Platform voor de interieurbouwbranche
Licht komt pas echt tot leven met de juiste controls

Licht komt pas echt tot leven met de juiste controls

“Controls worden steeds belangrijker bij projecten in verlichting. Lichtsturingen gaan hand in hand met de wensen en eisen van de klant.” Aan het woord is Marnix van Twist, eigenaar en directeur bij Cleary BV uit Nuenen. Van Twist levert maatwerk in verlichting in de meest uitgebreide zin.

“De tijden van een simpele aan-en-uit-knop hebben we al lang achter ons liggen. De juiste lichtsturing adviseren, leveren en inregelen zorgt voor het onderscheidend vermogen. Het maakt het verschil tussen een bedrijf met kennis over verlichting en een groothandelaar”, aldus Van Twist.

Licht als hoofdonderdeel van de totale beleving. (Beeld: Jordy Leenders)

Complexe aansturingsystemen

De kennis die Cleary inzet om voor de klant het maximale uit verlichting te halen komt niet uit de lucht vallen. “Uiteraard ligt daar een jarenlange expertise aan ten grondslag. Maar je kennis up-to-date houden is belangrijk in de snel veranderende wereld van verlichtingstechnologie. Onze mensen worden daarin opgeleid, zodat iedereen exact weet waarover hij of zij praat. Verlichting is tegenwoordig niet beperkt tot slechts een lichtbron die je in- of uitschakelt. Rondom verlichting vinden we complexe aansturingsystemen. De wijze waarop de lichtbron is verwerkt, is uiteraard van belang en ook het materiaal om de lichtbron heen speelt een belangrijke rol”, legt Van Twist uit. “Maar… de aansturing maakt het verschil. De controls van verlichting worden tegenwoordig vaak gelinkt aan bovenliggende systemen, het zijn echte remote oplossingen die centraal en decentraal aan te sturen zijn. Ook kan er een bepaalde uniformiteit in verlichting bereikt worden, die bijvoorbeeld geldt voor alle winkels binnen een keten. De aansturing daarvan hoeft niet meer per winkel te gebeuren, maar kan gewoon via IoT-oplossingen vanaf het hoofdkantoor gedaan worden.”

KPN kan door slimme aansturing van het geheel met één druk op de knop de sfeer en thematiek binnen individuele of alle winkels met dit systeem veranderen. (Beeld: Jordy Leenders)

 

Besturing bepaalt de beleving van licht

Volgens Van Twist wordt er meer geïnvesteerd in de aansturing van verlichting dan vroeger. Ook is de inzet van een uitgewerkt lichtplan niet meer voorbehouden aan de zakelijke markt: “We zien dat particulieren die een woonhuis in het luxere segment bezitten ook kijken naar manieren om de verlichting aan te sturen. Daarmee bereik je een optimale verlichting in en om het woonobject met een maximale sfeer. De beleving wordt gemaakt door de aansturing van de verlichting, het is een samenspel van factoren dat het licht aangenaam maakt op een bepaald moment van de dag.” 

Een goed voorbeeld van investeren in aansturing wordt gegeven door het huidige winkelconcept van KPN. “In deze winkels zijn de meubels lichtobjecten op zich. Alle lichtbronnen zitten ergens in verwerkt of zijn uit het zicht gewerkt. Wanden, schappen en meubels, alles speelt een verlichtende rol in het totaalbeeld van de winkel. KPN kan door slimme aansturing van het geheel met één druk op de knop de sfeer en thematiek binnen individuele of alle winkels met dit systeem veranderen.”

Licht is leven

“We leggen veel uit bij bedrijven wat de huidige stand der verlichtingstechniek is. Daarmee dragen we kennis over en inspireren we. Interieurontwerpers en architecten vragen ons gelukkig steeds vroeger aan tafel, om een verlichtingsplan te maken. Zij geven aan welke sfeer men beoogt, wij zorgen voor de juiste techniek. Een verlichtingsplan gaat van bekabeling, inbouwmogelijkheden, zenders en ontvangers tot aan de juiste stroomvoorziening. En uiteraard de juiste besturing. Heb je dat allemaal optimaal voor elkaar, dan kun je echt zeggen dat licht leven is.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.