Platform voor de interieurbouwbranche
De moderne keuken is een high tech omgeving

De moderne keuken is een high tech omgeving

Er is geen ruimte te vinden in huis die zo’n evolutie heeft doorgemaakt als de keuken. Van een functionele, afgesloten ruimte waar gekookt en afgewassen werd is de keuken door de decennia heen verworden tot een verlengstuk van de woonkamer. Er wordt niet alleen eten bereid, er wordt gegeten, gepraat en gerecreëerd. De moderne, open keuken – zeker in Nederland en België – is een familiale ontmoetingsplaats en een geliefd domein van het hele gezin.

Onlangs spraken we Jan des Bouvrie, ’s lands gevierde interieurontwerper, die vertelde dat hij aan de basis heeft gestaan van de introductie van de open keuken. “De keuken is een plek die moet verbinden, en een onderdeel moet zijn van de totale woonbeleving”, aldus Des Bouvrie. De open keuken heeft ervoor gezorgd dat we anders zijn gaan kijken naar de materialen en de apparatuur die we willen zien in onze keukens.

De keuken mag niet alleen, maar móet ook gezien worden
Met de ommezwaai van gesloten naar open keukens kwam de wens om de keukenelementen te laten harmoniëren met de rest van het interieur. Dat zien we terug in de rijke keuze aan materialen die de interieurbranche biedt om de keuken mee te bouwen. 

Decoratieve plaatmaterialen, luxe afwerkingen en oneindig veel stijlen staan de hedendaagse consument ter beschikking. Spreken we over de keuken als een high tech plaats in huis, dan begint die gedachte al bij deze materialen die de keuken vormgeven. 

Het technische gedeelte zit hem vooral in wat je niet direct kunt waarnemen. Niemand staat stil bij het productieproces van het fineer op de keukenelementen, of de extra bestendige laklaag die ervoor zorgt dat alles mooi blijft, ook bij intensief gebruik. Folie ommantelde deuren? Het feit dat deze folie naadloos om het MDF zit vinden we prachtig, maar dat daar een technologische ontwikkeling achter schuil gaat die kenmerkend is voor produceren anno nu, dat realiseren we ons niet. En dat hoeft ook niet, want we kunnen blindelings vertrouwen op de vakmensen die de keuken maken. Uitstraling en design zijn de speerpunten voor de consument. De keuken mag niet alleen, maar moet ook gezien worden. Ze is onderdeel geworden van onze totale woonbeleving.

High tech omgeving
De open keuken loopt naadloos over in de woonkamer en biedt een luxe en stijlvolle aanblik. (Beeld: Ergoform)

Nieuwe materialen bieden nieuwe mogelijkheden
De interieurbranche staat bol van de innovaties die we terugvinden in de moderne keuken. Kijk eens naar de aanrecht- en werkbladen bijvoorbeeld. Steen, hout, beton, composietmaterialen of rvs? De klant kiest. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en eigen uitstraling, waarbij extra kenmerken doorslaggevend kunnen zijn in de keuze. Wie kiest voor rvs of solid surface kan rekenen op de extra hygiënische eigenschappen van deze materialen. De bestendigheid van het gekozen materiaal doet er ook toe en mocht er onverhoopt een schade optreden, dan is bijvoorbeeld solid surface vanwege de thermo formeerbaarheid makkelijk te repareren.

High tech omgeving
De kraan is een design object op zich en completeert door de minimalistische uitstraling de zuiverheid van het witte Krion. (Beeld: Ergoform)

Op het gebied van apparatuur zien we ook dat de evolutie niet gepasseerd is. We koken niet meer zoals vroeger, we drinken onze koffie anders en willen dat de keuken tot in detail goed verlicht is. Daarom zien we dat de elektrobranche aansluit met nieuwe inbouwapparatuur die past bij vandaag, zoals stoomovens en koffiemachines die werken met versgemalen bonen. 

Moderne kranen zijn functioneler geworden, dankzij het feit dat we geleerd hebben van de utiliteitssector. Ook hier staat de combinatie van gebruiksgemak en hygiëne voorop: we zijn bewuster gaan leven. 

En verlichting? Met de komst van goede ledverlichting heeft de interieurbouwer de mogelijkheid om perfect licht te brengen op iedere gewenste plek in de keuken, zonder dat de lichtbron in beeld komt. Immers, led is klein genoeg om zich weg te laten werken achter koofjes in keukenelementen. Waar het de ene keer voor licht op de werkplek zorgt, daar draagt het in het andere geval bij als sfeerelement. Wederom is daarmee de totale woonbeleving gediend!

High tech omgeving
Voordat de open keuken in zwang kwam, werd er vooral functioneel naar deze ruimte gekeken. Het aanbod in materialen en apparatuur was beperkt en van inbouw was nog geen sprake.

Wie had ooit gedacht dat technologische ontwikkelingen op het gebied van keukens een actieve bijdrage kunnen leveren aan de mooiste woonervaring?

Tekst: Jan Mol  Beeld: Ergoform/Shutterstock
Uitgelichte afbeelding:
De moderne keuken is opgetrokken uit diverse materialen, waarbij smaakvolle combinaties de sfeer bepalen. (Beeld:: Ergoform)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.