Platform voor de interieurbouwbranche
Enkele duurzame producten.

Meedenken en kennis delen

Voor Maiburg is duurzaamheid al jarenlang een belangrijk thema. De leverancier van  lijmen, schuurmateriaal en plaatmateriaal kijkt naar oplossingen die passen bij de markt. Hoewel er nog veel te winnen valt is er ook al erg veel mogelijk, dus licht Maiburg zijn klant in over de oplossingen die duurzaam werken makkelijker maken.

Houtmannen Johan van Dinther (L) en Leon van Dun van Maiburg.

Duurzaamheid door gezond werken

Voor Maiburg is duurzaamheid al jarenlang een belangrijk thema. De leverancier van  lijmen, schuurmateriaal en plaatmateriaal kijkt naar oplossingen die passen bij de markt. Hoewel er nog veel te winnen valt is er ook al erg veel mogelijk, dus licht Maiburg zijn klant in over de oplossingen die duurzaam werken makkelijker maken.

Coördinator Duurzaamheid Leon van Dun: “Qua circulariteit staat onze branche nog aan het begin, maar wij vinden het belangrijk om hier een bijdrage aan te leveren. We denken na over het thema duurzaamheid en de manier waarop wij dit toe kunnen passen.”

Van afval naar een nieuw product.

Als groothandel werkt Maiburg aan het terugdringen van de CO² footprint van de eigen bedrijfsactiviteiten. Dit doet het bedrijf onder meer door de 4.200 zonnepanelen die voor duurzame energie zorgen, elektrische auto’s in het wagenpark en veel aandacht voor afvalscheiding, recycling en hergebruik.

Kennis van keurmerken

“Al lange tijd beschikken al onze plaatmaterialen van hout over een FSC- of PEFC-certificaat. Dit garandeert dat de grondstof afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen of gerecycled hout uit reststromen. Een ander voorbeeld is ons Maigreen-assortiment dat aansluit op duurzaam bouwen met BREEAM-, LEED- en WELL-keurmerken. We weten hier alles van en geven onze klanten informatie over de laatste stand van zaken en de producten die aansluiten bij duurzaam werken.”

Van Dun benadrukt echter dat gezondheid en gezond werken ook erg belangrijk zijn: “In onze sector spelen VOS-emissies ook een grote rol. Gezondheid is ook duurzaam, dus die twee zaken gaan voor ons hand in hand. In onze plakservice waarbij we HPL persen op een gewenste drager wordt zodoende ook standaard gebruik gemaakt van onze 100% formaldehydevrije houtlijm Rakoll 4933.”

Maigreen-label voor gezond en duurzaam werken

Maiburg levert o.a. constructieve- en decoratieve plaatmaterialen, lijmen, egaliseermiddelen, lakken en impregneeroliën voor houten vloeren en meubels. De impact op het milieu en de gezondheid van deze producten is afhankelijk van gebruikte grondstoffen, het type en hoeveelheid oplosmiddel, en het totaal aan emissies van vluchtige organische stoffen. Met het Maigreen-label maakt Maiburg zichtbaar welke producten er positief uitspringen en welke belangrijkste eigenschap daaraan ten grondslag ligt. Producten waarbij de gebruikte grondstof de belangrijkste argumentatie betreft, zijn herkenbaar aan een groen Maigreen®-label ‘Duurzame keuze’. Voor producten die uitstekend scoren op emissies en bijdragen aan een gezond binnenklimaat is het een blauw Maigreen®-label ‘Gezonde keuze’.

Een relatief nieuw maar belangrijk aandachtsgebied vormen milieukosten en circulariteit, waarbij hergebruik, waardebehoud van grondstoffen en voorkomen van afval centraal staan. “Hierbij zoeken we de samenwerking met andere marktpartijen op. Wij zijn bijvoorbeeld als founding partner betrokken bij Inside/Inside; dé onafhankelijke tool voor het ontwerpen van een duurzaam interieur.”

Inside/Inside berekent op de milieukosten van producten op basis van een Environmental Product Declaration (EPD) en onderliggende levenscyclusanalyse (LCA).

Van Dun:  “Wij helpen vakmensen vooruit door kennis te delen en klanten te ondersteunen bij het realiseren van een meubel of interieur met een gunstigere ecologische footprint. Meedenken en ondersteunen zit in ons DNA. We willen onze klant helpen om beter, sneller en gezonder te werken en weinig materiaal te verbruiken.”

Maiburg is ook betrokken bij het creëren van het circulaire productieproces. Marktleider Pfleiderer is hier al jaren mee bezig. Van afval maakt het bedrijf weer grondstof voor nieuwe spaanplaten. “Om onze relaties te ondersteunen met het actief recyclen van resthout kan onze partner Greenwaste een container plaatsen op locatie. Deze wordt regelmatig geleegd waarna het resthout in Nederland wordt bewerkt en vervolgens naar een Pfleiderer-productielocatie van spaanplaat gaat. Wij brengen klanten graag in contact met Greenwaste om de mogelijkheden te bekijken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.