Platform voor de interieurbouwbranche
Leerlingen voor de interieurbouw klaarstomen voor de toekomst

Leerlingen voor de interieurbouw klaarstomen voor de toekomst

Er wordt enthousiast gewerkt of beter gezegd ‘gestudeerd’ door leerlingen van de praktijkopleiding Bouw, Wonen en Interieur (BWI) van het Baanderherencollege in Boxtel. Deze school is het eerste VMBO & praktijkonderwijs die leerlingen leert om met een CNC-gestuurde freesmachine met vlakke tafel te werken. Leerlingen hebben hierdoor een stap voor in hun verdere loopbaanontwikkeling. Of het nu de doorstroom naar een baan of een vervolgopleiding betreft.

Het Baanderherencollege in Boxtel is gericht op de algemeen vormende vakken en de beroepsgerichte programma’s. Met gerichte begeleiding en voorál door veel te doen leren leerlingen niet alleen, maar ontdekken ze ook wat ze leuk vinden om te doen in de toekomst. De mogelijkheden én kwaliteiten van iedere individuele leerling worden hierdoor maximaal benut.

Leerling Evi Spierings aan het 3D-ontwerpen

 

Bemoediging overheid

“Het is vandaag de dag ontzettend belangrijk om de leerlingen op te leiden voor de toekomst. De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat je lesstof daarop moet aanpassen. Het kan niet zo zijn dat leerlingen met verouderde technieken bij een werkgever aankomen.” Aldus Rob Kouwenberg, docent bouwtechniek van het BHC. “Ik kom zelf uit de jachtbouw en heb 13 jaar geleden de overstap naar het onderwijs gemaakt omdat ik voor innovatie & ontwikkeling sta. In het onderwijs kan dat wel eens een uitdaging zijn. Ik ben dan ook verheugd dat de overheid ons vak een geweldige boost heeft gegeven door de aanschaf van de Biesse Rover K FT te subsidiëren. Ook zij zien het belang van het promoten van techniek en het innoveren in het onderwijs. Wij hebben daar de juiste plannen voor ingediend en maken daar dan ook dankbaar gebruik van.”

Praktijkonderwijs op maat

Twee leerlingen, die al wat gevorderd zijn, zijn al druk bezig met bSolid op de Biesse Rover K FT. Een ander groepje leerlingen is in de computerruimte druk bezig om met SolidWorks 3D-tekeningen te maken voor hun lopende project: Maken & Verbeteren. Leerlingen mogen zelf bedenken wat ze willen ontwerpen en ontwikkelen. Hierdoor krijg je dus aan het einde van het project 22 verschillende soorten meubels.

Leerling Milan Merks aan het 3D-ontwerpen

 

Rob vertelt enthousiast verder: “Het fijne van de komst van de Biesse Rover K FT is dat we onderwijs op maat kunnen bieden op basis van wat de leerling kan en hoe zijn leercurve is. De machine stellen we in op verschillende kennis- niveaus. Is het niveau hoog, programmeren we zo min mogelijk en mag de leerling het zelf uitzoeken. Is het niveau wat lager dan kan het programma meer ‘hulp’ bieden. Zo is het bijvoorbeeld ook heel leuk om te horen dat leerlingen op hun stages veel sneller met de CNC-gestuurde machines mogen werken omdat ze al weten hoe ze deze moeten programmeren. Daarnaast hebben we ook voor Biesse gekozen omdat de meeste vervolgopleidingen ook met dezelfde machines, software en tekenpakket werken. Leerlingen liggen dan vaak zelfs voor in hun bekwaamheid in plaats van dat ze een groot gat moeten overbruggen. Kortom, als je als leerling voor ‘de techniek’ kiest hebben we met Biesse het beste in huis.”

Investeren in de toekomst loont

Het BHC staat achter haar keuze om te investeren in de technieken van de toekomst. Het mooie is dat ze daar nu al de vruchten van plukken. De Biesse Rover K FT heeft op de open dag volop gedraaid. En er is sindsdien al een hogere toestroom van leerlingen en met name meer meisjes. De verwachting is dat dit alleen maar meer wordt met de high-tech demo’s die op de machine worden gegeven. Leerlingen zijn immers nieuwsgierig naar de nieuwste technologieën.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.