Platform voor de interieurbouwbranche
Niet alledaags spuitprocedé voor een speciale lamp

Niet alledaags spuitprocedé voor een speciale lamp

Liefhebbers van bijzonder design halen hun hart op aan de prachtige lampen van het Nederlandse merk Moooi. Een echte ‘evergreen’ in de designcollectie van Moooi is de lamp ‘Random Light’. Onverminderd populair vindt deze uit glasvezeldraden gesponnen lamp al jaren zijn weg naar de mooiste interieurs. Wat weinigen weten is dat deze lamp in Nederland vervaardigd wordt. Een belangrijk onderdeel van het uiterlijk van de lamp is het lakwerk. MJ Produktie BV uit het Brabantse Alphen zorgt voor de ultra matte coating op de ragfijne glasvezeldraden.

We bezoeken MJ Produktie BV samen met WSB Finishing Equipment BV (leverancier van de spuitapparatuur) en VVBHUSAN Industrial Coatings (leverancier van de lak), om kennis te nemen van het speciale spuitproces waarmee de coating wordt opgebracht.

Van links naar rechts: Rob van Tilborg, Jenny Anthonissen en Mike Anthonissen. De heerlijke taart wordt door VVBHUSAN Industrial Coatings aangeboden om te vieren dat er een perfecte oplossing is.

Familiebedrijf gespecialiseerd in spuitwerk op maat

MJ Produktie BV is in handen van Mike en Jenny Anthonissen, broer en zus. Het familiebedrijf dat zij runnen is gespecialiseerd in vlam-lamineren, stofferen, confectioneren, assembleren, prägen en spuitwerk in de breedste zin van het woord. Jenny schetst: “Wij werken onder andere voor de meubelindustrie, de automotive sector, de agrarische sector en elke klant die bij ons komt met een specifieke vraag. Het spuitwerk op de lampen van Moooi is bij ons echter een constante factor, omdat deze lamp goed verkoopt.” 

 Mike vult aan: “De kwaliteitsstandaard van Moooi ligt enorm hoog. Om tot een maximaal effect in spuitwerk te komen, hebben wij de hulp ingeroepen van Rob van Tilborg, van VVBHUSAN Industrial Coatings. Zij zijn onze partner op het gebied van lakken. De vraag die wij neerlegden was om een zo mat mogelijk effect in het lakwerk te bereiken, zonder in te boeten aan kleurintensiteit. Witte lak is niet zo’n probleem, maar zwarte lak wordt onder normale omstandigheden snel een beetje dof door de matteringspasta die moet worden toegevoegd. Daar zochten we dus een alternatief voor.”

Het WAGNER elektrostatische spuitpistool GM5020 EA.

Elektrostatisch spuitwerk

Rob: “Wij hadden als oplossing voor de vraag van Mike en Jenny onze watergedragen Mäder Lacke Aquavern Multilack in gedachten. Een 1K watergedragen lak. Deze lak vraagt echter, in deze toepassing, om een elektrostatische applicatie. Een telefoontje naar Marcel Meulenberg van WSB Finishing Equipment BV was voldoende om een tijd later samen een test te doen. Marcel voegt toe: “Ons WAGNER AquaCoat systeem bleek perfect samen te werken met deze lak. Daarmee hadden we de oplossing voor MJ Produktie.” 

WSB heeft bij MJ Produktie als pomp een Topfinish DD10 (een dubbelmembraanpomp) geleverd, samen met het elektrostatische spuitpistool GM5020 EA. Ook de afzuigwand (van Walther Pilot) komt uit de koker van WSB. “De lamp wordt opgehangen aan een geleidende stang of geplaatst op een geleidende standaard. De cascade voor de elektrostatische lading zit in het spuitpistool, dat de lak een negatieve lading meegeeft”, legt Marcel uit. “Het voordeel is dat je tot wel 20% lak bespaart ten opzichte van traditioneel spuitwerk.”

 Rob voegt toe: “Deze manier van werken geeft een veel gelijkmatiger verdeling van de lak, die in een egale laag van dezelfde dikte mooi om de glasvezeldraden heen komt. In principe kun je alle geleidende objecten op deze manier spuiten.” Mike zegt tot slot: “Moooi vraagt om de beste kwaliteit en een garantie dat we altijd kunnen leveren. Dan mag je niet stil komen te liggen in de spuiterij. Daarom is het belangrijk dat alle partners in dit verhaal even flexibel zijn en dezelfde kwaliteit nastreven. Zo kunnen we samen het succes vieren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.