Platform voor de interieurbouwbranche
Marmoleum zorgt voor supergezond binnenklimaat
Marmoleum Cocoa 3584. (Beeld: Rubenvisser.com)

Marmoleum zorgt voor supergezond binnenklimaat

Marmoleum van Forbo Flooring is niet alleen een van de duurzaamste vloeren ter wereld, gemaakt van puur natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen, maar ook een van de gezondste. Kort gezegd draagt de vloer bij aan een veilig, schoon, verantwoord en hygiënisch binnenklimaat.

Antibacterieel, schimmelwerend, hypoallergeen en zonder weekmakers

Marmoleum is van nature antibacterieel en schimmelwerend. Dat komt onder andere door de hars die gebruikt wordt bij de productie. Met hars beschermt een boom zich tegen bacteriële binnendringers als hij beschadigd raakt. Een soortgelijk effect heeft hars op een Marmoleumvloer. Deze natuurlijke bacteriologische eigenschap is een van de redenen waarom Marmoleum heel veel in ziekenhuizen en scholen wordt toegepast.

Marmoleum Walton 3360. (Beeld: Maarten Willemstein)

UK Allergy Seal of Approval

Het product is bovendien hypoallergeen. Dat betekent dat Marmoleum geen allergische reacties kan veroorzaken. Vanwege deze eigenschap kreeg Marmoleum het ‘UK Allergy Seal of Approval’ van de gerenommeerde British Allergy Foundation. Hiermee is de vloer veilig voor bijvoorbeeld kinderen met astma, maar ook voor mensen met andere allergische aandoeningen.

Dit komt onder andere omdat Marmoleum een vlakke vloer is zonder groeven of oneffenheden, waarin vuil zich makkelijk kan verstoppen. Hierdoor is het materiaal heel eenvoudig schoon te houden. Wanneer de vloer wordt gereinigd met verantwoorde, biologische schoonmaakmiddelen belast je het milieu ook niet. 

Geen tot bijna geen emissie

Marmoleum kent verder geen tot bijna geen emissie van vluchtige organische stoffen (VOS). Er komen dus geen tot heel weinig microdeeltjes vrij na installatie, ook wel fijnstof genoemd. Marmoleum voldoet ruim aan alle gezondheids- en veiligheidsnormen van de Europese Unie (EN 14041, REACH). De vloeren zijn bovendien WELL gecertificeerd. WELL is een certificaat voor gezonde en welzijn bevorderende gebouwen.

Het is ook nog goed om te melden dat Marmoleum antistatisch is omdat het een natuurlijk product betreft, in tegenstelling tot vloeren die van plastic zijn gemaakt. Marmoleum bevat voorts geen weekmakers, waarvan sommige – mogelijke schadelijke varianten voor de gezondheid -nog steeds in goedkope vinylvloeren uit het buitenland worden gebruikt.

Klimaatbijdrage/circulair

Een Marmoleum-vloer draagt daarnaast een steentje bij aan een gezondere wereld. Zo wordt het CO2-negatief geproduceerd. De natuurlijke gewassen, planten en bomen, die gebruikt worden voor het maken van de vloer, nemen tijdens hun levensduur (middels het proces van fotosynthese) namelijk meer CO2 op dan nodig is voor de productie.

Marmoleum wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals jute, vlas, hars, houtmeel en kalksteen. Daarvan is 72 procent snel herwinbaar en 43 procent gerecyclede content. Na een levensduur van zo’n dertig jaar kan Marmoleum eenvoudig worden vermalen en hergebruikt. Zelfs bij verbranding, levert het een hogere calorische waarde op en meer thermische energie dan de energie die tijdens de productie wordt verbruikt. Zo sluit de kringloop zich volledig. Daarnaast neemt Forbo Flooring oude afvalvloeren terug in haar streven Marmoleum volledig circulair te maken.

Environmental Product Declaration
Om de milieuvriendelijkheid van haar producten te bewijzen, heeft Forbo voor al haar vloeren een Environmental Product Declaration (EPD) opgesteld. Deze verklaring – transparant en door een onafhankelijke partij geverifieerd – kijkt naar het hele proces van grondstof tot afval, zoals de milieu-impact van het verwerven en delven van grondstoffen, het energieverbruik en de efficiëntie, het gehalte aan materialen en chemische stoffen, emissies naar lucht, bodem en water en afvalproductie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.