Platform voor de interieurbouwbranche
Misschien wel de meest bijzondere CNC-frees ter wereld

Misschien wel de meest bijzondere CNC-frees ter wereld

Soms worden we verrast door innovaties die niet opvallen door hun geavanceerdheid of complexiteit, maar die juist uitblinken door hun eenvoud, functionaliteit en charme. De ‘Holzfraese’ is er zo een. In de showroom van Tijhuis Houtbewerkingsmachines is deze bijzondere machine te bewonderen. Daniel de Vries, technisch adviseur bij Tijhuis, praat ons bij over het verhaal achter deze unieke CNC-machine.

“De Holzfraese is een CNC-machine die hobbymatig werd ontwikkeld voor de timmerman/interieurbouwer. De geestelijk vader van de machine is Burkhard Bessler, die deze voor zijn plezier ontwierp en hem als bouwpakket verkocht. De eigenschappen van de machine zijn echter zo goed, dat hij Gewema – waar ook wij lid van zijn – benaderde om de verkoop ervan ter hand te nemen, zodat hij zichzelf kon gaan toeleggen op de assemblage. Het afgelopen jaar zijn er onder Gewema in Duitsland wederom meer dan 60 exemplaren verkocht”, opent De Vries het gesprek.

Je kunt grote platen nesten op deze machine, die daarna volautomatisch het frees- en boorwerk verricht.

Betaalbaar, functioneel en bovenal verrassend

“De Holzfraese integreert naadloos in ieder machinepark, of je nu een grote of een kleine onderneming hebt. De kwaliteit van het freeswerk is zo goed, dat deze machine ideaal is om in te zetten voor het produceren van kleine series freeswerk. Het eindresultaat is namelijk kwalitatief hoogwaardig en zeer consistent”, vervolgt De Vries. “Je kunt grote platen nesten op deze machine, die daarna volautomatisch het frees- en boorwerk
verricht. De grootste plaat die verwerkt kan worden meet 3100 mm x 2100 mm tot een theoretische dikte van 80 mm. Ook sandwichpanelen kunnen er dus prima mee bewerkt worden.”

In principe accepteert de Holzfraese ieder gangbaar plaatmateriaal, zoals spaanplaat, mdf, hdf, composiet/kunststof en aluminium. “Mits het juiste gereedschap gebruikt wordt natuurlijk. De machine heeft geen gereedschapswisselstation; dat moet handmatig gebeuren. Daar is de prijs dan ook naar. Wel is er standaard een afzuigaansluiting aanwezig, alsmede een lengtemeetsysteem dat automatisch het gereedschap meet en de juiste hoogte instelling doet”, aldus De Vries.

Past door een loopdeur

De verrassing die de Holzfräse in petto heeft, is dat hij zo is opgebouwd, dat hij in onderdelen door een normale loopdeur past. Saillant detail daarbij: de machine wordt vervaardigd uit sterk multiplex, dat niet werkt of krimpt. “Het allermooiste is dat elke Holzfraese wordt geproduceerd op… een Holzfraese! De machine maakt zijn eigen machines”, besluit De Vries. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.