Platform voor de interieurbouwbranche
Kanten handmatig verlijmen. Ook zonder machine een perfect resultaat

Kanten handmatig verlijmen. Ook zonder machine een perfect resultaat

De kantaanlijmmachine is tegenwoordig niet meer uit de werkplaats weg te denken. Echter kan de keuken-, meubel- of interieurbouwer in de situatie komen, dat er kanten zonder machine aangebracht moeten worden – bijvoorbeeld op een bouwplaats, bij vormdelen of bij ronde werkstukken. Hiervoor heeft Ostermann niet alleen talrijke praktische hulpmiddelen in het uitgebreide assortiment opgenomen, maar geeft ook praktische tips en tricks – van professionals, voor professionals.

Voor het handmatig verlijmen van kanten adviseren de experts van Ostermann om de kantenlijm REDOCOL Kantol greenline te gebruiken. Het oplosmiddelvrije product is speciaal voor het handmatig verlijmen van ABS- en PVC-kantenband ontwikkeld. De middel viscoos lijm wordt gekenmerkt door een hoge aanvangshechting en een zeer korte droogtijd. Al na ongeveer 30 minuten zijn, onder de juiste omstandigheden, verdere bewerkingen mogelijk. Voor het klemmen kan men, voor een gelijkmatige druk, met bijvoorbeeld een extra stuk hout werken. Dan worden de kanten met tangen voor ongeveer 30 minuten geklemd. Voor deze toepassing is de praktische eenhand-kantenklem uitermate geschikt.

Overstekende rand verwijderen

Na het verwijderen van de klemmen en het hout kan de overstekende rand met een kantensnijder of een frees worden verwijderd. Afhankelijk van de dikte van het kantenband zijn er verschillende hulpmiddelen. Voor kanten tot 1 mm dikte is de kantensnijder Covermatic en de kantentrimmer AU93 verkrijgbaar. Met de kantensnijder kan de keuken-, meubel- of interieurbouwer één zijde van het kantenband per keer afsnijden, met de kantentrimmer met overstekende rand aan beide zijden tegelijkertijd. Een praktisch alternatief voor kanten tot 1,5 mm dikte biedt de kantentrimmer RP28. Deze werkt één zijde van het kantenband per keer perfect bij. Bovendien heeft deze een geintegreede schraper, waarmee u bij de volgende stap de radius perfect kunt afwerken. Voor kanten vanaf een dikte van 2 mm is het aan te bevelen om een bovenfrees te gebruiken.

Overstekende kanten aan het einde van de plaat afkappen

Om de kanten aan de hoeken van een rechthoekige werkstukken nauwkeurig af te kappen, zijn er verschillende afkapmessen in het assortiment opgenomen. Ze zijn geschikt voor het kappen van ABS-, melamine en fineerkanten en snijden het kantenband met een zuivere snede. Iedereen, die al eens een kant aan een ronde plaat gemaakt heeft, kent het probleem: kort men de kant te vroeg ontstaat aan het einde een lelijke voeg. Daarom past men de kanten voor het aanlopen aan door een circa 2-5 cm over overstek te nemen. De mobiele verlijming geschiedt met smeltlijm. Om de overstek op de juiste maat in te korten bevelen de experts van Ostermann het afkapmes KG20R voor eindverlijming aan. Hiermee wordt de kant ongeveer 0,5 tot 1 mm voor het einde afgeknipt. Aansluitend reactiveert men de intussen koud geworden smeltlijm met een föhn en drukt het einde van de kant met hulp van een klein perskurk schuurblok aan. De kant zet door de hitte uit en voegt zich passend aan, aan het andere einde. Nu nog even vastklemmen, tot de lijm afgebonden is en de kant past perfect.

Radius bijwerken

Voor het bij- en afwerken van de radius kan men de REDOCOL schraapstaal of met onze REDOCOL radiusschraper gebruiken. Met laatst genoemde is het heel eenvoudig om de radius bij te werken, want deze heeft verschillende radiussen van 0,4, 1 of 2 mm dikte.

De finishing touch: witbreuk verwijderen

Bij het affrezen van kunststof kanten zijn er aan de kantenranden vaak lichte verwerkingssporen en witbreuk zichtbaar. De REDOCOL Sisalborstel is door de combinatie met het speciale Sisal-doek het perfecte gereedschap om kanten na verwerking te polijsten en eventuele bewerkingssporen te verwijderen. Bovendien worden eventuele materiaalresten verwijderd en ook witbreuk effectief verwijderd. Zo krijgt men de glansgraad van de kant ook aan de radius. In een kleine radius ontstaat witbreuk soms ook op het oppervlak van de kant. Hier biedt een föhn hulp. Door de verwarming van het materiaal verdwijnen de witte plekken op de kant weer. Nog even napoetsen met de sisalborstel en klaar.

Een passende oplossing: kanten met veer

Voor het handmatig aanbrengen van kanten op de bouwplaats of voor ronde meubelstukken levert Ostermann ABS kanten vanaf 2 mm op verzoek ook voorzien van een harpoenveer. Afhankelijk van de breedte van het plaatmateriaal, kunnen de kanten zelfs van 2 veren voorzien worden. Bij de verwerking freest men met de standaard groeffrees met een 3,5 mm dikke groef in het plaatmateriaal, brengt lijm langs de groef aan en slaat de kant met veer in de groef. Nog eenvoudiger is het met een speciaalfrees met extra holle frees. Voor het verwerken van kanten met dubbele veer is er een speciaal daarvoor ontwikkelde dubbelgroeffrees voor ABS kanten in het Ostermann assortiment opgenomen. Na het aanbrengen van de kant met veer hoeft alleen nog de radius bij- of afgewerkt te worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.