01:26
18-07-2015

Meer inspiratie dankzij MDF houtvezelplaat

Diverse partijen binnen de interieurbouwbranche zoeken telkens weer naar nieuwe toepassingen om de meubelbranche meer mogelijkheden te bieden. Een van de meest opvallende nieuwe ontwikkelingen is het door-en-door inkleuren van platen. De redactie van Binnenwerk ging in gesprek met één van de belangrijkste partijen achter deze innovatie.

Leo Jager is directeur van Sonae Indústria in Nederland. Hij is terecht trots op één van de meest onderscheidende houtplaatmateriaal soorten waarmee het van oorsprong Portugese bedrijf zich nu presenteert: Innovus Coloured MDF. Deze tot in de vezels gekleurde platen zorgen voor veel variatie. “In samenwerking met BASF hebben we deze houtvezelplaat ontwikkeld. Waarom met BASF? De kleuring moest zowel op korte als op lange termijn niet veranderen. Ook niet na langdurige blootstelling aan UV-licht. BASF bezit de kennis om ons bij deze ontwikkeling te helpen.”

Toepassingen
Deze MDF houtvezelplaat leidt bij veel toepassingen tot een prachtig resultaat.
Met name bedrijven die kwaliteit willen uitstralen, kiezen voor Innovus. “Het is toepasbaar in stoelen, tafels, kasten; eigenlijk in bijna alle soorten designmeubilair. Het biedt architecten dus veel meer mogelijkheden in hun werk. Er is nog meer inspiratie mogelijk. Bovendien is verven dankzij deze Innovus houtvezelplaten overbodig. Met deze nieuwe collectie kan men het eigen interieur volledig aan de tijdsgeest aanpassen. De kleuren zijn gekozen op basis van de laatste trends in de design­wereld. Wij lopen graag voorop en met deze toevoeging zijn we daarin – ook gelet op de diverse positieve reacties vanuit de markt – zeker weer geslaagd. Ook Nederland is graag leidend als het gaat om nieuwe uitdagingen. Wij staan open voor nieuwe producten. Zeker op het gebied van interieur zijn wij altijd weer nieuwsgierig. Er is dan ook een aantal specifieke tinten ontwikkeld die in deze contreien zeker zullen aanslaan.”

Praktijk
Met name interieurbouwers en meubelmakers passen de Innovus collectie al veelvuldig toe. Jager: “Wij zien het onder andere vaak terug in winkelketens. Men past het toe in balies. Maar we zien het ook terug in kantoren, bibliotheken en musea. Het voordeel van deze MDF houtvezelplaat is dat het een natuurlijke uitstraling heeft. Tevens is het uitzonderlijk kleurvast, werkt het brandvertragend en is het formaldehydevrij. Ook is het mogelijk om er 3D effecten in te verwerken. Denk aan lijsten of profielen bij keukendeurtjes.”
Wie kiest voor het door-en-door inkleuren van de houtvezelplaten geeft zichzelf dus veel meer mogelijkheden. Bovendien is het mogelijk bij deze Innovus Coloured MDF betrekkelijk eenvoudig ingewikkelde figuren te frezen of te zagen zonder kleurverlies. Dit tot in de vezels kleuren zorgt elkens weer voor veel variatie.

Voor geïnteresseerden is een uitgebreid stalenboek beschikbaar.

Tekst: Rob Buchholz

Binnenwerk partners