Platform voor de interieurbouwbranche
Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst

Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst

Bedrijven in de bouw- en houtsector kennen allemaal het probleem: er is moeilijk aan goed geschoold, jong personeel te komen. Om het ambacht en vakmanschap te waarborgen voor de toekomst van deze sectoren, is het broodnodig om te investeren in het opleiden van nieuwe aanwas. Eén van de meest gerenommeerde opleidingsinstituten vinden we in het Belgische Maaseik. Mosa-RT levert jaarlijks studenten af, die met een behoorlijke dosis kennis direct inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt.

We spreken met Roland Swennen, Technisch Directeur van de afdeling Wetenschap en Techniek bij Mosa-RT en Harrie Bolk, Key Account Manager bij Leitz-Service BV. Leitz is partner van Mosa-RT, Bolk behartigt de belangen binnen dit partnerschap.

Tweerichtingsverkeer in een uniek samenwerkingsverband
“Onze scholengroep bestaat uit vier scholen, waar onderwezen wordt in taal, cultuur, zorg en wetenschap en techniek”, opent Swennen het gesprek. “Binnen wetenschap en techniek onderscheiden we mechanica, elektra, bouw en hout. Voor bouw en hout ben ik adviseur en coördinator. Zo’n 330 leerlingen uit België en Nederland krijgen bij ons gericht onderwijs in bouw en hout, waarbij Mosa-RT wordt bijgestaan door ongeveer 10 partnerbedrijven. Zo werken wij inmiddels al bijna 20 jaar.”

Mosa-RT
Harrie Bolk heeft in januari met een aantal leerlingen een reis naar de Leitz fabrieken gemaakt.

Mosa-RT werkt samen met bedrijven die echt blijk geven van tweerichtingsverkeer. “Destijds hadden we te maken met vier leveranciers van gereedschappen en slijpdiensten. We hebben toen gekeken wie er op het didactische vlak het meest te bieden had, dat was Leitz-Service. Daarom besloten we om juist met hen een partnerschap aan te gaan.” Bolk vult aan: “We steunen de school met innovatieve gereedschappen van Leitz. Samen met de school organiseren we demodagen voor stage aanbieders en klanten. Leerlingen van groep 7 laten op die dagen zien hoe men werkt. Tegen de tijd dat zij afgestudeerd zijn, kunnen ze zelfstandig werken. Vaak krijgt men direct vanuit de stage al een baan aangeboden.”

Vooroplopen in kennis
Bolk heeft in januari nog een reis naar de Leitz fabrieken gemaakt met een aantal leerlingen: “Zo konden we hen laten zien wat er allemaal komt kijken bij het vervaardigen van de gereedschappen waarmee zij werken. Dat creëert bewustzijn en een gevoel van waarde. Tevens zien zij daar binnen welke vakgebieden Leitz opereert, qua verspanend gereedschap.” 

Voor Swennen is het inmiddels duidelijk dat Mosa-RT het onderste uit de kan haalt om de leerlingen af te leveren met kennis waarmee men een voorsprong heeft op studenten die van andere opleidingen komen. 

“We merken dat de kwaliteit van ons onderwijs hoger ligt dan van sommige Nederlandse opleidingen. Dat is de reden waarom wij in België zoveel Nederlandse studenten welkom mogen heten. We onderwijzen niet alleen op het gebied van houtbewerking, maar laten ook kunststoffen en andere materialen aan bod komen. De leerlingen werken met innovatieve gereedschappen en machines.”

Mosa-RT
Mosa-RT trekt het land in met een roadshow, gesteund door onder andere Leitz-Service.

Ook veiligheid is een belangrijk aspect. Swennen vervolgt: “Leitz geeft ons daarin ook advies, zodat de leerlingen zich bewust zijn van de gevaren die komen kijken bij het werk. Een goede training maakt alles veilig en leuk. De demodagen worden met onze partnerbedrijven georganiseerd, waaronder Leitz. Ook machineleveranciers zoals Reichenbacher doen mee, alsmede bedrijven die de software leveren voor de aansturing. We hebben naast gereedschappen natuurlijk ook de machines nodig. Zo zijn we rond 2000 in het bezit gekomen van een CNC-freesmachine voor houtbewerking. Leerlingen af kunnen leveren met ervaring op het gebied van CNC-frezen geeft een enorme voorsprong, ze zijn meteen van waarde voor het bedrijfsleven.”

De ene hand wast de andere
Swennen ziet de investering die bedrijven doen in Mosa-RT als een stukje neutraal gebied. “Het zorgt ervoor dat het vakmanschap voor de toekomst behouden blijft, daar profiteert de hele branche van. Met de demodagen proberen we aankomende leerlingen van 14 en 15 jaar oud enthousiast te krijgen voor dit mooie vak. Het is geen job waar je vieze handen van krijgt, maar wel een waar je je ziel en zaligheid in kunt leggen.” 

Mosa-RT
De dunne zaagbladen van Leitz worden gedemonstreerd op de demodag.

Bolk ziet ook directe meetbare voordelen van het partnerschap. “Wanneer Leitz Nederland of België een probleem tegenkomt bij een klant dat niet direct opgelost kan worden, dan roepen we de hulp van de school in. In samenwerking met ons zoekt men dan naar een goede oplossing, die meteen in de praktijk getest kan worden. Zo wast de ene hand de andere”, zegt Bolk tot besluit.   

Tekst: Jan Mol  Beeld: Mosa-RT
Uitgelichte afbeelding: De demodagen worden goed bezocht en de leerlingen kunnen er hun opgedane kennis tentoonspreiden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.