Platform voor de interieurbouwbranche
‘Materiaal en grondstoffen passeren steeds nieuwe gebruikers’

‘Materiaal en grondstoffen passeren steeds nieuwe gebruikers’

Met een bureaublad dat 100% circulair is, laat Dekker Zevenhuizen zien dat het in het vinden van samenwerkingspartners een scherp oog heeft voor een groene en duurzame toekomst. Al enige tijd is er een intensieve samenwerking met het in Zevenhuizen gevestigde TRIBOO. “Het gezamenlijke doel? Een  afvalloze maatschappij.”

“Realiseren we ons wel voldoende dat afval te veel geld kost?” zo trapt Marc van der Heijden van TRIBOO af. “Wat mij betreft kijken we vanaf nu op een andere manier tegen afval aan. Of beter gezegd: kunnen we niet veel beter een reis van materialen gaan definiëren door de keten heen? Ik ben er van overtuigd dat we de grondstoffen – of het materiaal – veel meer als een waardedrager moeten gaan zien en niet als een kostendrager. Eigenlijk zou je materialen oneindig moeten kunnen hergebruiken. Dus, als een eindgebruiker van een bureau – om maar een voorbeeld te noemen – besluit dat hij dat bureaublad na een paar jaar niet meer wil gebruiken, dat hij dan het materiaal weer kan verkopen aan de volgende gebruiker. De eindgebruiker bestaat dus niet meer. Het is andersom: materiaal en grondstoffen passeren steeds nieuwe gebruikers.”

“Op deze wijze wordt de ‘gezonde werkplek’ een veel interessantere invulling gegeven”, zegt Ben van Elk, verantwoordelijk voor de marketing bij Dekker Zevenhuizen. “Zo is #GREENGRIDZ een gezond en circulair meubelconstructie paneel waar je onder andere lichtgewicht bureaubladen van kunt maken met 60% minder materiaal. Het gaat hier om een unieke innovatie voor de kantoorbranche waarvan de CO2 uitstoot zelfs 60% lager is dan massieve bureaubladen. Het bureaublad van #GREENGRIDZ is gezond en 100% circulair; zo zitten er geen giftige bindmiddelen in. Ik zie het als een adapter van materiaal in verschillende afvalstromen. Ná het gebruik als bureaublad krijgt het bij een volgende gebruiker een andere rol of functie. Maar feitelijk zit de winst dus aan het begin van de keten waar al de ware circulaire keuze voor de productie is gemaakt. #GREENGRIDZ dus.”

Uitbetaling van grondstofwaarde

“Alleen op deze wijze – en met deze manier van denken – kunnen we voorheen waardeloos afval laten transformeren in een waardevolle grondstof die opgeslagen wordt in de spaarpot van #GREENGRIDZ. De gebruiker die aan het einde van zijn gebruiksduur de panelen weer inlevert, krijgt dan ook de grondstofwaarde uitbetaald. Wij maken dan van de grondstof nieuwe circulaire producten. De CO2 uitstoot komt dus op een minimum.” Volgens het tweetal is deze ontwikkeling rondom #GREENGRIDZ slechts het begin.

“De bottomline is dat we in de markt streven naar een definitieve mindshift”, besluit het tweetal. “Producten worden voortaan een grondstoffenbank. Restwaarde is belangrijker dan ooit. Inkopers zullen voortaan ook met de toekomstige verkoopwaarde van hun inkoop rekening gaan houden. Kortom, het is te bizar voor woorden dat een eindgebruiker altijd voor afvalverwerking heeft betaald. Nu kan een eindgebruiker er wat aan verdienen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.