Platform voor de interieurbouwbranche
Matte verven en lakken voor een eigentijds interieur
Lage glansgraden zijn op dit moment zeer geliefd in interieurs.

Matte verven en lakken voor een eigentijds interieur

Gewoon mat, natuurlijk mat, ultramat: lage glansgraden zijn op dit moment zeer geliefd in interieurs. In het assortiment van de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER vinden bedrijven de optimale lak voor elke toepassing: van hoogwaardige matte meubellakken voor de industrie en de timmer- en meubelindustrie tot coatingsystemen voor Excimer en Calander Coating Inert.

Bij het Excimer-proces wordt de lak eerst oppervlakkig uitgehard en daarna met kortgolvig uv-licht bestraald.

Oppervlakken met structuur

Voor de glansgraad van een oppervlak – of beter gezegd: de mate van matheid – is eigenlijk een simpel natuurkundig fenomeen verantwoordelijk. “Hoe gladder een oppervlak, des te gelijkmatiger reflecteert dit het licht – en des te meer glanst het. Omgekeerd zorgt een ruw oppervlak voor een diffuse verstrooiing van het licht, waardoor het oppervlak er mat uitziet”, legt Reinhard Guem, hoofd van de Research & Development-afdeling Meubellakken bij ADLER, uit. Wie een matte look van hoge kwaliteit wil, kan niet om een gelakt oppervlak heen. “Met een hoogwaardige matte meubellak bereik je een zeer lage en gelijkmatige glansgraad, zowel op hout als op foliepanelen. Tegelijkertijd voelt het oppervlak veel natuurlijker dan bijvoorbeeld bij matte HPL-platen het geval is”, aldus Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux in Heeze.

De Excimer-machine.

Anti-fingerprint en zelfherstellend vermogen 

Matte oppervlakken staan erom bekend dat vingerafdrukken er snel zichtbaar op zijn. Ook worden als gevolg van mechanische belasting snel ongewenste glanzende plekken zichtbaar. Bij de matte meubellakken van ADLER is dit echter niet het geval. Zo beschikt de watergedragen meubellak ADLER Bluefin Pigmosoft over het innovatieve vermogen zichzelf te regenereren: “De lak kan lichte krasjes in het oppervlak zelf herstellen. Kleine krassen of glanzende plekken verdwijnen binnen een paar uur. Wanneer je het oppervlak afveegt met een vochtige doek of – nog beter – met de ADLER Clean-meubelreiniger, gaat dit proces nog sneller”, legt Guem uit. Een oppervlak is nog beter bestand tegen invloeden van buitenaf met de uv-lakken van ADLER: Innolux Softmatt voor 100% uv-systemen, Bluefin Multilux Softmatt voor transparante water-uv-coatings en Pigmolux Softmatt voor dekkende water-uv-structuren. Met deze producten is het tevens erg prettig werken.

Het zelfherstellende vermogen van Bluefin Pigmosoft.

Innovatieve technologieën  

Een alternatief voor de klassieke spuitapplicatie vormen nieuwe technische processen voor de industrie: Excimer en Calander Coating Inert zorgen voor zeer matte lakoppervlakken met zeer hoge chemische en mechanische bestendigheid. Bij het Excimer-proces wordt de aangebrachte lak eerst oppervlakkig uitgehard en daarna in de Excimer-machine met kortgolvig uv-licht bestraald. Daardoor ontstaan er talloze minuscule plooitjes aan het oppervlak van de lak, die met het blote oog niet te zien zijn. Deze oppervlaktestructuur zorgt voor een gelijkmatige matte look en een prettig gevoel bij aanraking, en is tevens goed bestand tegen vingerafdrukken. Calander Coating Inert zorgt voor een microruw oppervlak door een zeer dunne en zeer fijn gestructureerde speciale folie, die tijdens het walsproces, net als bij een drukpers, de microstructuur in de nog niet volledig uitgeharde lak perst en zo voor de gewenste matheid zorgt. Bij beide processen vindt de uv-uitharding plaats in een vacuüm omgeving, waardoor de kwaliteit van het oppervlak nog beter wordt. “Hoe lager het zuurstofgehalte tijdens de uv-bestraling, des te sterker wordt de lak – en des te beter bestand tegen invloeden van buitenaf”, aldus Guem.

Een mat oppervlak onder de microscoop, nadat het in de Excimer-machine behandeld is.

Kwaliteit staat voorop  

Of het nu gaat om een spuitapplicatie of Excimer, uv- of 2K-meubellak: ADLER heeft de juiste producten voor elke toepassing in zijn assortiment. Naast hoogwaardige meubel- en uv-lakken heeft de afdeling Research & Development van ADLER zich intensief beziggehouden met nieuwe technologieën. De afdeling technische ondersteuning op de hoofdvestiging van het bedrijf in Oosterrijk beschikt over de allermodernste applicatie- en droogapparaten – waaronder een Excimer-installatie. Daarnaast hebben de technisch experts van ADLER veel praktijkervaring met diverse coatingtechnologieën en kunnen daardoor optimaal advies en een zeer precieze afstemming van de machines garanderen. Want uiteindelijk geldt, zoals Leon Cremers benadrukt: “Nog belangrijker dan de coatingtechnologie is het gebruikte materiaal – met een kwalitatief slechte lak heb je niets aan de modernste technologie. Omgekeerd kan met hoogwaardige meubellak ook in spuit- en uv-processen een kwalitatief uitstekend oppervlak gerealiseerd worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.