kun je behoorlijke optimalisatieslagen maken.”

De Epicon HH 7135 heeft in de Y-as een maximale maat van 1500 mm, de HH 7235 heeft in de Y-as een maximale maat van 1650 mm en de HH 7335 heeft in de Y-as een maximale maat van 2100 mm. Uiteraard zijn dat de plaatbreedtes die erop verwerkt kunnen worden. In de X-as kan de lengte naar wens geleverd worden, variërend van 3150 mm tot een maximum van 6750 mm. Dat is gemeten tussen de aanslagen.”

Frees met wasbak.

De Z-as, de werkingshoogte, bedraagt bij alle modellen 300 mm, gemeten vanaf de bovenkant van de zuigers. “Dat is dus een echte bewerkingsmaat”, legt Bas uit. De machines verwerken spaanplaat, massief hout en composietmaterialen. “Op de standaard balkentafel zitten supports die je kunt verschuiven, over de lengte van de tafe. Daarop bevinden zich de cups, die in de breedte verschuifbaar zijn. Het mooie van Epicon is dat de klant kan kiezen tussen een manueel instelbare tafel, een VISE-led tafel, waarbij de posities voor de handmatig te verschuiven supports en cups worden aangegeven door middel van gekleurd ledlicht, of voor een Synchro Drive tafel. Deze laatste is echt ’top of the bill’, volledig servo gestuurd, met een volautomatische positionering van supports en cups.”

Robotbelading

Een extra mogelijkheid bij de Synchro Drive tafel is de optie ‘robotbelading’. Bas licht toe: “Daarmee kun je volledig onbemand werken. Wij merken bij Molendijk dat er steeds meer sprake is van personeelskrapte. Door te automatiseren haal je een stuk druk weg bij de medewerkers en kun je meer doen met hetzelfde aantal mensen in de werkplaats.”

Vloeistof gekoelde ceramisch gelagerde freesmotor

Op alle drie modellen zit standaard een vloeistof gekoelde, ceramisch gelagerde freesmotor van 13 kW. Voor de extreme gebruikers (zware profilering in massief hout) is er echter een 18 kW variant, de Pro Torque. “We spreken dan over een 5-assige freesmotor met mechanische vergrendeling. Wie het helemaal tot in de puntjes verzorgd wil zien, kan opteren voor de Chip Control Bluetooth Spindel. Wordt het freesgereedschap bot of breekt er een tandje af, dan registreert de chip dit onmiddellijk en geeft via Bluetooth een waarschuwing naar je mobiele telefoon.”

Extra opties

De machines zijn uit te rusten met extra opties, waaronder een aantal gereedschapswisselaars. Bas: “In de meest uitgebreide configuratie kun je op 97 posities gereedschap kwijt.” Optioneel kan een spanenafvoersysteem worden toegevoegd. Dit is een transportband die de spanen naar links of rechts tot het eind van de machine afvoert, direct naar de afzuiging.

Ook op het gebied van veiligheid heeft Bas iets unieks te melden: de Holz-Her Safe Detect Sensor Technology. “Dat is een lasersensor die met de kap van de motor meebeweegt en een veiligheidslijn op de vloer projecteert. Kom je daar in de buurt, dan vertraagt de machine, om uiteindelijk geheel tot stilstand te komen als je de lijn passeert. Zodra je weer in de veilige zone bent, start het freesproces vanzelf weer op.”

Molendijk Houtbewerkingsmachines heeft een lange historie met Holz-Her. “We werken al zo’n 20 jaar samen met dit topmerk”, zegt Bas tot besluit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.