Platform voor de interieurbouwbranche
Jan Blok: ‘Binnen de interieurbouw gaat het om kwaliteit, creativiteit en design’

Jan Blok: ‘Binnen de interieurbouw gaat het om kwaliteit, creativiteit en design’

In de gehele branche zijn er veel uitdagingen

De verhalen van succesvolle ondernemers vormen vaak een bron van inspiratie voor anderen. Neem Jan Blok, eigenaar van Blok Plaatmateriaal. Hij was naar eigen zeggen tijdens zijn opleidingen alles behalve een briljante leerling. Toch staat hij inmiddels aan het hoofd van een familiebedrijf dat meer dan 40 jaar bestaat.

Jan Blok, eigenaar van Blok Plaatmateriaal.

“Ga jij maar naar het Hout- en Meubileringscollege, zo zei mijn vader. Met hangen en wurgen behaalde ik daar mijn diploma. Media jaren ‘90 mocht ik voor zijn bedrijf als verkoper gaan werken. Ik kreeg een auto van de zaak, bezocht klanten en had er steeds meer lol in. In 2008 nam ik het bedrijf over. Bij de start in 1981 werkten er veertien mensen, nu lopen hier 52 medewerkers rond. En we blijven groeien.”

Materialen

Ondanks de enorme expansie van het bedrijf denkt Blok soms met weemoed terug aan zijn jaren als verkoper. “In die tijd ging je echt bij de klanten op visite. Wij waren de mensen met kennis. En dat zonder computer. Tegenwoordig klapt een vertegenwoordiger als eerste zijn laptop open om informatie te zoeken.” Juist die bezoekjes aan interieurbouwers en meubelmakers was wat Blok zo fascineerde. “Het zijn boeiende mensen die mooie producten bedenken en maken. Je ziet een concreet resultaat ontstaan. En ze gaan altijd voor een tien. Met minder nemen ze geen genoegen. Zelf ben ik liever met nieuwe ontwikkelingen zoals Lisocore bezig. Dat is een lichtgewicht, sterk en hoogwaardig plaatmateriaal. Het bestaat uit minstens twee dunne deklagen die met elkaar verbonden zijn door een driedimensionale geperste kernstructuur. Een krachtige lijm zorgt voor de uiteindelijke verbinding.

‘Het is lastig om binnen de interieurbouw de juiste vakmensen te behouden en nieuwe te vinden.’

Nieuwe generatie

De ontwikkelingen van de moderne tijd zorgen niet alleen bij Blok Plaatmateriaal, maar eigenlijk binnen de gehele branche voor nieuwe uitdagingen, zo weet Blok. “Het is lastig om binnen de interieurbouw de juiste vakmensen te behouden en nieuwe te vinden. Mijn zoon volgt zelf een opleiding op het Hout- en Meubileringscollege. In zijn leerjaar zitten tien studenten. Dat is echt te weinig. De jeugd wil wel werkvoorbereider worden of iets anders doen met computers en software, maar niet werken met traditionele materialen. Er is simpelweg een tekort aan echte vakidioten. Bedrijven moeten steeds vaker met part-timers werken. Is dat handig? Zeg het zelf maar. Er is geen reden om te klagen, maar het verdient wel onze aandacht. Gelukkig ga ik zelf nog steeds op klantenbezoek. Maar dat kan alleen omdat er een fantastisch team klaar staat dat mij steunt en hun taken serieus uitvoert.”

Volautomatisch platenmagazijn.

Niche product

Een andere ontwikkeling die in de afgelopen jaren een vlucht heeft genomen is het belang van marketing en digitalisering. “Daar deden wij ruim vijf jaar geleden niet heel veel mee. Anno 2023 kun je er niet omheen. In het verleden plaatste je een advertentie en bezocht je een beurs. Verder ging je op klantenbezoek. Tegenwoordig is er een hele afdeling die zich bezighoudt met Facebook, Google en de webshop. Wij hebben een creative designer in huis die unieke ontwerpen ontwikkelt voor onze producten. Die persoon is als het ware een soort van influencer. Vroeger belden mensen de vertegenwoordiger, tegenwoordig zoeken ze zelf op internet. Daarom dienen al je digitale uitingen op orde te zijn. Net zoals ons plaatmateriaal. Dat moeten kwalitatief hoogwaardige merkproducten zijn. Wij ontwikkelen een niche product. Het gaat om kwaliteit, creativiteit en design. Dat spreekt mij enorm aan en daarom ben ik continu alert dat het niveau hoog blijft en zich verder ontwikkelt. Daarin schuilt voor mij voldoende uitdaging.”  

‘Wij ontwikkelen een niche product.’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.