Platform voor de interieurbouwbranche
Meer dan 50 jaar succesvol door innovatie en volharding
De Cabineo wordt gekenmerkt door een efficiënte bewerking, een snelle montage, een hoge spankracht en stabiele verbindingen. Deze verbinder kan al tijdens het productieproces in de werkstukken gemonteerd worden.

Meer dan 50 jaar succesvol door innovatie en volharding

“De systeemoplossingen van Lamello staan voor kwaliteit, innovatie en functionaliteit. Ze werden wereldwijd al miljoenen keren beproefd en ingezet.” Dit is een uitspraak van Susanne Affolter, directrice en eigenares van Lamello AG. De Zwitserse fabrikant van oplossingen om hout te verbinden, die in 2019 precies 50 jaar bestond, blijft intussen fors inzetten op innovatie om het werk van houtbewerkers overal ter wereld te vereenvoudigen. Getuige daarvan onder meer de ontwikkelingen P-System én Cabineo. Binnenkort volgt de lancering van een nieuwe verbinder.

In 1955 vond schrijnwerker Hermann Steiner het houten Lamello-verbindingsplaatje uit – een revolutie in de wereld van de schrijnwerker.

Innovatie en volharding

Hermann Steiner, die indertijd een schrijnwerkerij in Liestal runde, is de uitvinder van het Lamello-systeem. In 1955 ontdekte hij net als veel andere bedrijven de spaanplaat, maar ondervond hij veel problemen bij het verbinden van afzonderlijke delen. Toen hij op een nacht wakker schoot, meende hij de oplossing gevonden te hebben. Hij zou in beide delen op bepaalde afstanden kleine groeven frezen en zo de delen verbinden met passende plaatjes als verbindingselement. Aangezien hij koorts had door een verkoudheid vond zijn vrouw dat hij wartaal sprak, maar hijzelf was overtuigd van zijn idee. “De uitvinding van dit Lamello-verbindingsplaatje betekende een grote verandering voor de schrijnwerkerswereld. Die ovalen plaatjes maakten het voor de schrijnwerker immers mogelijk om op een eenvoudige manier kasten te maken zonder een zichtbare verbinding. Deze innovatie vormde in 1969 ook de basis voor de oprichting van de Lamello AG en tot op vandaag worden nog elke dag duizenden van die verbindingsplaatjes gebruikt om meubelen te maken”, zegt Marc Demares, zaakvoerder bij Lamello België. “Maar de markt evolueert. Terwijl men vroeger werkte met houten lamellen, worden vandaag vooral verbinders uit kunststof gebruikt.”

P-System en Cabineo

De naam Lamello staat al meer dan 50 jaar synoniem voor innovatie en volharding. Zo garandeert het P-System, een precisieverbinder vervaardigd uit glasvezelversterkt kunststof, een perfect passende verankering, zelfs zonder lijm of schroeven. Dit P-System is gebaseerd op een groef met achtersnede, waarin verbinders met verschillende functies (Clamex, Tenso en Divario) geschoven en sluitend verankerd kunnen worden. “Onze eendelige verbinder Cabineo wordt dan weer gekenmerkt door een efficiënte bewerking, een snelle montage, een hoge spankracht en stabiele verbindingen”, vult de zaakvoerder aan. “Deze verbinder kan al tijdens het productieproces in de werkstukken gemonteerd worden. Zo zijn die stukken gemakkelijk stapelbaar voor het transport en zijn er geen uitstekende delen die beschadigingen kunnen veroorzaken. De verwerker moet geen losse beslagdelen monteren, waardoor de montagetijd aanzienlijk verkort wordt en het risico op fouten vermeden wordt.”

De nieuwe demonteerbare Clamex P-14 CNC, onderdeel van het P-System, wordt via een hendel verbonden en lijnt de verbindingshelften al tijdens de montage uit.

Klant centraal

Wat Lamello ook doet, de klant staat altijd centraal. De innovatieve systeemoplossingen worden wereldwijd gebruikt door iedereen die hout bewerkt, waaronder schrijnwerkers, keukenbouwers, interieurbouwers, winkelinrichters, meubelmakers, …. 

Sander Schuiten, eigenaar van GereedschapPro BV (Haarlem) hoopt dat Lamello de markt ook in de toekomst zal blijven verrassen met nieuwe verbindingen en innovatieve machines, terwijl Hans Wilke, eigenaar van de Schreiner Schöffel GmbH (Budenheim), stelt dat Lamello  als innovator steeds perfect inspeelt op de wensen van de klant. “De ideeënmolen in Bubendorf staat nooit stil, want door de ontwikkeling van innovatieve oplossingen willen we onze klanten elke dag opnieuw een optimaal rendement op de werkvloer garanderen”, sluit Marc Demares af. “Binnenkort kunnen jullie kennismaken met onze nieuwste verbinder.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.