Platform voor de interieurbouwbranche
Lakproducent Hesse Lignal vervangt tegen 2030 alle oplosmiddelhoudende producten door duurzamere alternatieven

Lakproducent Hesse Lignal vervangt tegen 2030 alle oplosmiddelhoudende producten door duurzamere alternatieven

Generatieoverschrijdende duurzaamheidsstrategie

Hesse Lignal luidt een nieuw tijdperk in. De oppervlakkenspecialist uit het Duitse Hamm zal tegen 2030 al zijn oplosmiddelhoudende producten vervangen door duurzamere alternatieven. Bovendien zal Hesse Lignal in de toekomst steeds meer een beroep doen op regeneratieve grondstoffen.

“Als familiebedrijf zien wij het als onze plicht om verantwoordelijkheid te nemen voor toekomstige generaties”, zegt Jens Hesse, directeur van lak- en beitsfabrikant Hesse Lignal. “Daarom willen we nu consequent handelen en bijdragen aan het behoud van een wereld die het waard is om in te leven voor onze kinderen en kleinkinderen.” Op grond van deze motivatie hebben hij en mede-directeur Hans J. Hesse besloten om een nieuwe duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen. Het is de bedoeling om tegen 2030 alle oplosmiddelhoudende producten te vervangen door duurzame alternatieven.

VOS-emissies verlagen en het aandeel van duurzame grondstoffen verhogen

Zo moet het onder meer mogelijk zijn de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) tot een minimum te beperken.  VOS, die in veel oplosmiddelen zijn opgenomen, verdampen al bij lage temperaturen en vormen ozon op grondniveau wanneer ze in contact komen met UV-stralen. Bovendien kunnen vluchtige organische stoffen door neerslag uit de lucht worden gespoeld. Ze komen dan op de grond terecht, wat een belasting betekent voor de bodem. Bovendien oxideren VOS uit fossiele bronnen in de atmosfeer door contact met zuurstof. Hierdoor ontstaat het klimaatschadelijke CO2. En wanneer VOS binnen verdampen, vervuilen ze de omgevingslucht. Dit kan leiden tot irritaties van de luchtwegen voor mensen in de ruimte en allergieën veroorzaken.

Verder zal de oppervlakkenspecialist uit Hamm steeds meer producten aanbieden die gemaakt zijn van regeneratieve grondstoffen, zoals water, of hernieuwbare grondstoffen. Nu al zijn er producten met een gehalte tot 30 procent aan biologisch hernieuwbare koolstof (BRC), en hydrolakken met een hernieuwbaar gehalte van ca. 10 procent in het productassortiment opgenomen. Tegen 2030 moet het aandeel duurzame grondstoffen in de hele productportfolio worden uitgebreid om de hulpbronnen te sparen.

Voldoen aan toekomstige markteisen

“Bovendien is de omschakeling naar meer klimaatvriendelijke producten belangrijk om aan de toekomstige markteisen te voldoen”, weet Jens Hesse. “Nu het milieubewustzijn in de samenleving toeneemt en met name jongere generaties belang hechten aan klimaatvriendelijke productiemethoden, wordt duurzaamheid een doorslaggevende concurrentiefactor voor onze industriële en ambachtelijke klanten.” De overstap op duurzamere producten beschermt ook de medewerkers tegen contact met stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Productie van nitrolakken stopt in 2023

Om de gestelde doelen te bereiken, werkt de onderzoeksafdeling van Hesse Lignal aan de ontwikkeling van moderne laksystemen. Het bedrijf heeft zichzelf een strak tijdschema opgelegd: al eind 2023 zal Hesse Lignal alle nitrocelluloselakken, oplosmiddelbeitsen en oplosmiddelhoudende, zuuruithardende lakken uit zijn assortiment schrappen. Dit betekent dat Hesse Lignal vanaf januari 2024 dergelijke producten niet meer aanbiedt. Tegen 2030 zullen ook alle andere producten met een hoog VOS-gehalte zijn vervangen door klimaatvriendelijkere alternatieven.

Opdat de lakverwerkende bedrijven zich hier tijdig op kunnen voorbereiden, helpen de installatie- en technisch adviesafdelingen van het bedrijf zijn klanten nu al bij de omschakeling van hun machines en processen. 

“We zijn ons ervan bewust dat dit een grote stap is”, zegt Jens Hesse. “Maar wij zijn er ook van overtuigd dat deze maatregel absoluut noodzakelijk is als we de toekomst van de komende generaties niet in gevaar willen brengen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.