Achter goed ontworpen meubel- en deurbeslag zit een gedachte. Het ontwerp gaat verder dan het willen verzorgen van een stuk optische verfraaiing. Ook de ergonomie speelt een rol: hoe ligt een deurklink in de hand, welk gevoel krijg je bij het aanraken van het materiaal en wat doet het gewicht van een deurklink als je hem beetpakt? Zaken waar menigeen nog nooit over heeft nagedacht, totdat er besloten wordt om iets moois uit te kiezen bij de leverancier van het beslag. Er gaat een wereld open en er keuzes gemaakt moeten worden, die nog niet eerder zijn gemaakt.
Dat maakt dan ook meteen een eind aan het bagatelliseren van beslag als iets dat ‘alleen maar functioneel’ hoeft te zijn. De functio-
naliteit gaat tegenwoordig namelijk veel verder dan ‘die lade moet open en dicht’ of ‘ik wil er alleen de deur mee openen en sluiten’. Meubel- en deurbeslag vormen een belangrijk onderdeel van de woonbeleving en iedere interieurarchitect of -ontwerper zal dat beamen. Zie het als een mooi maatwerkpak dat je gekocht hebt: dat trek je niet aan zonder ook aandacht te hebben besteed aan de schoenen die je eronder draagt.
Leveranciers van kwaliteitsbeslag spelen volledig in op heersende trends. Zo’n trend hoeft niet noodzakelijkerwijs te gaan over het individuele uiterlijk van meubels, maar kan ook betrekking hebben op bijvoorbeeld de wens om een gekozen woonstijl door te voeren tot in alle details: deurkrukken, handgrepen, scharnieren en greepjes of knoppen van lades of kastdeurtjes worden dan geselecteerd op dezelfde stijl. Kwaliteitsbeslag voldoet daarbij aan de esthetische eisen en wensen, zonder in te boeten aan gebruikscomfort en duurzaamheid. Wat er uitziet als rvs is dan ook rvs, hout is hout en gietijzer is echt gietijzer.
Inmiddels kunnen we een aantal hoofdstijlen onderscheiden in het interieur. Modern en strak, landelijk en klassiek of vintage en retro. In deze hoofdstijlen is alles te vinden voor binnen, van deurkruk tot en met kastknop. Liever uit het zicht gewerkte scharnieren met magneetsloten? Geen probleem. Toch liever robuust ogende, gietijzeren klassieke opdekscharnieren met een sluiting die tijden van weleer doet herleven? Het hoeft alleen maar gevraagd te worden en er kan worden geleverd.
Op het gebied van toegepaste materialen en oppervlaktebehandelingen zijn er voortdurend innovaties te melden. Zo is het bij het realiseren van interieurs in openbare gelegenheden en zorginstellingen volkomen normaal om deurgrepen, handgrepen en deurklinken te laten uitvoeren in anti-bacteriële uitvoering. De techniek daarvoor bestond al langer, maar is door de perikelen rondom corona meer ‘mainstream’ gegaan.
Opmerkelijk zijn ook de nieuwe mogelijkheden die er zijn om nieuw beslag met een vintage ‘look and feel’ toe te passen in monumentale gebouwen. Met de huidige technieken is het mogelijk om nieuw beslag een oud en gebruikt uiterlijk mee te geven, gelijkend op de toegepaste metaalsoorten van toen. Dit beslag is dermate goed ontworpen, dat monumentencommissies zonder slag of stoot hun toestemming verlenen voor het toepassen.
Een oud meubel weer nieuw leven inblazen: het is een absolute trend. Niet alleen wordt daarmee een mooie eyecatcher toegevoegd aan een interieur, het is ook nog eens enorm duurzaam. Nieuwe handgrepen zorgen daarbij voor de verbinding tussen vroeger en nu. Er kan gekozen worden voor handgrepen die harmoniëren met het meubel, of juist contrasteren. Een ding is zeker, er is sprake van opwaardering. Een antiek meubel dat een tweede leven krijgt op deze manier zal in een interieur een echt ‘conversation piece’ worden.