Platform voor de interieurbouwbranche
Interieurafwerking in jachtbouw vraagt om spiegelglad spuitwerk

Interieurafwerking in jachtbouw vraagt om spiegelglad spuitwerk

Luxe jachtbouw is de meest veeleisende bouw, als het om het spuitwerk van interieurdelen gaat. De kwaliteit van het spuitwerk wordt bepaald door het vakmanschap van de spuiter, zijn spuitgereedschap, de toegepaste lak, de toegepaste houtsoort en de manier van schuren.

We bevinden ons in Moerkapelle, ten kantore van Van Wijk Spuiterij en Jachtafwerking BV, voor een goed gesprek over echt ambachtelijk spuitwerk. Nicoline van Wijk, echtgenote van eigenaar Gert van Wijk en Marcel Meulenberg, Industrial Key Accountmanager bij WSB Finishing Equipment BV, vertellen over ultiem precisiewerk in spuiten.

Expertise die niet komt aanwaaien
“Van Wijk is een echt familiebedrijf. De vader van Gert was ook spuiter en heeft in zijn dagen de boot van Henry Ford mogen spuiten”, opent Nicoline het gesprek. Een mooi ingelijst krantenartikel aan de muur is het bewijs. “Onder leiding van Gert is Van Wijk in de jaren ’80 begonnen met het spuiten van meubels, de stap naar interieurbouw was daarmee snel gezet. We spoten zowel meubel- als interieurdelen, veelal voor hotels. Onze spuiterij bood een toegevoegde waarde voor interieurarchitecten, veel BN’ers hebben dan ook spuitwerk van Van Wijk in huis.”

De reputatie van Van Wijk als spuiterij zorgde voor interesse van de interieurbouwers voor schepen, waaronder die van cruiseschepen voor de binnenvaart. “Onze grootste klant is Hakvoort Shipyard uit Monnickendam. Het heeft ervoor gezorgd dat we onze werkplaats hebben omgebouwd om zelf interieurdelen voor jachten te maken en te spuiten”, vervolgt Nicoline haar verhaal. “Tevens verrichten we spuitwerkzaamheden aan boord. Sinds 2007 doen we zelf de interieurbouw en betimmering echter niet meer, deze tak hebben we verkocht, zodat we ons volledig op de spuitwerkzaamheden kunnen concentreren.”

Van Wijk Spuiterij en Jachtafwerking BV
De Wagner Topfinish DD (Double Diafragma) 10 lagedruk dubbel membraanpomp.

Kwaliteitsstandaard waarborgen
Van Wijk heeft Lely Coatings als hofleverancier van 2K lakken. “Raymond Smithjes van Lely Coatings denkt altijd mee in oplossingen, waardoor Lely Coatings als echte partner van Van Wijk gezien mag worden”, zegt Marcel Meulenberg. “Omdat hout leeft moet je de allerhoogste kwaliteit in werk, lak en apparatuur nastreven. Een meubelspuiter moet veel zaken in de gaten houden, zoals het soort schuurwerk en de toegepaste houtsoort. Omdat Van Wijk de hoogglans afwerking
naar een nog hoger niveau wilde tillen, vroeg Lely Coatings aan WSB om samen te kijken hoe dit bewerkstelligd kon worden. Luchtverstuivend spuiten is de beste oplossing.”
Van Wijk wil te allen tijde de kwaliteitsstandaard waarborgen. Geen sinecure,
volgens Nicoline: “Door veranderende lakken en nieuwe milieueisen en normen wordt alles steeds bewerkelijker. Lak en apparatuur moeten perfect op elkaar afgestemd zijn. Daar komen Lely Coatings en WSB bij ons in beeld. Beide bedrijven zien we als partner, we hebben elkaar nodig.”

Van Wijk Spuiterij en Jachtafwerking BV
Nicoline van Wijk en Marcel Meulenberg staan achter het mooiste scheepsinterieur.

Pianoglans als perfect eindresultaat
Wanneer Marcel Meulenberg het over het lakwerk heeft van Van Wijk zien we een vonkje in zijn ogen. “Bij WSB zijn we een beetje ‘beroepsgek’. We zijn weliswaar leverancier van schuur-, verfspuit- en polijstapparatuur, maar scheppen ook een groot genoegen in het werk van onze klanten. Ook wij zien graag een topresultaat ontstaan, dat maakt ons werk leuk.” Gevraagd naar de apparatuur waar men bij Van Wijk mee werkt, luidt het antwoord: “Een AirCoat systeem in de vorm van de WAGNER Evomotion 20-30, als upside down uitvoering, voorzien van een bovenbeker. Dat zorgt voor zo min mogelijk verlies. Deze wordt voor zowel de primer als de zijdeglans gebruikt. Er wordt gespoten met het WAGNER GM4700 spuitpistool. De tweede pomp is een lagedruk dubbel membraanpomp, de WAGNER Topfinish DD10, in combinatie met een SATAjet 3000 K RP pistool. Hiermee wordt de hoogglanslak opgebracht.” Nicoline voegt toe: “De kwaliteit van het spuitwerk is dermate goed, dat na het poetsen de lak van de piano-kwaliteit is, zo strak als een spiegel.”

Tot besluit brengen we een bezoek aan spuiter Wim van de Werken, die vanuit de praktijk vertelt: “Door het spuiten met lagedruk voorkom je de vorming van luchtbelletjes en wordt het droogproces van de hoogglanslak beter en is het eindresultaat egaal en op zijn mooist. Ik ben dan ook zeer tevreden over de mate-rialen waarmee we hier mogen werken.”     

Tekst: Jan Mol     Beeld: Jan Mol/Marcel Meulenberg

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.