02:22
31-01-2018

Material Xperience 2018: meet the future of interior!

Papieren sculpturen, leer van koeienmagen, kurken tapijten… Tijdens Material Xperience 2018 (13-15 maart Ahoy Rotterdam) kan de interieurarchitect en -ontwerper zich even in de toekomst wanen!

Met een uitgebreid lezingenprogramma, dat in samenwerking met Odette Ex (binnenhuisarchitecte Ex Interiors) is samengesteld, een grote collectie materialen uit de onafhankelijke Materia collectie en fascinerende interieur gerelateerde expositiestukken is Material Xperience weer een bron van inspiratie!

Welke trends ziet Materia binnen de sector Interieur?
Het nieuwe interieur is de perfecte omgeving waar onze identiteit tot uitdrukking komt, onze zintuigen worden geprikkeld en die werk en ontspanning vergemakkelijkt en aangenaam maakt. Een juiste van materialen zorgt voor een gezonde omgeving met een optimale akoestiek, gezond daglicht, weinig onderhoud, een gezonde luchtkwaliteit, en inspelend/reagerend op de behoeften van de gebruiker. Het interieur is flexibel, duurzaam en circulair, en liefst multifunctioneel. De eisen voor kantoren, scholen, gezondheidzorg, woningen en culturele instellingen zijn continue in ontwikkeling, en bieden kansen voor materiaalontwikkeling op het gebied van milieu, uitstraling, economie, veiligheid, gebruik en onderhoud.

Wat kan de interieurontwerper op Material Xperience verwachten?
Dit jaar kan de bezoeker zich op maar liefst 6 onafhankelijke Materia-tentoonstellingen verheugen. Materia bouwt zes paviljoens op de beursvloer, waarin per sector bijzondere expositiestukken en installaties worden gepresenteerd.

Materialen uit de onafhankelijke Materia collectie
Gedurende het driedaagse evenement zijn de nieuwste materialen uit de onafhankelijke Materia-collectie te zien die het afgelopen jaar zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie.

Houtmozaïek (WOO374)
Dit handgemaakte mozaïek bestaat uit stukjes hout, aan elkaar bevestigd met rubber. De mozaïeken zijn waterafstotend, UV-resistent en duurzaam.

Meer informatie over dit materiaal is te vinden op https://materia.nl/material/wood-mosaic/.

Kurktapijt (ONA680)
Deze tapijten combineren kurk met natuurlijke materialen zoals (gerecycled) katoen, linnen en wol. Kurk heeft veel interessante eigenschappen; het is bijvoorbeeld lichtgewicht, watervast, en elastisch.

Meer informatie over dit materiaal is te vinden op https://materia.nl/material/cork-rugs/.

Papieren sculpturen (ONA679)
Deze kunstwerkjes zijn gemaakt van papieren draagtassen, die normaal gesproken worden weggegooid. De sculpturen worden gemaakt door traditionele ambacht te combineren met een moderne techniek: lasersnijden.

Meer informatie over dit materiaal is te vinden op https://materia.nl/material/paper-sculptures/.

Grote expositiestukken
Material Xperience is voor 140 exposanten het jaarlijkse platform om hun materiaalnoviteiten te presenteren met een eigen presentatie op de beursvloer. Naast de presentaties van exposanten en de onafhankelijke materialententoonstelling, zullen tijdens de beurs grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien zijn die de bezoeker een blik laten werpen op de toekomst. Wat kun je onder andere verwachten?

Ventri
In de vleesindustrie worden koeienmagen beschouwd als afval. Voor Billie van Katwijk zijn de rijke, organische texturen van deze dierlijke ingewanden een fascinerend materiaal. Ieder van de vier verschillende magen van de koe hebben verschillende structuren gevormd door hun functie. Door de magen op een special manier te looien kreeg Van Katwijk het voor elkaar om er diverse leersoorten van te maken.

Terroir
Door zeewier en gerecycled papier te combineren hebben Jonas Edvard en Nikolaj Steenfatt een nieuw, duurzaam materiaal ontwikkeld. The materiaal heeft een warme uitstraling en is zo licht als papier. De kleur wordt bepaald door de kleur van het gebruikte zeewier. Het materiaal kan worden gebruikt voor het maken van producten en meubels.

Wolwaeren
Wolwaeren, ontworpen door Roland Pieter Smit, is een serie wollen dekens gemaakt door mentaal of fysiek gehandicapten. De weeftechnieken van de verschillende dekens de beperkingen van de maker reflecteren. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen met autisme heel goed met dunne draden werken, terwijl zij met het syndroom van Down veel beter zijn met dikke draden. Al het garen is gemaakt van wol uit Texel.

Lezingenprogramma Interieur
Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts. Voor het eerst in de geschiedenis van de beurs, zijn er op de beursvloer simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line-up van 25 sprekers hun kennis en ervaring met de bezoekers delen.

Op donderdagochtend 15 maart vindt in het Material Xperience-theater het lezingenprogramma “The Future of Interior“ plaats. Sprekers zijn o.a. Odette Ex (Ex Interiors), en Hans Ubbink.

Bezoeken
Material Xperience 2018 vindt plaats van dinsdag 13 t/m donderdag 15 maart in Ahoy Rotterdam. Ga voor meer informatie en een gratis toegangskaart naar www.materialxperience.nl.

Openingstijden

  • Dinsdag 10:30-18:30 uur
  • Woensdag 10:30-20:30 uur
  • Donderdag 10:30-17:30 uur

Binnenwerk partners

DecoLegnoShinnoki