Platform voor de interieurbouwbranche
Meer op minder: het kán!
Arjen Bohnenn, Owner Arjen Bohnenn Interior Concepts

Meer op minder: het kán!

Als eerste gaat mijn dank uit naar de redactie. Zeer eervol dat ik ‘De Pen’ mag schrijven voor deze editie van Binnenwerk.

Vanzelfsprekend grijp ik deze kans om mijn visie met u te delen. En die is helder: het ontwerpen of restylen van het interieur van een woning is al lang geen ABC’tje meer. Een designer moet anno nu, behalve het kunnen maken van een prachtig design, veel meer een expert zijn op het gebied van ruimte en daarin keuzes durven maken. Waarom dat zo is?

De coronapandemie heeft vanaf dag één voor ons vakgebied iets in gang gezet. Half Nederland zat gedwongen thuis. Overdag aan het werk aan de keuken- of de eettafel. Of laptoppend op de bank. ’s Avonds moest de woning weer de sfeer van het privédomein gaan ademen. We realiseerden ons plots dat het woon-werkverkeer feitelijk niet meer dan een paar meter was geworden. De eigen woning werd niet louter meer de plaats van ontspanning maar ook de plek van inspanning.

We ontdekten daardoor collectief dat het thuis allemaal wel wat mooier, warmer, comfortabeler, praktischer én meer in lijn met de trends kon.

Al eerder was er de ontwikkeling gaande rondom de keuken, die veel meer een centrale rol ging spelen in de woning. Die wens is zeker niet op de achtergrond geraakt. Sterker nog: die behoefte is alleen maar sterker geworden. Maar niet iedereen heeft thuis de vierkante meters beschikbaar om ‘dan maar even’ een prachtig kookeiland in het midden van de huidige woning te laten plaatsen. Soms is er de mogelijkheid om in de tuin nog een uitbouw toe te voegen om wat vierkante meters te winnen, maar zoals gezegd: die mogelijkheden zijn er niet altijd. Daarbij is verhuizen in Nederland bijna onmogelijk geworden door de krapte en de vastzittende woningmarkt.  

Met andere woorden, naast het mooier maken van een woning, moet je als ontwerper ook begrijpen én kunnen overbrengen hoe je de beschikbare vierkante meters zo efficiënt mogelijk benut. Hierbij rekening houdend met het behoud van comfort en het thuisgevoel, maar ook niet vergetend de extra functionaliteit van alles wat je tegenwoordig in huis nodig hebt. Dus optimale benutting binnen vaste kaders.

Het ruimtelijk inzicht van de ontwerper is daardoor een belangrijker wordende competentie geworden waar de klant van moet kunnen profiteren én waar wij ons meer en beter mee kunnen onderscheiden. Het is de kunst om de klant tijdens de eerste oriëntatiegesprekken niet alleen te inspireren met prachtige kleurenstaaltjes, mooie designs en verhalen over trends en duurzaamheid. Een klant vraagt ons nog steeds om geholpen te worden met het mooier maken van de eigen woning. Daarnaast helpen wij met een ontwerp waarbij de ruimtes optimaal benut worden, ook als de vierkante meters relatief beperkt zijn.

Hoe creatiever wij zijn in het benutten van de ruimtes, hoe meer de klant onze deskundigheid ervaart. Met als eindresultaat: een woning die mooier, warmer, comfortabeler, praktischer en meer in lijn met de nieuwste trends is ingericht.  Er kan meer op minder.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.