Platform voor de interieurbouwbranche
Nieuw optimalisatiesysteem voor zaagplannen

Nieuw optimalisatiesysteem voor zaagplannen

Comfort, veiligheid en gebruiksgemak zijn essentiële zaken als het gaat om juiste gebruik van machines. De gebruiker of operator moet zeker zijn dat de machine foutloos en efficiënt te werk gaat.

Homag is altijd bezig met de ontwikkeling van noviteiten die zowel in het belang zijn van de producent, maar ook het complete productieproces optimaliseren. Met intelliGuide heeft Homag een optimalisatiesysteem voor de operatoren van opdeelzagen ontwikkeld. De opdeelzagen van Homag kunnen voorzien worden van een ‘intelligent operator assistance system’. Kortom, de IntelliGuide. Dit systeem werkt enerzijds op basis van een camera die alle handelingen van de operator nauwkeurig opvolgt, en maakt anderzijds gebruik van ledstrips en laserprojectie om de bediener in real time te tonen wat hij precies moet doen. Indien de operator bijvoorbeeld een stuk verkeerd in de machine wil brengen, zal er een markering op het stuk geprojecteerd worden die aangeeft hoe de operator het stuk moet roteren. Door middel van optische signalen vertelt het systeem aan de bediener precies welke werkzaamheden deze dient uit te voeren. Welk onderdeel moet nu als volgende in de machine? Hoe en waar moet deze gepositioneerd worden?

Comfort en gebruiksgemak zijn bij dit systeem dus zeker van belang. De kans op fouten is hierbij uitgesloten en de efficiëntie van de handelingen – maar dus ook van de gehele productie – wordt geoptimaliseerd. 

IntelliGuide
De instructies zijn altijd juist. Fouten zijn te allen tijde te corrigeren. 

Het systeem is bovendien interactief: telkens wanneer de bediener een foute handeling verricht, zullen er rode signalen oplichten. Ook zal het systeem aangeven hoe de operator zijn fout kan corrigeren. Dat intelliGuide een duidelijke meerwaarde biedt, werd ook erkend door de bezoekers van Ligna beurs in Hannover, waar het systeem voor de eerste keer werd gepresenteerd. Zo’n 130 onafhankelijke professionals brachten afgelopen jaar tijdens het Ligna Innovation Symposium hun stem uit en intelliGuide bleek uiteindelijk de tweede meest interessante innovatie te zijn op de beurs. Ook tijdens de recente edities van Houtpro + en Prowood konden bezoekers met IntelliGuide kennismaken.

De instructies zijn altijd juist. Fouten zijn te allen tijde te corrigeren. De IntelliGuide levert een belangrijke bijdrage aan ergonomisch werken. Zoals de markt van Homag gewenst is, biedt deze machineleverancier de nieuwe gebruikers een systeem dat juiste begeleiding verzorgt. Dit is mogelijk in twee verschillende versies. De basis- en de geavanceerde versie. Een systeem op maat voor iedere bedrijfsvoering.     

Tekst: Rob Buchholz    Beeld: Vens & Thiers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.